Poşta Română a făcut concedieri la iniţiativa sindicatului pentru a se curăţa de angajaţii incomozi

Poşta Română a făcut concedieri la iniţiativa sindicatului pentru a se curăţa de angajaţii incomozi

Un salariat cu peste 30 de ani vechime a fost disponibilizat la sfârşitul anului trecut după ce din 2014 a reclamat ilegalităţile din companie la toate autorităţile posibile

Într-o scrisoare deschisă adresată fostului director general al Poştei, actualul ministru al Economiei Alexandru Petrescu, şi liderului de sindicat Matei Brătianu, un salariat, Daniel Uliţă, întreba, în august anul trecut: Cum este posibil ca în timp ce înregistrezi profit, totuşi să fii nevoit să faci concedieri?

Nu a curs multă apă pe Dâmboviţa şi Daniel Uliţă a fost concediat după 30 de ani lucraţi în instituţie, culmea, în urma unei propuneri a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România de diminuare a personalului cu 400 de oameni. Conducerea companiei, mai umană, a redus numărul de concedieri la 190.

Uliţă bate la uşa ministrului

Ne puteți urmări și pe Google News

Daniel Uliţă s-a adresat cu un Memoriu ministrului Comunicaţiilor, Augustin Jianu, în care a descris neregulile din procesul de concediere. De asemenea, el l-a informat pe noul ministru, care administrează participaţia statului de 75% la Compania Naţională Poşta Română SA, că din 2014 este în conflict cu conducerea Poştei, după ce în calitate de membru al echipei de control managerial a descoperit fapte grave de corupţie. Le-a raportat şefilor ierarhici, dar şi miniştrilor Cotovelea, respectiv Grindeanu, actualul premier, care nu au dispus nicio măsură,

Următoarea mişcare, care îl va costa în cele din urmă locul de muncă, a fost sesizarea DNA, în aprilie 2015. Dosarul are numărul 559/P/2015 şi conţine peste 30 de fapte şi acte penale de natură economică, mare parte comise de sindicalişti şefi.

„Îngăduiţi timp instituţiilor abilitate”

Ministrul Jianu i-a răspuns pe 31 ianuarie, comunicându- i în baza căror legi s-a făcut de concedierea colectivă, fără să sufle o vorbă dacă au fost nereguli, pentru ca să încheie tragi-comic: „Vă aducem la cunoştinţă că sesizările pe care le-aţi depus la alte instituţii cu competenţe specifice (instanţe de judecată, Direcţia Naţională Anticorupţie, Consiliul pentru Combaterea Discriminării) nu sunt de competenţa Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale sau a CN Poşta Română. În acest sens, vă recomandăm să îngăduiţi timp instituţiilor abilitate pentru a verifica aspectele pe care leaţi menţionat şi pentru a vă soluţiona cazul”.

Poşta nu comentează acuzaţiile lui Uliţă

Am cerut CNPR un punct de vedere la Memoriul lui Daniel Uliţă. În răspunsul pentru Evenimentul zilei, cei de la Poştă specifică: „Disponibilizarea personalului a rezultat în urma unei analize interne care a arătat exact unde anume aparatul de lucru este supradimensionat în raport cu volumul şi specificul activităţii companiei. Astfel, aceste acţiuni vizează reducerea unui număr de posturi şi, în niciun caz, criteriile de selecţie nu le-au reprezentat vendetele personale”. Pentru ca în încheiere să ne lămurească buştean: „Referitor la celelalte acuzaţii, pe care domnul Uliţă le aduce în Memoriul adresat Ministerului Comunicaţiilor, respectăm dreptul domniei sale de a se adresa instituţiilor abilitate în ceea ce priveşte nemulţumirile acestuia în relaţia acestuia cu CNPR şi ne rezervăm dreptul de a nu face alte comentarii”.

CNPR SA ne transmite că se simte bine, dar Curtea de Conturi e rea

În urma articolului, din ziarul de luni, „Ministrul Economiei a lăsat la Poşta Română o gaură de aproape 400 de milioane de lei”, CNPR ne-a transmis un „Drept la replică” în care contestă „cu vehemenţă” rezultatele controlului Curţii de Conturi, cuprinse în Raportul din 16 ianuarie.

 În ce priveşte bonusurile de performanţă încasate de directorul general Alexandru Petrescu de 237 de mii de lei, considerate de Curte ca ilegale, pentru că au lipsit criteriile de acordare, şi care trebuie recuperate, CNPR ne comunică faptul că „unul din principalele motive pentru care domnia sa a încasat bonusuri de performanţă a fost faptul că, în 2014, Poşta a înregistrat, pentru prima dată, profit după 5 ani de pierderi, în 2015 a înregistrat profit operaţional, iar pe parcursul anului 2016 a continuat menţinerea în parametrii de profit”.

Managerul minune

Cum Alexandru Petrescu (foto) a ajuns la conducerea Poştei în iunie 2014, este limpede ce l-a recomandat pentru postul de ministru al Economiei: În şase luni a adus cel mai mare angajator din ţară, cu peste 23.000 de salariaţi, din cea mai neagră gaură pe profit, ceea ce puţini manageri din lume visează, nicidecum să mai şi realizeze.

Numai că, după cum însuşi Alexandru Petrescu a precizat pentru Curtea de Conturi, bonusurile au fost acordate după ureche de cei din CA „inexistenţa unui act adiţional prin care să fi fost stabilite obiectivele şi criteriile anuale pentru 2015 în vederea acordării bonusului în baza contractului de mandat s-a datorat culpei exclusive a AGA”.

Poşta dată pe mâna DNA şi de MCSI

Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională a înaintat în luna octombrie 2016 către DNA raportul Corpului de control privind Poşta Română, sesizând mai multe nereguli referitoare la procedurile privind achiziţia sistemelor informatice şi a maşinilor, precum şi la încheierea contractelor de închiriere a spaţiilor. Controlul s-a efectuat în baza actelor şi documentelor puse la dispoziţie de CNPR. „MCSI a decis, având în vedere constatările Corpului de control al ministerului, să sesizeze Direcţia Naţională Anticorupţie, privind operaţiunile sau actele ilicite, în legătură cu care au rezultat indicii de săvârşire a unor posibile fapte, care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor şi asupra vinovăţiilor”, preciza ministerul.