Povestea pensionarului care vinde cruci în rate!

Povestea pensionarului care vinde cruci în rate!

Bugetul bătrânilor este, în majoritatea cazurilor, unul foarte limitat. Banii pe care îi câştigă lunar după zeci de ani de muncă abia dacă le ajunge pentru medicamente şi mâncare

Nu departe de Piaţa Rahova, pe o stradă intens circulată, la graniţa dintre săraci şi foarte săraci, unde neajunsurile îşi arată adevărata faţă prin blocurile scorojite şi balcoanele care abia se mai ţin într-un fier beton, un zgomot de toacă ne-a astras atenţia. În adâncul unei curţi, ascuns în spatele unui maldăr de fiare de călcat, trolere şi table de rummy, l-am întâlnit pe Victor Dumitru, un pensionar în vârstă de 77 de ani, care abia poate fi zărit din spatele bancului la care lucra.

FOTO:Nea Dumitru ne arată afişele cu preţurile care stau într-un avizier pentru a fi văzute de cei interesaţi FOTOGRAFII: EVZ 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vă pot ajuta cu ceva?“, ne întâmpină omuleţul care nu măsoară în înălţime mai mult de un metru şi cincizeci de centimetri. Ne prezentăm şi îi spunem că zgomotul ca de toacă ne-a adus în faţa lui.

Face şi coşciuge

Mirat, dar, în acelaşi timp şi bucuros că poate să ne spună ce meştereşte acolo, nea Victor se laudă, mai întâi, cu etatea sa: „Mai am 23 de ani şi fac suta. Sunt pensionar, dar nu am stare acasă. Trebuie să mă mişc, să fac ceva, acum lucram la o cruce“. Aici ne-a închis. La început am crezut că omul ne-a luat peste picior, dar, nu. Nea Victor, printre alte multe lucruri, face şi cruci, dar şi coşciuge. Preţul unui sicriu capitonat plus cruce pe care este trecut şi numele defunctului costă 288 de lei.

Suplimentar, se poate asigura orar, broderie şi faţă de pernă la preţul de 45 de lei. Toate informaţiile sunt puse pe afişe şi lipite prin toată curtea.

2,5 lei, avansul pentru procurarea unei cruci

„Ştiţi ceva? Bătrânii sunt săraci rău. Sunt pătura cea mai amărâtă a societăţii şi nimeni nu îi bagă în seamă. Mi se rupe sufletul când aud că unii nu au ce să îşi pună de mâncare pe masă. Eu fac cruci care costă 7,5 lei şi le dau în rate pensionarilor. Ei trebuie să achite 2,5 lei, în avans, când se face comanda şi 5 lei la ridicare. Acestea sunt preţurile pentru membrii Asociaţiei CARP OMENIA“, ne-a spus Victor Dumitru care, deşi este pensionar, lucrează la această asociaţie din anul 2002. Ne întoarce spatele, nu pentru mult timp şi începe să cotrobăie printr- un morman de lucruri învechite. După câteva eşecuri iese victorios. „De când o căutam!“, ne arată, bucuros, o tablă de rummy. „Este a unui bătrân. Mi-a lăsat-o să i-o repar“, ni se justifică omul îmbrăcat, regulametar, cu halat. Nu se dă de la nimic înapoi, repară table de rummy, trolere, fiare de călcat, face cruci şi coşciuge. Mai mult, el se ocupă şi de ochelarii pensionarilor. „Eu îi repar, dacă sunt stricate ramele, îi duc la cabinetul de optică pentru dioptrii, apoi le pun o etichetă şi îi aşez în vitrină. Când un membru al nostru are nevoie de ochelari şi găseşte mărimea potrivită la mine, îi dăm contra sumei de 1 leu“, ne-a spus Dumitru. Neam luat la revedere, nu înainte să ne readucă aminte că el are cele mai ieftine cruci.

Bătrânii primesc gratuit pâine

Membrilor Asociatiei CARP OMENIA, (femei, peste 59 ani şi bărbaţi, peste 64 ani - cu venituri sub 700 lei) li se asigură gratuit, la cerere, de trei ori pe săptămână, câte două pâini. Distribuţia pâinii se face în zilele de marţi, miercuri şi vineri, între orele 07.00 şi 07.30, la sediul central al asociaţiei, iar luni şi joi la sucursalele teritoriale. Membrii nedeplasabili pot delega (pe baza formularului tipizat), membri de familie sau cunoştinţe pentru a le transporta pâinea acasă. În cazul unui deces, moştenitorii vor primi ajutor pentru înmormântare de 70% din valoarea contribuţiei plătite.