Ponta: Implicarea publică azi poate avea o singură motivație, patiotismul

Ponta: Implicarea publică azi poate avea o singură motivație, patiotismul

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la întâlnirea cu autorii cărţii "România noului val", că implicarea în activitatea publică în acest moment în România poate avea doar o singură motivaţie, şi anume patriotismul, întrucât satisfacţiile financiare sunt mai mici decât într-o firmă privată iar incompatibilităţile sunt numeroase, scrie Agerpres.

"Ar trebui să încerc să fac o pledoarie să vă conving să vă implicaţi în activitatea publică. Am avut succes cu această pledoarie cu o parte din oamenii tineri pe care am avut ocazia să-i cooptez în echipa guvernamentală, sper să nu regrete foarte tare faptul că unii dintre ei au şi acceptat. În acelaşi timp însă, îmi fac datoria să vă spun că implicarea într-o activitate publică azi, în România, poate avea o singură motivaţie şi e un cuvânt pe care, ca toţi cei mai tineri, îl evit de obicei, dar de data aceasta trebuie să-l folosesc: doar din patriotism. Satisfacţii financiare nu se pune problema - în orice firmă privată lucraţi sau veţi lucra veţi câştiga mai bine decât într-o funcţie publică. Alte avantaje nu există, dar există foarte multe incompatibilităţi şi există, e adevărat şi în ceea ce înseamnă percepţia publică, o prezumţie de vinovăţie. Dacă acţionaţi în viaţa publică, sunteţi vinovaţi cu siguranţă. E suficient doar să declare cineva ceva despre dumneavoastră", le-a transmis premierul celor prezenţi la evenimentul organizat la Palatul Victoria.

Ponta a apreciat însă că, în ciuda acestor dezavantaje, fiecare român are obligaţia să se implice în viaţa publică pentru o perioadă de timp.

"Cu toate acestea, eu (..) fac apologia unei funcţii publice pe care pentru o perioadă de timp cred că fiecare român are datoria să o exercite, pentru că e un gen de datorie pe care v-o plătiţi faţă de cei care v-au îndrumat la şcoală, la facultate, mai departe în societate şi cred că societatea noastră poate progresa dacă cei mai buni dintre dumneavoastră se înhamă şi la o funcţie publică. Urez succes celor care încă sunt pe val. În ceea ce mă priveşte, eu am avut ocazia să fiu şi pe val, şi sub val, şi iar pe val, şi iar sub val, un lucru care cu siguranţă se va întâmpla tuturor celor prezenţi. Important e - cum zicea Churchill - să mergeţi din greşeală în greşeală fără să vă pierdeţi entuziasmul!", a susţinut şeful Guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

La eveniment a fost prezent şi academicianul Solomon Marcus, care a salutat apariţia volumului, dar a ţinut să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei din educaţie.

"Situaţia actuală în domeniul educaţiei şi învăţământului este disperată. Bântuie depresia şi stresul exact în populaţia cea mai avansată a elevilor de nota zece. Această populaţie de adolescenţi şi de tineri - mă refer la cei de gimnaziu până la ultimele clase de liceu - este o populaţie pe care nimeni nu o ascultă, nu are dreptul la cuvânt, la nicio dezbatere pe problemele educaţiei nu sunt chemaţi", a afirmat academicianul.

Volumul colectiv "România noului val", caracterizat de coordonatorul său, Marius Stoian, ca fiind "un hub de idei", a fost lansat pe 17 februarie la Bucureşti.

Cartea reuneşte în premieră viziunile despre viitor a 77 de tineri de succes, antreprenori, lideri emergenţi din Generaţia Y (cu vârste sub 40 de ani).

Coordonarea tehnică este asigurată de Marius Stoian şi Bogdan Gavrilă.

Proiectul colaborativ este o premieră în România atât din perspectiva contributorilor, cât şi a tematicilor abordate. Printre autori se numără analistul politic Radu Magdin, directorul Agenţiei Naţionale de Presa - Agerpres, Alexandru Giboi, preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate, Dan Nechita, Ionuţ Budişteanu, care a câştigat titlul "Studentul Anului în România" la gala LSRS din 2015, şi ministrul Culturii, Ioan Vulpescu.