Ponta nu se lasă până nu salvează Antena 3

Ponta nu se lasă până nu salvează Antena 3

Discret, adică prin încălcarea întregii legislații privind transparența decizională, guvernul Ponta a publicat, la 16 aprilie, în Monitorul Oficial, Ordonanța de Urgență 7/2015 privind stabilirea destinației unor bunuri confiscate.

 Nu aș fi observat-o dacă Ponta însuși nu făcea scandal și nu aș fi avut, ieri, o lungă discuție cu colegul Dan Tapalagă, de la Hotnews. Săptămâna trecută, un ONG, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu această ordonanță, arătând că ea a fost adoptată fără consultare publică. Câteva zile mai târziu, într-un gest fără precedent, însuși premierul Ponta a sesizat Avocatul Poporului, exact pe OUG 7/2015.

Ca să nu vă mai complic cu detalii tehnice, vă spun clar care cred că este șmecheria acestui act legislativ: Ponta vrea să ia de la ANAF imobilele confiscate după procesul lui Dan Voiculescu și să le dea vreunei regii – cel mai probabil RA-APPS – care să le administreze formal, fără să deranjeze Antena 3. Cei de la ANAF, aflați sub o mare presiune în ceea ce privește recuperarea bunurilor confiscate, erau destul de avansați în ceea ce privește vânzarea sediilor preluate de la trustul Intact – ei se aflau în etapa evaluării și urma, probabil, vânzarea la licitație. Ordonanța lui Ponta va distruge tot acest efort. Ce scrie în OUG 7/2015: „Bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi transmise în domeniul public al statului și în administrarea autorităților administrației publice centrale, altor instituții publice de interes național, după caz, sau regiilor autonome de interes national”. Ce spune CRJ: „Ordonanţa nu stabileşte modul în care imobilele vor fi transparentizate astfel încat instituţiile publice interesate să ştie de existenţa lor, nu stabileşte criterii pentru atribuirea imobilelor, scopurile limitative în care pot fi folosite, regulile de monitorizare a folosirii şi întreţinerii acestora post atribuire”. Unde este cheia acestei ordonanțe: în prevederea potrivit căreia, prin HG, guvernul poate transmite imobilele confiscate unor regii autonome. Acestea sunt instituții netransparente, care nu se supun legii accesului la informațiile publice, invocând protecția unor date economice confidențiale. Dacă sediile Antenelor vor ajunge la RA-APPS sau la altă regie, Gâdea și compania vor putea rămâne în clădire plătind o chirie a cărei valoare nu o vom afla niciodată. Dacă imobilele rămâneau la ANAF, ar fi fost vândute la licitație, ar fi ajuns în proprietate privată, iar Antena 3 fie plătea chirie la prețul pieței, fie își căuta alt sediu. Nu exclud însă ca și alți mari corupți să fie astfel protejați, prin OUG 7/2015, de măsura confiscării bunurilor.

Mai există un semn al disperării lui Ponta, care trebuie să salveze Antena 3: la Ministerul Justiției se află în dezbatere publică un proiect de lege pentru înfiinţarea, organizarea și funcționarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate. Practic, OUG 7/2015 se suprapune cu proiectul aflat la Justiție. Șeful guvernului știe că a procedat incorect și, ca să fie acoperit în acte, i-a cerut lui Victor Ciorbea, omul lui, să sesizeze Curtea Constituțională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia liderului PSD nu este un gest de tandrețe față de jurnaliștii favoriți. Nu, Ponta acționează perfect rațional din perspectiva alegerilor din 2016. Antena 3 își menține influența enormă și va continua să joace un rol crucial la scrutinurile din 2016. Profitând de faptul că liderii PNL și președintele Klaus Iohannis nu sunt capabili – sau nu vor – să facă opoziție, liderul social-democrat își construiește, pas cu pas, victoria de anul viitor. OUG 7/2015 nu a provocat nici o discuție la consultările de ieri, de la Palatul Cotroceni. Președintele Iohannis și liderii mediocri pe care i-a lăsat la conducerea PNL nu înțeleg cum se pregătește PSD să preia toată puterea, după 2017. Spun „toată puterea” pentru că, poate vă amintiți, referendumul de demitere a președintelui României este valid la o prezență de doar 30% din electorat.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.