Ponta fuge de la Palatul Victoria și se baricadează la MApN

Ponta fuge de la Palatul Victoria și se baricadează la MApN

După scandalul legat de Adrian Duicu, premierul a decis să-și mute biroul din sediul Guvernului, cel puțin pe perioada campaniei electorale.

Situație fără precedent într-o democrație, în condiții de pace: premierul Victor Ponta a decis să își mute biroul de la Palatul Victoria la sediul MApN. Anunțul vine după ce săptămâna trecută în presă au apărut informații din dosarul președintelui CJ Mehedinți, Adrian Duicu, conform cărora acesta ar fi negociat numiri în funcții chiar din biroul premierului.

Ieri, Ponta a anunțat că mutarea va avea loc de săptămâna viitoare și că pe viitor își va ține întâlnirile şi activităţile oficiale la MApN. Motivul oficial este halucinant: premierul ar vrea să evite „înscenările” eventuale venite din partea președintelui Traian Băsescu, dar şi „înscenările de presă”.

„Mă aştept la foarte multe înscenări din partea domnului Băsescu şi a celor care-l servesc. A fost o înscenare de presă săptămâna trecută. Pentru instituţiile statului a fost foarte clar că nu s-a întâmplat nimic de acest gen,” a spus Ponta, evitând să pronunțe numele lui Duicu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca să nu fie întrebat de ce se mută dacă nu are nimic de ascuns, premierul a explicat că suntem într-o perioadă de campanie și că vrea să aibă întâlniri „cu oameni importanți”, „într-o instituție unde toate lucrurile sunt notate, sunt înregistrate foarte clar şi în felul ăsta următoarea înscenare de la Băsescu şi ai lui va fi mult mai uşor de demontat”.

Ponta, șef peste informațiile Armatei

Prin transformarea MApN în sediul - protejat - de campanie electorală, Victor Ponta împușcă mai mulți iepuri. În urma unui proiect inițiat chiar de actualul ministru al Apărării, Mircea Dușa, șeful Direcției de Informații a Armatei ar urma să fie numit de primul-ministru, și nu de titularul de la Apărare, ca până acum. Proiectul a trecut chiar ieri de Camera Deputaților și urmează să fie votat și în Senat. Premierul se simte, probabil, mai protejat în sediul unei instituții cu un serviciu de informații aflat în directa sa subordonare, mai ales că a făcut publică, în repetate rânduri, neîncrederea sa în SRI, pe care îl suspectează că ascultă ilegal telefoane.

Apoi, premierul își asociază astfel imaginea cu a Armatei, aflată ime diat după Biserică în topul instituțiilor în care românii au încredere. Mutarea lui Ponta transmite, în schimb, un mesaj de neîncredere în Justiție, DNA, SRI, dar și SPP, care asigură paza și protecția atât a persoanei lui Ponta, cât și a clădirii guvernului. În plus, își poate continua, astfel, strategia de victimizare în raport cu Băsescu.

Diagnostice de la Opoziție

Opoziția a tras, la unison, aceeași concluzie: premierul a cedat nervos.

● „Dl Victor Ponta şi-a pierdut cumpătul. Nu este vreo comparație de făcut, dar să remarcăm că nici Nicolae Ceaușescu în fața unei revolte naționale nu s-a mutat cu biroul întro altă clădire, pur și simplu a fugit cu un elicopter. Sigur că a ajuns într-o unitate militară până la urmă, împotriva voinţei sale”, a comentat Crin Antonescu. „Cum îşi permite domnul Ponta, dacă este în toate facultăţile, să facă aşa ceva?”

● „Anunţul arată nivelul de maturitate la care se află, (...) dar mai ales teama că discuţiile despre numiri în funcţii pe criterii de clientelism purtate de baroni în biroul premierului ar putea ajunge pe la instituţiile care combat corupţia”, a spus deputatul PMP Elena Udrea.

„Mă aștept la foarte multe înscenări din partea domnului Băsescu. Sunt într-un loc care mă va feri de asemenea înscenări.” VICTOR PONTA, premierul României

Contrazis de referatul DNA

Premierul a negat vehement că s-a întâlnit cu președintele CJ Mehedinți în biroul său pe 13 iunie 2013, pentru a discuta despre păstrarea unor șefi în Poliție. „M-am dus și am întrebat: nu a fost Duicu, nu a vorbit cu mine, nu a vorbit cu șeful Poliției, de unde aveți această informație, că la mine în birou...?”, a spus el. Procurorii îl contrazic pe Ponta în referatul cu propunerea de arestare pentru Duicu: „La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la București (...) Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ștefan, transmițându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ștefan un SMS, transmițându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern”, se arată în documentul prezentat judecătorilor. (Virgil Burlă)

Buncărul, refugiul de nevoie al dictatorilor

Buncărul devenise și locuință și birou pentru fostul dictator libian Muammar Gaddafi. În 1986, în urma unui atentat terorist comis la Berlin și atribuit regimului de atunci de la Tripoli, Statele Unite au decis să reacționeze. Raidul aerian care a urmat a lovit și reședința lui Gaddafi din Tripoli.

Dictatorul a scăpat cu viață, dar sperietura pe care a tras-o atunci l-a marcat pentru tot restul vieții. Prin urmare, a dispus contruirea mai multor buncăre, unul în capitală și altul în orașul său natal, Sirte, în care și-a petrecut mult timp din viață, îngrozit de gândul că rachetele americane pot lovi oricând. De altfel, în timpul campaniei militare a NATO din primăvara anului 2011, Gaddafi a stat ascuns în buncărul de la Bab al-Azizia. Reședința bombardată de SUA a fost denumită „Casa Rezistenței” și a devenit o piesă centrală în propaganda anti- americană.

Saddam Hussein a fost un alt dictator care a ales să se ascundă sub pământ de pericolul „imperialist”. După experiența confratelui de la Tripoli, Saddam a ordonat construcția unui buncăr care l-a costat circa 80 de milioane de dolari. Ingineri aduși din fosta Yugoslavie au muncit la refugiul subteran aproape opt ani, finalizându- l în 1993. Niciuna din rachetele sofisticate lansate de americani asupra Badgadului, în ofensiva din 2003, nu i-au putut străpunge straturile de beton. În buncăr se refugia și fostul lider palestinian, Yasser Arafat, din calea incursiunilor forțelor israeliene în Cisiordania și tot acolo s-a ascuns și Slobodan Milosevici, fostul lider de la Belgrad, în timpul atacurilor NATO din 1999. (Paul Ciocoiu)

Băsescu: Ponta se ascunde de baroni

Victor Ponta „e unic în Europa și ca atitudine și ca soluție”, a comentat Traian Băsescu. „Nu am auzit de 25 de ani de la Revoluție ca vreun premier să se fi retras în buncărul de la MApN. Soluția de a se ascunde într-un buncăr arată că și-a pierdut controlul, nu mai deosebește instituțiile și arată că e laș”. Preșe dintele a furnizat ca explicație a gestului premierului faptul că acesta „a cedat nervos, i se pare că numai armata îl poate apăra de furia baronilor”. „La Palatul Victoria baronii nu pot fi opriți (...) Credeți că în fața baronilor Ponta e ca în fața microfoanelor? Îl plesnesc ăia de îi merg toți fulgii”, a comentat Băsescu. „Și-a spus că soluția e buncărul de la Apărare, care e unitate militară, și aici baronii nu mai au acces, să îi spună «iar ne lași pe mâna Justiției?»”. Președintele a spus că Ponta îi minte că după ce pleacă Băsescu de la Cotroceni rezolvă problema, „numai că dosarele rămân, ele merg singure”. Acesta a spus că România o să fie privită ca o mare curiozitate: „premierul refugiat într-un buncăr, într-o unitate militară, pentru a conduce Executivul”. (Laura Ciobanu)

„Are o problemă de nervi. A cedat nervos, i se pare că numai armata îl poate apăra de furia baronilor. La Palatul Victoria baronii nu pot fi opriți. Îl plesnesc ăia de îi merg toți fulgii.” TRAIAN BĂSESCU, președintele României

Premierul schimbă legea: poate numi șefii Armatei

Declarația premierului Victor Ponta, care a anunțat că se va muta în sediul MApN, survine chiar în ziua în care în Camera Depuțatilor a fost aprobată noua lege privind organizarea și funcționarea Ministerului. Printre inițiatorii actului normativ se numără senatorul PSD Ilie Sârbu, socrul prim-ministrului. Liderul grupului PDL, Gheorghe Tinel, care a votat împotrivă, spune că este o propunere de modificare „în sensul creşterii competenţelor ginerelui”. Dacă legea va trece și de Senat, conform proiectului propus de Guvern, primul ministru va putea să dispună numirea tuturor șefilor de departamente din MApN. „Departamentele sunt conduse de secretari de stat, care sunt numiți și eliberați din funcție prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului apărarii naționale”, se arată în proiectul de lege. Printre aceste departamente se numără și Direcția Generală de Informații a Apărării - serviciul secret al Armatei.

Situație fără precedent

Mutarea lui Victor Ponta i-a luat prin surprindere pe oficialii Armatei Române. Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, se afla la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe, în format de miniștri ai Apărării, ce se desfășoară la Luxemburg. Subalterni de-ai săi au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că nu știu ce spațiu îi vor rezerva „înaltului oaspete”. Oficiali ai Armatei ne-au spus că situația, fără precedent în istoria recentă a României, nu se regăsește în niciun text de lege sau de organizare și funcționare. „Probabil că se aplică formula: ce nu este interzis, este legal”, ne-a declarat un oficial al Armatei. (Petrișor Cană)