Povestea penală a recepției centrului IT &C al Primăriei Timișoara, de unde constructorii au luat echipamentele neplătite

Povestea penală a recepției centrului IT &C al Primăriei Timișoara, de unde constructorii au luat echipamentele neplătite

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a fost audiat, marți, într-un dosar deschis de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor în care se anchetează modul în care s-a realizat recepționarea proiectului Incuboxx, centrul IT&C al Primăriei, realizat din fonduri europene.

Anchetatorii au început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu și vor să stabilească de ce a fost semnat procesul de recepție a lucrărilor în condițiile în care instalația de răcire a clădirii nu funcționează. Din instalație lipsesc comonente esențiale, extrase chiar de firma care a montat-o, SC Flexik Automation, deoarece nu a fost plătită pentru lucrare.

Incuboxx a fost ultima lucrare realizată de SC Saiftim (unde acționari sunt fostul ministru al Sănătății, PSD-istul Ovidiu Brânzan și Bega Turism, firmă condusă de frații Cristescu), companie care a intrat în insolvență în mai 2014, imediat după ce a încasat de la Primăria Timișoara banii pentru incubatorul de afaceri. Firma la care s-a subcontractat montarea instalației de climatizare a clădirii, SC Flexik Automation, nu a mai fost plătită, fiind invocată insolvența. Așa cum au amenințat la recepția lucrărilor, reprezentanții firmei au demontat instalația pentru care nu au fost plătiți.

Saiftim a intrat în insolvență cu banii încasați de la Primărie

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a fost audiat, primarul Timișoarei s-a justificat într-o conferință de presă. ”La Incuboxx aţi fost şi dumneavoastră, la recepție (n.r. la finele lui aprilie 2014). Ne-am deplasat şi am fost însoţiţi şi de dumneavoastră în toate camerele. Am văzut toate dotările tehnice din încăpere. Am aplicat legea. Au fost anumite obiecţii care au fost incluse în procesul verbal de recepţie cu remedieri propuse. (…) Un domn care era din partea firmei Flexik Automation a spus că dacă nu îşi ia banii, îşi ia echipamentele înapoi. Eu i-am cerut să fim calmi şi să rezolvăm problemele amiabil. M-am adresat liderilor de asociere şi le-am spus să plătească şi partenerilor ceea ce li se cuvine. Nu primăria nu a plătit acea firmă, ci SC Saiftim care era singura în relaţie contractuală cu primăria. Primăria a plătit către Saiftim. Nu mi-am închpuit că se va ajunge să se pună în aplicare acea ameninţare, luarea înapoi a echipamentelor”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Bătaie de joc pe fonduri europene

În centrul IT & C Incuboxx investiția, din fonduri europene, a fost de 19 milioane de euro, iar spațiul a rămas aproape gol la un an și jumătate de la inaugurare, fiind folosit doar în proporție de 20%. ”Este o clădire excepţională, foarte funcţională, foarte modernă cu tot ce îi trebuie unui astfel de obiectiv”, spunea Robu la inaugurarea Incuboxx. Spațiile au fost scoase la închiriere mult sub prețul pieței, iar  primăria a atribuit unei firme de casă un contract de 400.000 de euro pe an, pentru administrarea spaiului. Mai mult, Robu  l-a numit manager  al Incuboxx pe un fost student al său, un tânăr de 24 de ani, pe care, ulterior, și l-a făcut consilier personal.

Clădirea a avut probleme încă de la început. Peste vară, angajații firmelor găzduite aici s-au plâns că nu pot respira din cauza caniculei. Luna trecută, în urma unei ploi torențiale, apa s-a infiltrat în pereți. Toate acestea pe lângă instalația de aer condiționat care a fost demontată parțial de firma care a montat-o.

Două plângeri penale

Primăria Timișoara a constatat lipsa unor componente din tabloul de automatizare al sistemului de climatizare, pe 3 noiembrie, anul trecut, constatând că acestea au fost luate de angajații firmei care montaseră sistemul, cu o lună mai devreme. Este o enigma de ce lucrurile ies la iveală abia acum, peste aproape un an. ”Noi am constat că acea ameninţare a fost pusă în practică în data de 4 octombrie. Nu puteam lua cazanele care erau de mari dimensiuni, dar componentele din tablou de automatizare puteau fi luate. (….) La începtul lunii decembrie am făcut un demers către SC Flexik să ducă înapoi ceea ce au luat, sau le vom face plângere penală pentru furt. Am primit un răspuns că noi nu am luat în seamă Flexik. Urmare accelor întâmplate sunt două plângeri penale, una din partea noastră către Flexik şi o plângere penală a celor de la Flexik împotriva primăriei că a recepţionat echipamente de la Saiftim pe care nu are nicio dovadă că le-a avut”, a mai explicat Robu.