Ponta amenință că se retrage din politică și se dedică familiei

Ponta amenință că se retrage din politică și se dedică familiei

Premierul Victor Ponta a surprins cu o postare de pe Facebook în care anunța că ar vrea ca, după alegerile prezidențiale, să lase locul celor tineri și „mai puțin marcați de regimul oribil al ultimilor ani” și să petreacă timp cu familia.

Strategie de anunțare a candidaturii la Cotroceni, promisiune codată pentru baronii PSD nemulțumiți că nu-i apără de Justiție sau amenințare adresată acestora pentru a-i aduce la supunere. Ponta a dat apă la moară tuturor acestor speculații ieri, printr-un mesaj voit ambiguu postat pe Facebook.

„În noiembrie, după ce câștigăm această ultimă și vitală bătălie, mă voi putea declara mulțumit de ce am realizat! Și atunci îmi doresc să las locul în politică altora, mai tineri și mai puțin marcați de regimul oribil al ultimilor ani. Iar eu îmi propun să recuperez cât voi putea de mult din timpul pe care în ultimii 13 ani NU l-am dat familiei și celorlalte părți bune și frumoase din viața mea”, a scris Ponta.

Mesaj cu aromă de strategie

Ne puteți urmări și pe Google News

Postarea președintelui PSD a fost prilejuită de aniversarea a 13 ani de la momentul în care fostul premier Adrian Năstase l-a numit șef al Corpului de Control al Guvernului. De altfel, Ponta a ilustrat textul de pe Facebook cu o fotografie în care apare alături de Năstase.

În mesaj, premierul s-a plâns că anul 2014 este cel mai greu din cariera sa politică. „Cred că acest an este cel mai greu dintre toți anii de până acum (plin de abuzuri, persecuții politice, calomnii, nedreptăți, trădări și dezamăgiri) - dar și miza să este enormă! Trebuie să punem capăt tranziției (...) spre o țară europeană, cu oameni mai liniștiți și mai demni, guvernați de valori și obiective comune, nu de frică de mascați și de linșajul public din partea unor jurnaliști fascisto-comunistoizi!”, a afirmat Ponta. Ulterior, el a refuzat să le răspundă jurnaliştilor care i-au cerut lămuriri despre mesajul său: „Azi vorbesc nu mai despre Daimler”!

Nepăsare dinspre PSD

Interesantă este reacția - sau mai bine zis lipsa de reacție - dinspre PSD. În loc să se arate preocupați sau chiar alarmați, majoritatea liderilor PSD au preferat să tacă. „O fi fost vreo glumă, nu e 1 aprilie azi”, a declarat șeful CJ Prahova, Mircea Cosma. „Mi-e foame și nu comentez cu stomacul gol”, ne-a declarat Radu Mazăre, primarul Constanței.

Baronii PSD aveau în schimb alte preocupări. Mazăre, de exemplu, a anunțat ieri că nu se va implica în campania pentru europarlamentare. „Cum va desfășura PSD Constanța campania pentru europarlamentare? Nu știu, pentru că am alte preocupări. S-ar putea să fac campanie electorală, nu ştiu. Deocamdată am problema cu portul”, a afirmat primarul, nemulțumit că guvernul nu i-a dat Portul Constanța.

În schimb, președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, era preocupat de arestările din rândul baronilor. „Începem să ne punem întrebarea câți mai rămânem în picioare până la sfârșitul anului”, a spus Dragnea. „De fapt, e singura întrebare pe care ne-o punem şi ne-o punem cu foarte mult respect, nu cu alte sentimente”. Ponta are ocazia să-și explice mesajul sau să-și pacifice colegii nemulțumiți astăzi, la Brașov, unde se desfășoară o întâlnire a conducerii PSD cu șefii de organizații județene.

În PSD cresc presiunile asupra prezidențiabilului Fie că e vorba de o strategie electorală sau de presiuni asupra unui lider nehotărât, cert este că mai mulți colegi i-au cerut premierului să candideze la Cotroceni în noiembrie.

● Una din cele mai ferme solicitări către Victor Ponta a venit dinspre organizația de femei a PSD, la o reuniune ținută pe 8 martie. La acea reuniune, primul care l-a implorat pe premier să candideze a fost președintele PC, Daniel Constantin. „Vă doresc să realizaţi ceea ce noi, bărbaţii, nu am reuşit: vă doresc să-l convingeți pe Victor Ponta să candideze la funcția de președinte al României”, a cerut liderul conservator.

● La scurt timp, Ponta a declarat, într-o emisiune de la Antena 3, că sunt 49% șanse să candideze.

● Ultimul pe lista liderilor PSD care vorbesc despre candidatura lui Ponta este prietenul acestuia, Dan Șova, la începutul săptămânii. „După 25 mai vom vedea în forurile de partid. Miaș dori să fie candidat Victor Ponta și am convingerea că ar câștiga. Este președintele PSD și am convingerea fermă că va câștiga, dar dacă va candida dânsul sau nu este o decizie pe care trebuie să o ia personal”, a spus Șova.

Strategie la indigo după a lui Năstase

Manevra lui Victor Ponta reamintește de strategia utilizată în 2004 de Adrian Năstase pentru a-și anunța candidatura la Cotroceni. Ca și Ponta în prezent, Năstase a anunțat, inițial, că este decis în proporție de 95% să candideze, ridicând, după câteva săptămâni, procentul, la 99%, înainte de a face anunțul final.

Nici joaca de-a retragerea nu este o noutate, fiind folosită, într-un context, este drept, diferit, tot de cel pe care Ponta îl consideră mentorul său în politică.

Năstase a recurs la această strategie după o discuție tensionată cu președintele Ion Iliescu, survenită după neașteptatul succes al Alianței D.A. la alegerile locale din 2004. Iritat, Iliescu i-a convocat pe liderii social-democrați la Cotroceni și le-a cerut să-i dea socoteală pentru pierderea unor fiefuri importante. Năstase, care era și pre șe dintele PSD, s-a ridicat și a părăsit încăperea, provocând panică printre pesediști, care ar fi avut dificultăți în a-și găsi un alt candidat atât de aproape de alegerile prezidențiale din noiembrie.

Ca și Ponta care, ieri, a refuzat să clarifice prin declarații mesajul de pe Facebook, Năstase i-a fiert și el câteva zile pe pesediști, până când s-a întors dintr-o deplasare externă și i-a anunțat că nu-i abandonează. (Laura Ciobanu)

DAN ANDRONIC: Ponta ne spune că va candida la președinție

Declarația lui Victor Ponta este în mod voit ambiguă. Dacă vreți, este exemplul clasic de declarație prin care spui că vei candida fără să anunți acest lucru în mod explicit. Sau invers. În mod cert, este rodul unei gândiri strategice care tinde să pregătească opinia publică pentru ideea candidaturii lui Victor Ponta. Cred că, până după europarlamentare, lucrurile vor rămâne în acest stadiu, voit ambiguu, urmând ca victoria PSD din alegeri, cu un scor de peste 40%, să fie momentul decisiv. Am spus în repetate rânduri că, personal, îl văd pe Victor Ponta candidat la președinție din partea PSD, că nu cred în varianta Isărescu, Oprescu sau Tăriceanu. Ca un argument în plus, ar trebui să luați în calcul sondajele consultanților de casă ai PSD, care testează varianta Victor Ponta – candidat la președinție de luni bune de zile. Nimeni nu cheltuiește atâtea resurse fără a avea un scop clar. Chiar dacă nu ne-a anunțat, Victor Ponta ne spune că va candida la președinție.

SIMONA IONESCU: PSD n-are încotro: nu se poate supăra pe Ponta

Câteodată, „iresponsabilul vesel”, cum îi spune Ion Cristoiu, știe să joace. E clar din mesajul său că Victor Ponta va candida la președinție. Electoratul său trebuie să știe că și el își dorește liniște, aidoma lor, cei care au condamnat la Traian Băsescu rolul de președinte-jucător. Sunt aproape convinsă, însă, că Ponta nu va deschide ușile pușcăriilor în ciuda visurilor baronilor locali. Nu bag mâna în foc, dar toate reacțiile lui la cele mai importante decizii pentru schimbarea la față a statului, chiar și în sensul celui văzut de președintele Băsescu, au fost curajoase și legale! DNA și ceilalți procurori au fost lăsați să-și facă treaba, chiar dacă arestările au provocat nemulțumiri în PSD și PNL. Cred că este semnificativă și referirea, în mesajul său, la formația sa de procuror. Ce vor face liderii PSD? Nimic. Ponta se află acum poziționat cel mai bine în sondaje pentru funcția de președinte. Timpul e scurt, iar PSD nu poate risca cu un alt candidat. Ar pierde totul.

SILVIU SERGIU: Ponta candidează! Și un avertisment pentru baroni

Nu este o întâmplare că Victor Ponta a postat pe Facebook acest mesaj tocmai când baronii PSD tremură de frica DNA, stupefiați de ce li se-ntâmplă lui Nicușor Constantinescu și Adrian Duicu. Presiunea în PSD a crescut, baronii voiau să știe dacă premierul va interveni în vreun fel, iar Ponta le-a răspuns. Textul poate fi „tradus” astfel: „Am decis să candidez la Președinție și, dacă veți pune umărul la victoria mea, problemele voastre cu procurorii ar putea dispărea”. Aceasta este fraza-cheie în care-și anunță candidatura: „În noiembrie, după ce câștigăm aceasta ultimă și vitală bătălie, mă voi putea declara mulțumit de ce am realizat!” Până la un eventual succes, premierul îi avertizează pe baroni că nu îi poate ajuta foarte mult în lupta cu DNA, că va fi „cel mai greu an dintre toți anii (plin de abuzuri, persecuții politice, calomnii, nedreptăți, trădări și dezamăgiri)”. Când vorbește despre retragerea sa din politică după prezidențiale, Ponta transmite că succesiunea în PSD este deschisă, încurajându- i pe tinerii din generația sa să intre în luptă.

MIRCEA MARIAN: Candidatul PSD vrea să ne stoarcă o lacrimă

Bineînțeles că un rezultat prost la europarlamentare l-ar scoate pe Ponta din competiția pentru prezidențiale. Dar, deocamdată, nu cred că PSD va scoate un rezultat prost, iar actualul premier va candida. Îi este frică, pentru că este un joc de tipul „ori totul, ori nimic”, dar o va face. Din această perspectivă, campania de imagine a consultanților săi este să înlocuiască imaginea premierului - muncitor, priceput la economie, lider ferm - cu cea a „omului” Ponta. Din iarnă se vedeau semnele. Tot mai des, pe pagina de Facebook a premierului apar fotografii cu familia. Postarea patetică de ieri este în această linie. Omul Ponta suferă. Suferă pentru că-l hărțuiesc procurorii lui Băsescu, suferă pentru că l-a trădat prietenul Crin Antonescu, suferă pentru că este linșat de „ziariștii fascisto-comunistoizi”. Și, în fața acestor nedreptăți, omul Ponta șovăie și se gândește să se retragă în sânul familiei iubitoare. Personal, nu am emoții. În curând va apare corul bocitoarelor care-l vor ruga să rămână, iar Ponta, de dragul țării, va decide să se ceară la Cotroceni.

MĂLIN BOT: Teatru ieftin și butaforie electorală

În timp ce baronii corupți sunt fugăriți de procurori prin județele patriei, șeful lor politic joacă scenete electorale melodramatice lovit de nostalgie. N-a reușit operațiunea DNA împotriva baronilor să bulverseze într-o secundă PSD cum a reușit Victor Ponta cu o postare plină de nostalgie pe Facebook. Dacă trecem peste melodramă și analizăm rece postarea lui Ponta, este ușor să tragem concluzia că în toamna asta actualul prim-ministru se va retrage din viața politică. Victor Ponta va candida la președinție pentru că acum și numai acum trece acest tren prin gara lui. Prim-ministrul știe că nu e capabil să producă soluții pentru o guvernare competentă și că este imposibil să mai aibă vreo șansă peste cinci ani. Pur și simplu propria incompetență îl împinge către Cotroceni, singura direcție politică în care poate să meargă. În același timp însă, Victor Ponta se teme îngrozitor de competiția pentru prima funcție din stat. Este o sabie cu două tăișuri. Dacă va câștiga, are asigurat viitorul politic timp de cinci ani. Dar, dacă pierde, va fi imediat executat de PSD, așa cum s-a întâmplat cu toți perdanții acestui partid.