Ponat despre plata tanșei către FMI: Terminăm de plătit datoria făcută de Băsescu/PDL ( azi PNL)

Ponat despre plata tanșei către FMI: Terminăm de plătit datoria făcută de Băsescu/PDL ( azi PNL)

Premierul şi liderul PSD Victor Ponta afirmă, într-un mesaj postat duminică pe pagina sa de socializare cu referire la plata, luni, a unei tranşe de 162 milioane euro către FMI, că "noi, toţi românii, terminăm de plătit datoria din 2009-2010 făcută de Băsescu/PDL (azi PNL)".

"Cu muncă şi sacrificii noi toţi românii terminăm de plătit datoria din 2009-2010 făcută de Băsescu/PDL ( azi PNL)", a scris Ponta, făcând referire la informaţiile transmise de Ministerul Finanţelor Publice despre plata aceste tranşe.

România plăteşte, luni, 162 milioane euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI) din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Finanţelor Publice.

De la începutul anului, ţara noastră a rambursat peste 1,567 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro a fost plătită pe 1 ianuarie către UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane lei dobânzi şi comisioane. În data de 1 februarie, statul român a plătit 18,3 milioane lei către Banca Mondială (dobânzi şi comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiaşi luni - 3 milioane euro către FMI (dobânzi şi comisioane).

Totalul sumei pe care România trebuie să o ramburseze către cele trei instituţii financiare se ridică la circa 1,860 miliarde euro în 2015.

Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaţionali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. În anul 2009, România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE şi Banca Mondială. Prin acest aranjament cu FMI, România a intrat în posesia a şapte dintre cele opt tranşe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a opta tranşă a fost considerată, la solicitarea autorităţilor române, de tip preventiv şi, în contextul evoluţiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată.