Poșta Belgiană vrea să cumpere Poșta Română

Poșta Belgiană vrea să cumpere Poșta Română

Pentru angajații companiei de stat au apărut câteva semne de redresare a situației. Din septembrie ar putea primi genți noi, însă creșterea salarială mai așteaptă.

Ofertele de privatizare pentru compania de stat trebuiau depuse inițial până pe 30 iunie, dar ieri Ministerul pentru Societatea Informațională a anunțat că termenul se prelungește cu 90 de zile, până la sfârșitul lui septembrie.

Potrivit ministerului, un mare investitor interesat de compania de stat ar fi solicitat amânarea. „Data limită de depunere a documentelor de participare şi a ofertelor se prelungeşte până la data de 30 septembrie 2014, ora 12,00, ca urmare a solicitării unei importante administrații poștale europene care a achiziționat recent dosarul de privatizare și a evoluției pieței serviciilor poștale locale și internaționale”, se arată în comunicatul MSI.

Potrivit surselor consultate de EVZ, ar fi vorba de vorba „de Poșta Belgiană, care s-a arătat interesată de Poșta Română și în 2012 și vrea în continuare să o preia”. În septembrie 2012, premierul Victor Ponta spunea că belgienii doreau să cumpere o participație de 20% din Poșta Română, dacă li se asigură și reprezentare în echipa de management.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, în decembrie 2012, statul a schimbat modalitatea de vânzare. Dacă, inițial se încerca vânzarea unui pachet minoritar de 20%, în prezent se urmărește cedarea unui pachet majoritar, de 51%.

Promisiuni de mai bine de la minister

Destituirea lui Ion Smeeianu de la conducerea Poștei Române a fost prima concesie făcută de Ministerul pentru Societatea Informațională sindicatului poștașilor. După protestul organizat de aceștia în mai, din cauza condițiilor grele de muncă, și alte revendicări ar putea fi soluționate. Potrivit acordului semnat între noua conducere și sindicate, „în septembrie, vom primi 10.000 de genți pentru factori”, a declarat pentru EVZ Ion Oțelea, secretar general al sindicatului Poștei.

De altfel, în unele oficii, condițiile s-au mai îmbunătățit, a spus acesta. De asemenea, potrivit acordului, ar trebui achiziționate uniforme pentru factori, precum și rechizite, imprimante, cosumabile. Cheltuielile pot fi efectuate din bugetul alocat până în prezent companiei de stat.

În ce privește majorarea salarială, cu sume cuprinse între 80 și 120 de lei, promisă de Ministerul Societății Informaționale, aceasta ar putea avea loc după rectificarea bugetară din octombrie, când bugetul Poștei trebuie suplimentat, spune Oțelea. „Deocamdată nu am avut nicio întâlnire cu noul director general interimar, Alexandru Petrescu. Nici nu am solicitat o întrevedere deoarece am mers pe premisa că acordul va fi respectat”, a mai spus Oțelea.

Toate cheltuielile vor trebui însă bine cântărite, deoarece Poșta se poate privatiza doar dacă are o situație financiară bună, a atras atenția Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informațională.

Anul trecut, compania de stat a înregistrat o pierdere de 29,4 milioane de lei, după ce în 2012 consemnase o pierdere de 52 de milioane de lei. Compania avea, în decembrie 2013, 28.866 de angajați.