Ponta susţine că este total de acord cu recomandările CE privind continuarea combaterii corupţiei

Ponta susţine că este total de acord cu recomandările CE privind continuarea combaterii corupţiei

Guvernul este total de acord cu faptul că acţiunile împotriva corupţiei trebuie continuate, fapt evidenţiat de CE, fiind făcute progrese care trebuie continuate, a afirmat premierul Ponta, adăugând că "România e o ţară vie care se schimbă tot timpul şi care trebuie să rămână cu instituţii puternice".

"Este un lucru cu care suntem total de acord şi pe care îl sprijinim. Într-adevăr, România a făcut progrese foarte mari în domeniul economic - eu am văzut recomandările - dar trebuie făcute în continuare, la fel în domeniul combaterii corupţiei", a afirmat şeful Guvernului.

El a ţinut să felicite, în declaraţia de presă, Parchetul şi Poliţia pentru acţiunile de combatere a evaziunii fiscale, susţinând că efectul acestor acţiuni este deja simţit din punct de vedere al încasărilor la buget, fiind un efort care nu trebuie oprit niciodată.

Premierul s-a referit şi la observaţiile Comisiei Europene privind domeniul sănătăţii, spunând că au fost făcute progrese, dar că procesul de reformă nu trebuie oprit.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Acolo trebuie investiţii mai mari, trebuie categoric o remunerare mult mai bună a personalului şi un respect esenţial pentru beneficiarul actului de sănătate. La fel se întâmplă şi în educaţie. România e o ţară vie care se schimbă tot timpul şi care trebuie să rămână însă cu instituţii puternice", a spus Ponta.

Rezistenţa puternică la măsurile de combatere a corupţiei, frauda fiscală, scăderea veniturilor gospodăriilor, creşterea inegalităţilor în materie de venituri şi capacitatea redusă a administraţiei publice de a elabora politici rămân provocări majore pentru România, avertizează Comisia Europeană (CE).

Executivul Uniunii Europene a publicat, luni, recomandări privind Programul naţional de reformă al României pentru 2014, care includ un aviz al Consiliului privind Programul de convergenţă al României pentru 2014.

Potrivit CE, România se confruntă cu riscuri de sustenabilitate pe termen lung, în special din cauza cheltuielilor legate de îmbătrânirea populaţiei. Există preocupări cu privire la sustenabilitatea şi adecvarea sistemului de pensii, având în vedere procentul scăzut al populaţiei active care contribuie la sistemul de asigurări sociale faţă de procentul persoanelor care beneficiază de drepturi de pensie.

Utilizarea ineficientă a resurselor şi gestionarea defectuoasă cresc riscul nesustenabilităţii bugetare în sectorul sănătăţii, avertizează instituţia europeană, potrivit căreia plăţile informale practicate pe scară largă în sectorul public al sănătăţii afectează în continuare accesibilitatea, eficienţa şi calitatea sistemului.

Au fost demarate reforme menite să îmbunătăţească eficienţa şi sustenabilitatea financiară ale sistemului de sănătate, dar sunt necesare eforturi continue.

Unele măsuri înregistrează întârzieri şi sunt afectate de nivelul insuficient de finanţare şi de capacitatea scăzută a serviciilor. Reducerea utilizării excesive a internărilor în spitale, precum şi îmbunătăţirea asistenţei medicale primare şi a sistemelor de orientare a pacienţilor către centrele specializate vor asigura un raport mai bun cost-eficacitate. Au fost demarate noi reforme ale sistemului de sănătate menite să îmbunătăţească starea de sănătate a populaţiei prin promovarea, printre altele, a accesului echitabil la servicii medicale de calitate.

Având în vedere aceste provocări, Comisia Europeană a formulat opt recomandări pentru România, care să fie puse în practică în perioada 2014-2015.