Ponta: Am vorbit cu Băsescu, nu semnează acordul cu FMI

Ponta: Am vorbit cu Băsescu, nu semnează acordul cu FMI

Premierul Victor Ponta a declarat,în această seară, că preşedintele Traian Băsescu i-a spus că nu va semna scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional.

"Mi-a spus că nu vrea să semneze scrisoarea de intenţie. Joi seara am discutat, am vorbit la telefon", spus Victor Ponta la România TV, precizând că șeful statului nu i-a dat detalii.

Victor Ponta a precizat că, deşi acordul nu este semnat de Traian Băsescu, România îşi va îndeplini în continuare angajamentele asumate în faţa instituţiilor financiare internaţionale.

"Operaţional nu avem acord în vigoare, însă în realitate, atât timp cât noi am discutat foarte clar şi s-a terminat vizita, noi ne ţinem de absolut toate obligaţiile pe care ni le-am asumat legate de deficitul bugetar, legate de arierate, legate de absolut tot ceea ce am discutat. Deci, noi aplicăm acordul, chiar dacă el, birocratic vorbind, este într-o situaţie oarecum de suspendare pentru că preşedintele - adică nu se poate intra în boardul FMI fără semnătura preşedintelui", a explicat Ponta.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a adăugat că România se poate împrumuta în continuare ieftin deoarece datele economice pe anul 2013 - creşterea economică, deficitul bugetar, balanţa comercială - sunt pozitive.

"Singurul efect (...) e legat de cofinanţarea programelor europene de la 85% la 95%, acel top up la care nu avem acces cât timp nu avem program", a spus Victor Ponta. CITIȚI ȘI:

  • PSD, PC şi UNPR, împreună pentru Bruxelles. Cele trei partide vor semna un protocol pentru europarlamentare
  • Ponta: Iohannis va coordona zona economică. Antonescu nu știe cum funcționează un Guvern, nu e ca la hochei
  • Daniel Constantin: USL are candidat la Preşedinţie. Dacă lucrurile degenerează e posibilă candidatura lui Oprescu
  • Ponta: Dacă liberalii ne dau ministerul de Interne, acceptăm cu plăcere. VEZI ce a zis Antonescu