Povestea OCROTITORULUI ROMÂNIEI

Povestea OCROTITORULUI ROMÂNIEI

La Cina cea de Taină s-a întristat, când a fost vândut Iisus a suferit foarte mult. La judecata lui Iisus, el şi cu Ioan erau de faţă, stăteau în curtea Pretoriului, lângă Crucea Golgotei…

Când a fost pus în mormânt Iisus, plângea în dimineaţa Învierii însă s-a bucurat şi a primit salutul pascal: "Pace vouă!". Apostolul Andrei: ocrotitorul României, Rusiei şi Scoţiei, "cel dintâi chemat la apostolie" de către Mântuitorul lumii, cel sărbătorit astăzi, cel care a împărtăşit bucuria Învierii tuturor şi pretutindeni, iar la Înălţarea Domnului şi-a ridicat cugetul, înţelegând taina ascunsă atât timp.

Ucenici şi mulţi duşmani

A predicat în cetăţile Asiei, întemeind comunităţi creştine în Antiohia, Efes, Elicori şi până la Bizanţ, pregătind astfel calea apostolului Pavel. O dată cu urcarea pe tronul Daciei a lui Decebal (97-106), relaţiile între Roma şi Dacia se înrăutăţesc. Apostolul Andrei coboară în sudul Dunării, făcându-şi noi ucenici, dar şi mulţi duşmani, fiind socotit iscoadă dacică. După războaiele dacice, se spune că Sfântul Andrei a trecut la sud de Dunăre, unde a fost răstignit pe o cruce în formă de X. Apostolul Andrei era din Galileea, fiind fratele lui Simon, care, mai târziu, devenea Apostolul Petru. Trecerea Sfântului Andrei prin Scythia Minor a fost de scurtă durată şi s-a desfăşurat într-o zona periferică a ariei getodace, prin pătrunderea lentă şi tăcută a noii religii în comunităţile daco-romane. Crucile sfinte Legenda spune că imediat după moartea lui a început o furtună din senin, iar trăsnetul, focul şi cenuşa i-au orbit pe toţi cei care asistau la răstignire. De atunci semnul crucii în forma de X s-a păstrat ca simbol al prevenirii unor accidente dramatice. A murit la vârsta de 70 de ani. În anul 356, trupul lui Andrei ar fi fost dus de la Patras la Constantinopol, iar în anul 1208, de la Constantinopol la Amalfi (Italia). Capul, iniţial rămas la Patras, ar fi fost păstrat la Roma între anii 1450 şi 1462, de teama turcilor. În anul 1964 a fost redat bisericii din Patras (Grecia).

Ne puteți urmări și pe Google News

Mănăstirea Sfântului Andrei a fost ridicată chiar lângă peştera în care a trăit apostolul lui Hristos, iar la Mănăstirea Dervent se află crucile sfinte care au răsărit din pământ când apostolul Domnului a fost ucis. Şi în zilele noastre pelerini emoţionaţi aduc rugăciunile lor în locul unde şi-a îndeplinit misiunea Sfântul Andrei.