Povestea pompierul român care a cucerit Mont Blancul / GALERIE FOTO

Povestea pompierul român care a cucerit Mont Blancul / GALERIE FOTO

A escaladat vârfuri montane importante, având o carte de alpinism impresionantă. Își trăiește viața la cele mai înalte cote (n.r.-montane) și e mândru când știe că, după o zi de muncă, bifează: „salvat încă o viață“. Plutonierul-major Ciprian Onoriu, paramedic SMURD la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamţ este un om care are alpinismul și adrenalina în sânge.

Recunoaște simplu:„când iubești viața, iubești orice provocare“. Ceva îl atrage către înălțimi și, ori de câte ori, are ocazia mai face câte o expediție. „Pentru fiecare din noi există ceva frumos, ceva diferit, care nu ne dă linişte.Și atunci te cuprinde dorința de a afla, de a cunoaște... Muntele mă captivează, simt o bucurie în a-l descoperi, simt respect“, își începe povestea pompierul alpinist. A făcut  expediții în Grecia pe vârful muntelui  Mitykas 2917 m şi Athon 2033 m, în Italia-  Grand Paradiso 4061 m, în Franța- Mont Blanc 4810 m, Italia- Breithorn N, Breithorn V de două ori, Elveția-  Materhorn până la 3200 m și Austria Grossglockner 3798 m.

Adrenalină la pătrat

La  23 de ani a devenit membru Salvamont Neamț, iar în  2006 a dat concurs pentru a intra în echipele de salvatori. De atunci a participat la mai toate tipurile de intervenții:descarcerări, inundații, incendii de pădure și misiuni de acordare a primului ajutor medical.Toate misiunile îi sunt dragi, însă unele i-au rămas mai aproape de suflet. „Îmi amintesc două intervenţii  dificile - un bătrân de 74 de ani pe care l-am scos dintr-un puţ adânc de 17 m şi un bolnav psihic adus la suprafaţă dintr-o fântână de 10 m. Din fericire, după intervenție, ambii au  scăpat cu viaţă“, susține plutonierul Onoriu. „Meseria asta trebuie făcută cu pasiune și cu dăruire. Nu e ușor să vezi  oamenii  devenind victimele unor tragedii“, explică interlocutorul nostru. Pasiunea pentru munte i-a fost insuflată din copilărie și de atunci a simțit o chemare către alpinism. Vorbim despre teama de a ajunge în vârf și de a știi că, o singură mișcare greșită, te poate scoate din joc.„Sunt legat de muntele Ceahlău, acolo unde am crescut. Teama o controlez.Cele două, atât meseria de paramedic, cât și cea de alpinist se armonizează perfect. De ce spun asta? Și, acolo în vârf de munte și când trebuie să salvezi o viață, implică responsabilități și asumări. Este tot o misiune“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Palmares de alpinist

GRECIA – Mitykas 2917 m şi Athon 2033 m

ITALIA – Grand Paradiso 4061 m

FRANŢA – Mont Blanc 4810 m

ITALIA – Breithorn N, Breithorn V de două ori

ELVEŢIA Materhorn până la 3200 m

AUSTRIA – Grossglockner 3798 m