Povestea lui Adomniței, baronul care a luat elicopterul ministerial pentru a ajunge la logodnă

Povestea lui Adomniței, baronul care a luat elicopterul ministerial pentru a ajunge la logodnă

Mandatul de ministru al Educației și de președinte al Consiliului Județean Iași, a fost un șir nesfârșit de bâlbe și controverse.

Președintele CJ Iași, Cristian Adomniței (40 de ani) aștepta aseară, la închiderea ediției, verdictul magistraților: dacă va fi arestat pentru 30 de zile sau dacă va fi cercetat în libertate. Liberalul este acuzat de procurorii DNA de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, după ce a acoperit nereguli privind un contract pentru tipărirea de materiale de promovare a județului. Joi seară, Adomniței a fost băgat pentru 24 de ore la „Beciul Domnesc” din Iași.

Moștenirea liberală

Baronul este unul dintre politicienii care au fost promovați la nivel națioal de Relu Fenechiu. După încarcerarea mentorului, Adomniței a fost cel care a preluat șefia PNL Iași și a ajuns vicepreședinte PNL la nivel național. El a intrat în PNL în 1994, imediat după ce a terminat Facultatea de Construcții și Arhitectură a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zece ani mai târziu, în aprilie 2004, este ales consilier județean, iar, în noiembrie 2004, a fost ales deputat pe listele Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD. Adomniței a fost, în perioada aprilie 2007 - octombrie 2008, ministru al Educației Cercetării și Tineretului în Guvernul Tăriceanu.

FOTO: În 2014, Cristian Adomniței, în apogeul puterii sale, era curtat de cei doi candidați la Președinția României, Klaus Iohannis (stânga) și Crin Antonescu (dreapta) FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Mandatul său a fost marcat de controverse și de bâlbe, motiv pentru care a și fost remaniat din funcție. O țară întreagă l-a văzut, în mai 2007, cum s-a contrazis cu mai mulți elevi din clasa a V-a pe numărul stelelor de pe drapelul Uniunii Europene.

Fostul ministru al Educației a contrazis categoric mai mulți elevi, care susțineau corect că sunt 12 stele pe steagul UE: „Sunt 15, mai citiți!”

Deși elevii au răspuns corect - 12 stele, Adomniței i-a contrazis categoric, afirmând că sunt 15. Asta deși i-a fost arătată fotografia unui steag, el tot nu s-a lăsat convins. După acest eveniment, penibilul situației s-a accentuat, ministrul a dat vina pe consilierii săi că nu l-au informat corect și că aceștia ar fi de vină.

În iunie 2008, Adomniței a candidat la Primăria Iași, dar a obținut doar locul 3 și 9,41% din voturi. O altă gafă, în septembrie 2008, deputatul Adomniței votează legea pentru majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, deși guvernul din care făcea parte nu aprobase majorările. În final, 4 octombrie 2008, pentru că întârzia la Starea Civilă din Iași, unde se însura, Adomniței s-a urcat în elicopterul ministrului de Interne, Cristian David, care l-a dus până la Vaslui.

Este demis de Călin Popescu Tăriceanu, trei zile mai târziu, pentru că a votat în plenul Camerei Deputaților amendamentele PSD privind creșterea cu 50% a salariilor personalului din învățământ.

Candidat USL

În 2008 este ales, din nou, deputat de Iași. În 2012, reușește să fie numit candidat al USL pentru șefia CJ Iași, în defavoarea fostului baron PSD, Constantin Simirad. „La Consiliul Judeţean nu vom promite că facem o mie de lucruri, ci doar câteva, importante, de care să ne ţinem”, declara Fenechiu. Adomniței a făcut echipă, în alegerile locale, cu Gheorghe Nichita (PSD), care a candidat la Primăria Iași și a fost ales.

La „Ia-mă, nene!” până la Albița

Adomniței s-a căsătorit la data de 4 octombrie 2008 la Iași cu avocata Sabina Vișinari, iar ceremonia a fost oficiată de primarul orașului Iași, Gheorghe Nichita (PSD). Deoarece ședința de Guvern din acea zi s-a prelungit mai mult decât era prevăzut, politicianul nu mai avea cum să ajungă la timp de la București la Iași, unde îl aștepta viitoarea sa soție. În această situație, ministrul de Interne, Cristian David (PNL), l-a luat cu elicopterul instituției. David era apropiat de grupul liberal din Iași, prin intermediul socrului său, Mihail Vlasov.

FOTO: Sabina Vișinari si Cristian Adomniței

Vizită de lucru

David a motivat o misiune de lucru la punctul de frontieră Albița (Vaslui) și l-a luat cu el pe Adomniței. Presa a dezvăluit că vizita de lucru a lui David nu era programată și avea ca scop aflarea stadiului implementării normelor UE la punctul de frontieră Albița. „L-am rugat să mă ia până la Albița, după ce mi-a spus că are loc în elicopter. De la Albița am mers cu mașina până la Iași”, a povestit, imediat după scandal, Adomniţei.

„Mână moartă” pentru Relu Fenechiu

Adomniței a fost cercetat de procurorii DNA în celebrul dosar „Transformatorul”- Relu Fenechiu. Inițial, actualul președinte al CJ Iași a fost pus sub acuzare, în 2008, pentru complicitate la abuz în serviciu, dar la finalul anchetei, în 2012, a primit scoatere de sub urmărire penală.

FOTO: Trei dintre foștii miniștri ai României, membri ai PNL Iași, toți cu probleme penale: Cristian Adomniței, Relu Fenechiu și Tudor Chiuariu

Procurorii au avut indicii că firmele White House SRL și Construct Consult SRL, la care Adomniței era asociat/ administrator, au participat de formă la licitațiile organizate de SISEE Electrica Moldova pentru cumpărarea de transformatoare. Societățile nu aveau în stoc produsele ofertate şi nu au desfăşurat niciodată activităţi comerciale în domeniul energetic, fiind în fapt concurentul „mână moartă”, folosit doar pentru a asigura aparența de corectitudine a procedurii. Aceste licitații erau făcute în așa fel încât să câștige Relu Fenechiu, iar participarea firmelor lui Adomniței era doar „pentru a se crea aparența de corectitudine”. Procurorii au denumit metoda „trucarea prin mâna moartă”.

Condamnarea

Documentele de ofertă, corespondența cu SISEE a celor două firme s-au transmis prin fax de la același număr de telefon cu cel al firmelor din cadrului grupului „FENE”. Lipsa unor probe directe pe Adomniței, faptul că firmele sale nu au obținut niciun profit sau beneficiu din participarea formală l-au făcut pe procuror să claseze acuzațiile la adresa lui Adomniței.

În iulie 2013, Fenechiu a fost condamnat, în acest caz, la 5 ani de închisoare.

Scrisoarea de la Patriarh

Cristian Adomniței s-a cununat religios, pe 18 octombrie 2008, la Mănăstirea Sucevița, după care a petrecut până în zori, alături de invitații săi, în acordurile unor artiști de renume, precum Loredana ori Sofia Vicoveanca. Slujba a fost oficiată de un reprezentant special al Patriarhiei Române, desemnat de ÎPS Daniel. Patriarhul a făcut o surpriză tinerilor căsătoriți, cărora le-a fost citită o scrisoare trimisă de ÎPS Daniel, care a ținut să fie prezent măcar în acest mod, fiind o cunoștință apropiată a lui Adomniței, din perioada în care conducea Mitropolia Moldovei. Petrecerea a avut loc într-un hotel de patru stele dintr-o zonă împădurită a Sucevei și au participat peste 300 de invitați, între care colegii de partid: președintele de atunci al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, miniștrii Tudor Chiuariu, Cristian David și Varujan Vosganian, dar și politicieni locali.