Povești de pe vremea când handbalul era magie

Cristian Gațu
Autor: | | 0 Comentarii | 436 Vizualizari

Lansarea volumului „Steaua lui Gațu”, scris de jurnalistul Horia Alexandrescu, a fost o întâlnire emoționantă cu istorii din anii de glorie ai sportului românesc

Cristian Gațu, Horia Alexandrescu, Nicolae Manolescu, Cristian Țopescu și mulți invitați de seamă au fost la Gaudeamus, pe 19 noiembrie, pentru lansarea cărții „Steaua lui Gațu”. O întâlnire plină de amintiri savuroase și de bucuria de a sta laolaltă cu unii dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România: Cristian Gațu și mulți dintre colegii săi de echipă.

Lansarea a fost, de asemenea, un prilej pentru a-l vedea pe președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, într-o postură inedită: aceea de a povesti despre sporturile pe care le-a practicat de-a lungul vieții. Prezența sa nu a fost deloc întâmplătoare, pentru că Nicolae Manolescu a fost și cronicar sportiv și a scris o emoționantă prefață a volumului „Steaua lui Gațu”.


FOTO: Autorul, Horia Alexandrescu, dă autografe FOTOGRAFII: MARIAN ILIESCU



Amintiri „trase cu cleștele”

Emoționat, autorul Horia Alexandrescu a spus că această carte „Reprezintă un moment de retragere din viața sportivă pentru marele Cristian Gațu. Ceremonia de retragere nu a existat, nici la Echipa Națională de Handbal, nici la Steaua. Această carte încearcă să repare o scăpare dureroasă pentru sportul românesc, cu atât mai dureroasă cu cât sportul românesc este, acum, la pământ”.

În ceea ce-l privește pe Cristi Gațu, autorul a adăugat: „Pot spune că am fost mai mult decât niște frați. Ne-am cunoscut din copilărie, părinții noștri - Petre Gațu și Toma Alexandrescu - cărora le-am dedicat această carte, au lucrat, pe vremuri, în același birou la Sportul Popular”. Horia Alexandrescu a recunoscut că „a scos cu cleștele o mulțime de amintiri” de la Cristian Gațu.

Adevărații eroi

Cristian Gațu le-a mulțumit celor prezenți, printre care și inegalabililor Nicoale Nedef, Gabriela Szabo, Octavian Bellu, și „în mod deosebit celor care, de fapt și de drept, sunt eroii acestei cărți”. Fostul sportiv a vorbit despre marea familie a handbalului românesc, acea familie care, în anii ‘70, a făcut mândră o națiune întreagă, prin cele două titluri mondiale pe care le-a câștigat.

„Am încercat să scot în evidență calitățile excep ționale ale echipei din care am făcut parte, spiritul de luptă. Oameni care, când veneau la echipa națională sau la orice altă echipă, uitau tot ce înseamnă familie, uitau alte activități și se dedicau în totalitate aceastui joc”. Pentru că știau ce este acela spirit de echipă, altruism.

„Steaua lui Gațu” nu este o carte doar despre destinul lui Cristian Gațu, ci despre cel al multor mari sportivi, dar și despre istoria handbalului românesc. Cu povești inedite, cu ani de glorie, cu momente grele la Revoluția din 1989, și multe alte clipe din viață, pe care cititorul le va descoperi singur.

„Unde este handbalul de altădată?”

Criticul Nicolae Manolescu a scris prefața cărții. Și se întreabă, corect: „Unde este handbalul de altădată?”.



„Pentru mine, cel puțin, handbalul adevărat, acela aflat la mijloc între sport și artă, a dispărut odată cu generația lui Moser și Gațu, care este, în definitiv, și generația mea. Moser, cu câțiva ani mai mare, Gațu, cu câțiva ani mai mic decât mine. Eu, care n-am jucat handbal decât în 11, pe un teren cu iarbă de la Sibiu, care iarna se transforma în patinoar, l-am descoperit pe cel în 7 la televizor. Trebuie să recunosc că abia atunci am avut revelația minunăției jocului. Nu numai pentru că era mai, cum să spun, strâns și dinamic, dar pentru că ceea ce făceau cu mingea marii jucători ai acelor ani ținea mai degrabă de magie decât de sport”. După magia sportului , Manolescu ajunge la minunea sportivilor: „Horia Alexandrescu îmi aduce aminte că Gațu a fost declarat cel mai tehnic jucător din lume la Mondialul din 1974. Nu știam sau uitasem. În ce mă privește, eu l-aș fi declarat cel mai artist jucător din lume și din toate timpurile. Și fiindcă nu mai există jucători ca el, nici handbalul nu mai e ce-a fost. (...) Unde e frumusețea handbalului din tinerețea mea, a noastră, domnule Cristian Gațu? Și, deși cei 70 de ani nu mă impresionsează ca vârstă, dați-mi, totuși, voie să vă urez «La mulți ani!»”. „Steaua lui Gațu” este o carte-document, cu povești și fotografii de colecție. A fost scrisă în cinstea carierei fără egal a marelui sportiv.




Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro