Ponta jură că n-a vrut să bage ziariștii la pușcărie

Ponta jură că n-a vrut să bage ziariștii la pușcărie

Guvernul a dat patru comunicate pentru a lămuri avizul la inițiativa lui Șerban Nicolae

În afară de avalanșa de comunicate de la Palatul Victoria, premierul Ponta a făcut mai multe declarații contradictorii pe tema controversatului proiect care i-ar fi băgat la pușcărie pe jurnaliștii care publicau informații confidențiale din dosarele penale. În final, primul-ministru a cerut să fie apreciat pentru că a apărat presa.

Cronologia unor explicații contradictorii

Miercuri, ora 16.30: Biroul de presă al Guvernului transmite primul comunicat referitor la actele adoptate în ședința Executivului. În acest comunicat, se anunță aviz favorabil pentru mai multe inițiative parlamentare, printre care și proiectul lui Șerban Nicolae. Încep reacțiile negative, Freedom House emite un comunicat în care protestează.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri, ora 21.00: Premierul Ponta apără public proiectul lui Șerban Nicolae. „Eu cred că într-o societate normală cei care dau informaţii din dosare sunt birourile de presă ale parchetelor şi că cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice din câte ştiu eu în toată Europa există sancţiuni (...) Orice cetăţean, dacă subtilizează dintr-un dosar nepublic, deci aflat într-o fază confidenţială, vreun document, răspunde pentru asta”, a spus Ponta.

Miercuri, 22.30: În timp ce premierul Ponta se află în studioul Antenei 3, Guvernul emite un nou comunicat, în care schimbă avizul favorabil cu unul „nefavorabil în forma prezentată”.

„O eroare tehnică”

Joi, ora 00.10: Guvernul explică diferențele dintre cele două comunicate printr-o eroare tehnică. „Dintr-o eroare tehnică, în comunicatul de presă de după ședința de guvern s-a transmis informația că toate proiectele prezentate în ședința de guvern au primit aviz favorabil. Menționăm că, printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului (...) există câteva care nu au primit aviz favorabil”, susține Executivul.

Joi, 11.15: Executivul revine și face publice mai multe documente, printre care avizul negativ al ministerului Justiției la inițiativa lui Nicolae. Documentul nu este însă semnat sau ștampilat. Un alt document poartă semnătura premierului Ponta care, la 22 octombrie, decidea ca Guvernul să nu susțină controversatul proiect.

Joi, 16.40: Premierul Ponta susține că nu s-a întâmplat nimic. „A fost ca la Radio Erevan în sensul în care Ministerul Justiţiei în urmă cu opt zile a făcut punctul de vedere negativ”, a declarat, la Hunedoara, premierul Ponta, care a cerut „toate laudele, că vreau să-i apăr pe jurnalişti”.

Amendamentul care poate trimite presa după gratii

Senatorul PSD Șerban Nicolae a inițiat, în 2014, controversatul proiect de modificare a Codului Penal în care propune sancţionarea cu pedepse de până la cinci ani de închisoare a persoanelor care publică informaţii din dosarele penale. Nicolae a fost avocatul fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat la șapte ani de închisoare pentru corupție.

Forma actuală din noul Cod Penal, în vigoare, este următoarea: „(3) Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.”

Forma propusă de senatorul Şerban Nicolae: „Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani”.

Ieri, președinta ÎCCJ, Livia Stanciu, a spus că nu este de acord cu această inițiativă. „Nu aș fi adepta ideii modificării textului în modul propus de către domnul Nicolae”, a declarat Livia Stanciu.