Ponta l-a reclamat pe Băsescu la CCR. Ulterior a vrut să-și retragă plângerea

Ponta l-a reclamat pe Băsescu la CCR. Ulterior a vrut să-și retragă plângerea

Premierul Victor Ponta a reclamat la Curtea Constituţională a României (CCR) un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte, cauzat de refuzul şefului statului de a-şi exercita atribuţiile potrivit art. 85 alin. 2 şi 3 din Constituţie, anunță Agerpres.

Premierul Victor Ponta a declarat azi că reclamaţia sa la CCR privindu-l pe preşedinte nu mai are obiect. "Nu mai are obiect. A fost făcută miercuri, înainte ca preşedintele să ia decizia numirii miniştrilor, pentru că era o decizie anterioară a Curţii care cerea acest lucru. Evident că prin numirea de miercuri plângerea e fără obiect", a explicat premierul, conform Agerpres.

Întrebat dacă nu se teme că s-ar putea crea un precedent, în sensul apariţiei unei noi situaţii de genul celei ivite la numirea noului Cabinet, Ponta a spus: 'Nu se va mai întâmpla un alt blocaj, pentru că viitorul preşedinte al României nu va mai bloca miniştri'. Sesizarea avea termen stabilit pe 19 martie. Ulterior, premierul a făcut cerere de renunţare, însă judecătorii CCR trebuie să ia act de aceasta în şedinţă.

Art. 85 din Legea fundamentală prevede: '(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru. Demersul premierului a survenit în contextul în care șeful statului avertizase că nu va învesti guvernul Ponta III fără un nou program de guvernare. În final, cei doi au ajuns la un acord, așa că președintele a numit miniștrii în funcții, iar premierul a prezentat un program, asupra căruia și-a și asumat răspunderea astăzi. CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • GUVERNUL PONTA III și-a asumat răspunderea în Parlament. PNL şi PDL se gândesc la o moţiune de cenzură