Ponta rezistă, Dragnea și Oprea se clatină

Ponta rezistă, Dragnea și Oprea se clatină

În fiecare luni, în paginile „Evenimentului zilei” vă puteți întâlni cu Sebastian Lăzăroiu. Vă invităm să citiți diagnosticul pe care „Chirurgul politic” îl pune pentru cele mai importante evenimente ale săptămânii

Moțiunea de cenzură a căzut, previzibil, spre dezamăgirea inamicilor lui Ponta. Trimiterea în judecată a premierului n-a provocat costuri semnificative de imagine PSD. Și atunci, parlamentarii triadei PSD-UNPR-ALDE au preferat să stea în bănci și să lase Opoziția să-și etaleze neputința. PSD reușește, prin înlocuirea lui Ponta cu Dragnea, să se disocieze de imaginea șefului Guvernului și dă impresia că e capabil să intre într-o nouă eră, odată cu Congresul din 11 octombrie. Două fiefuri UNPR, Călărași și Baia Mare, au intrat în vizorul DNA, ceea ce pare a-i da fiori reci lui Gabriel Oprea, presat astăzi să aleagă între cele două tabere: PSD sau PNL. Un alt hop se profilează la orizont după ce socialdemocrații își vor fi ales noua echipă de conducere: mărirea salariilor în sectorul bugetar. Cu 70% sau mai puțin?

FOTO: Victor Ponta, Liviu Dragnea și Gabriel Oprea, principalii actori ai scenei politice FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Ne puteți urmări și pe Google News

Liberalii, în corzi

După eșecul ușor de anticipat al moțiunii de cenzură, un val de critici s-a abătut asupra PNL, din presă și din societate. Realitatea simplă ne arată că, în ultimii 25 de ani, numai două moțiuni de cenzură au trecut și doar în circumstanțe deosebite. Moțiunea de cenzură, permisă o singură dată într-o sesiune parlamentară, rareori a fost folosită de Opoziție altfel decât ca un exercițiu de imagine, adică, pentru a pune reflectoarele pe un subiect sensibil, care produce costuri partidelor din executiv. PNL greșește atunci când își expune figurile noi, gen Gorghiu sau Predoiu, criticilor publice, în vreme ce alții trag sforile în culise pentru înțelegeri oculte cu Puterea. Trocurile subterane cu UNPR sau anumite grupări din PSD, ieșite oricum, pe surse, în presă (sau divulgate chiar de Blaga), nu fac decât să arunce în ridicol liderii scoși în față să probeze opoziția față de guvern. Liberalii vor înțelege destul de repede că Ponta a devenit o țintă falsă, pentru a proteja celelalte ținte reale: Dragnea, Oprea și Tăriceanu. Dragnea și Oprea au pozat ei înșiși, vara trecută, în „opozanți” ai majorității, când, de fapt, totul a fost un joc de lumini și umbre, menit să salveze partidele pe care cei trei le au în spate.

UNPR trebuie să aleagă

UNPR nu poate părăsi alianța la guvernare cu PSD, decât dacă are garanția că va putea intra în Parlament pe propriile picioare. Întrucât liberalii nu sunt dispuși să le ofere oamenilor lui Oprea un asemenea „cadou” pre-electoral, Dragnea rămâne singurul actor care poate salva grupul UNPR de la dispariția din Parlament. Ca să meargă pe propriile picioare, UNPR are nevoie măcar de primarii de municipii pe care i-a racolat. Dar DNA pare necruțător cu aceștia. Cherecheș (UNPR) de la Baia Mare tocmai a fost pus sub urmărire penală și și-a declarat deja intenția de a candida independent. Descinderi au mai avut loc în aceeași zi și în alt fief al lui Oprea, în Călărași. Incertitudinea unei candidaturi pe speze proprii îl împinge pe actualul vice-premier să ducă UNPR în brațele PSD. Numai că aici negocierile se vor dovedi dure, pentru că social-democrații nu vor accepta o simplă alianță cu un partid care, odată intrat în Parlament, ar putea bascula în favoarea adversarilor (experiența PUR din 2004 e încă vie în mințile oamenilor lui Iliescu).

Congres PSD: Dragnea versus Dragnea

Partidul care a dat țării, în ultimii 10 ani, două finale „de infarct” la Congres – Geoană-Iliescu și Ponta-Geoană – se va găsi în penibila situație de a alege între Dragnea și Dragnea. Noua vedetă a stângii beneficiază de o creștere în sondaje de șapte puncte procentuale în doar două luni. Adversarii săi nu au trecut cu vederea ascensiunea și așa au început să cadă de prin debarale diverse schelete – vila din Alexandria, Tel Drum, casa din Brazilia. E drept, Dragnea va fi cel mai legitim președinte al PSD, căci va fi „uns” prin mobilizarea fără precedent a tuturor membrilor de partid, singurul element spectaculos al evenimentului. Dragnea riscă totuși enorm, dat fiind că pentru „ultima mobilizare electorală fără precedent”, în care a fost implicat, a luat un an cu suspendare în primă instanță. O comutare a sentinței la recurs din „suspendare” în „executare” va reclama refacerea Congresului. Chiar și menținerea sentinței va face din PSD un paria în cadrul PES.

Vine Bugetul!

Zilele acestea se pregătește proiectul de buget pentru anul viitor. După ce Iohannis a reușit să obțină consensul pentru ajustarea măsurilor din noul Cod Fiscal, în limitele deficitului convenit prin angajamentele cu FMI și UE, urmează a doua etapă – creșterea salariilor bugetarilor. În vară, se vorbea de intenția unei măriri, în medie, cu 70% a acestor salarii, ceea ce nu poate reprezenta o cheltuială bugetară durabilă. PNL va fi iar în situația de a accepta sau chiar plusa, dezlănțuind dulăii populismului ori de a se arăta responsabil. Va mai reuși Președintele și de această dată să obțină un consens pe o creștere moderată, menit să conserve echilibrele bugetare și să evite angajarea propriului partid în cursa pentru „cine dă mai mult”?