Din ţară

Porcul, injunghiat "la tomberon"

Autor: | joi, 20 decembrie 2007 | 13 Comentarii | 0 Vizualizari
Nici taranii argeseni si nici fiii lor plecati de ani buni la oras nu vor sa auda de metodele europene de sacrificare a godacului: „Tot cutitul ramane baza!”.

Traditia taierii unui porc cat mai mare de Craciun este pastrata cu sfintenie de taranii din nordul judetului Arges. Cu doua saptamani inainte de Nasterea Domnului, toate dealurile si vaile rasuna de guitatul ramatoarelor care-si afla sfarsitul in conditii de neacceptat dupa normele europene. Satenii nu au timp insa de astfel de lucruri si fac ce stiu ei de la parintii lor, cheama cativa vecini dis-de-dimineata, fugaresc porcul prin ograda pana oboseste, iar apoi un barbat mai zdravan infige in gatul animalului un cutit ascutit bine. Macelarii amatori ai satului transeaza carnea, gazdele fac carnatii, iar treaba se incheie, spre multumirea tuturor.

„Craciun fara porc?! Nu exista!”

Nea Ion Gheorghe are 72 de ani. El si baba lui, cum ii place sa-si alinte sotia, locuiesc singuri de multi ani in comuna argeseana Albesti. Cei trei copii au plecat de mult la oras. „Dom’le, am auzit ca astia cu Europa lor nu ne mai lasa sa taiem porcu’ asa cum stim noi. Cica tre’ sa nu-l mai injunghiem, ca il chinuim, sa ii facem conditii in cocina si mai stiu eu ce”. Batranul e suparat pe „Europa asta” si spune ca nu va renunta in ruptul capului sa taie porcul asa cum a invatat din batrani.

Asa ca, pentru sambata viitoare, a convocat copiii la taiatul porcului, una dintre cele mai populare „sarbatori” ale familiei. „Fac ce am facut si anu’ trecut si ce o sa facem si la anu’. Sa nu vina nimeni la mine acasa si sa ma invete. Stiu eu ce sa fac.”

Friptura cu aroma

Copiii altui mos, Gheorghe, s-au mutat la oras, la Curtea de Arges, dar nu si-au pierdut obiceiurile deprinse de la parinti.

In spatele blocurilor aflate la doi pasi de primarie, asadar in centrul urbei, un miros puternic de friptura muta nasurile locatarilor.

George are 37 de ani si lucreaza la o firma de distributie. Are salariul mare si sta „in zona”.

La ora 8.00 dimineata avea tuiculita pregatita pentru cei care-l ajutau sa sacrifice godacul. Barbatul nu e deloc comunicativ, semn ca nici lui taiatul porcului in spatele blocului nu i se pare tocmai in ordine. „Nu fur, nu dau in cap la oameni, tai porcu’. Ce, e vreo infractiune cumva?!” La locul faptei se strang rapid cativa locatari ai blocului din apropiere, treziti probabil de guitaturile porcului. Se trece la treaba.

Unul dintre barbati porneste „parlitoarea” si incepe spectacolul.

Intre caini si amenzi

Locul unde este sacrificat porcul se afla la cativa pasi de ghena. Din cand in cand cate o gospodina vine sa arunce galeata de gunoi. Barbatii o saluta politicosi si o poftesc la o gura de tuica fiarta. Soarele straluceste destul de puternic pentru aceasta perioada, pubelele sunt pline, iar gunoiul incepe sa miroasa. Macelarii isi continua netulburati treaba, nederanjati nici de cainii care dau tarcoale.

In cateva ore, din godac a ramas un morman de carne pe care cel cu cutitul o taie dupa cum a invatat el acasa, la tara.

In mai toate cartierele muncitoresti din Curtea de Arges si din toate orasele mici, scena se repeta. E greu de controlat fenomenul, spune Constanta Carstea, inspector de mediu. Numai in cazul in care cineva sesizeaza, se pot lua masuri. Nimeni nu poate sa stie cand vrea un argesean sa-si taie porcul de Craciun intre gunoaie.

Deocamdata o face pe riscul sau. De la anul, insa, porcii din oras ar trebui mutati la tara si taiati conform normelor europene hulite de mos Ion, de la Albesti.

TRADITIONALISM

Sacrificari mai putin europene

Cutitul ramane arma preferata a romanului cand vine vorba de taierea porcului de Craciun. Desi normele UE impun asomarea (n.r.- adormirea) cu pistol cu glont captiv, foarte putini medici veterinari au astfel de arme.

In plus, taranii spun ca nu au bani pentru a-si cumpara pistoale pentru care le trebuie si autorizatie de la politie. Cei care taie porcii dupa metodele clasice risca amenzi de pana la 3.000 de lei.

IALOMITA. Niciun medic veterinar nu a obtinut permisul de portarma. „Amenda pentru taierea traditionala este de 600 de lei, cat costa un porc de 100 kg, si anul acesta nu vom face actiuni de control pentru ca nici nu exista medici autorizati sa faca asomarea”, spune Mihai Puia, seful ASV Ialomita. Scapati de obligatia de a ucide european purceii, proprietarii animalelor au fost luati pe nepregatite de introducerea taxei pentru testul de depistare a trichinei, 10 lei in mediul rural si 7 lei la laboratoarele medicilor veterinari de la orase.

GALATI. Viorel Gheorghita, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, spune ca porcii nu pot fi sacrificati conform legii, prin asomare: „Nu exista niciun asomator in Galati, motiv pentru care noi am informat autoritatile Ministerului Internelor”.

HUNEDOARA. Momarlanii din Valea Jiului isi taie porcii tot in mod traditional. Niciun hunedorean nu a solicitat prezenta medicilor veterinari pentru asomarea animalelor.

Seful Autoritatii Sanitar-Veterinare Petrosani, dr. Octavian Popescu, declara ca institutia nu detine niciun asomator, insa ar putea solicita aparatul de la Deva, daca ar avea cereri. „Putem cere, dar noi nu avem deocamdata un centru unde sa aducem porcii. Ca medic veterinar, nu am competenta sa intru in curtea oamenilor si, dupa cate cunosc mentalitatea momarlanilor, porcii nu vor fi, probabil, niciodata sacrificati in acest mod”,  a spus doctorul Popescu. (Mara Popescu)

METODA

Asomare electrica in Gorj

60 de copii de la centrele de plasament din judetul Gorj si de la Scoala Speciala au participat, ieri, la „Pomana Porcului”, actiune organizata in ultimii sase ani de catre autoritatile judetene. Acestia au asistat la sacrificarea porcului si la operatiunile de pregatire a acestuia pentru masa de Craciun. Inainte de a fi taiat, animalul, care a fost donat, a fost asomat prin soc electric.

Cu toate acestea, Directia Sanitar-Veterinara Gorj nu dispune de aparatura de asomare cu glont captiv, tehnica ce ar fi trebuit pusa in aplicare din acest an. „Este reglementata si aceasta procedura, de asomare prin soc electric.

Nu avem in dotare asomatoare cu glont captiv. Este o problema la nivel national”, a precizat Ion Iliuta, directorul DSV Gorj. (Alin Ion)

Tag-uri:


SPUNE-TI PAREREA

Libertatea

RTV

Realitatea

B1

Stiri pe surse

Unica

Ziare.com

Capital

Doctorul Zilei

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.