Ponta: Raportul Oprea pe accidentul aviatic este mult mai mare decât sinteza, cu hărţi şi secrete

Ponta: Raportul Oprea pe accidentul aviatic este mult mai mare decât sinteza, cu hărţi şi secrete

Raportul elaborat de către vicepremierul Gabriel Oprea privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni este mult mai mare comparativ cu sinteza furnizată presei, conţinând şi anexe, date, hărţi, secrete, a declarat premierul Victor Ponta.

"Raportul e mult mai mare, cu anexe, cu tot. Acolo sunt şi date, hărţi, secrete", a spus Ponta.

El a precizat că raportul redactat de Oprea va fi prezentat şi duminică în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi a cerut jurnaliştilor să nu se ia "după apariţiile din presă", legat de informaţiile conform cărora în varianta extinsă a raportului s-ar fi arătat că Ministerul Apărării a determinat distanţa dintre ultima poziţie cunoscută a avionului şi locul prăbuşirii, şi anume 2.089 metri.

Premierul a adăugat că în raportul extins sunt şi date legate de activitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), care nu au putut fi însă prezentate public deoarece au un caracter de confidenţialitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Materialul pus la dispoziţia presei în legătură cu accidentul din Apuseni este o sinteză a raportului prezentat de către vicepremierul Gabriel Oprea premierului Victor Ponta, au precizat vineri seară reprezentanţii Guvernului la solicitarea MEDIAFAX.

"Materialul pus la dispoziţia presei reprezintă o sinteză a Raportului pe care vicepremierul Gabriel Oprea l-a prezentat premierului Victor Ponta pe baza informărilor solicitate de la toate instituţiile implicate şi conţine toate informaţiile publice care nu aduc atingere siguranţei naţionale", se arată în răspunsul Guvernului.

Premierul Victor Ponta l-a desemnat, marţi dimineaţă, pe vicepremierul Gabriel Oprea să îi prezinte o informare, până la şedinţa de miercuri a Guvernului, despre modul în care a acţionat fiecare instituţie în parte în cazul operaţiunilor de luni, după producerea accidentului aviatic din judeţul Cluj.

Miercuri, premierul a prezentat concluziile raportului, iar un document a fost pus la dispoziţia presei. Conform acestuia, ROMATSA nu a manifestat un rol activ în cazul accidentului aviatic din Cluj, nu a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei, nu a declanşat operaţiuni de căutare şi nu a cerut sprijinul Centrului de Operaţii Aeriene din MApN.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.