Pregătiri pentru prima plajă

Pregătiri pentru prima plajă

Vacanța de 1 mai este prima ieșire „oficială”, la mare. Pentru că ne-a fost dor de valuri, de plajă, uităm, deseori, să luăm măsuri de protecție pentru a nu fi afectați de razele soarelui. Dermatologii vin cu sfaturi!

Doctor Alin Nicolescu, secretar general al Societății Române de Dermatologie, ne dă câteva sfaturi pentru ca razele soarelui să nu ne ia prin surprindere: „Constatăm, în ultimii ani, că primăvara a fost foarte scurtă. Practic, aproape că ieșim din iarnă în vară. Din această cauză, pielea noastră nu mai are timp de acomodare. De multe ori, vremea însorită ne ia pe nepregătite. Dacă mai luăm în calcul găurile din stratul de ozon, poluarea și o multitudine de alți factori, începem să înțelegem de ce este nevoie de o atitudine specială în această perioadă. Recomandarea noastră este ca, din primul moment, să începem să utilizăm cremele de protecție solară.”

Ce creme de protecție folosim?

Există o mulțime de creme, loțiuni, uleiuri. Dar trebuie să fim informați. Ce este mai bine să folosim? Și când?

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aplicăm aceste creme nu doar când ne aflăm la plajă, ci și atunci când mergem pe stradă. Inițial ar trebui folosite cele cu un factor ridicat de protecție (personal recomand 50 sau 50 plus). Există mai multe forme de prezentare (creme, creme minerale, loțiuni, spray-uri etc). Ar trebui aleasă forma care se adaptează cel mai bine tipului de piele (uscată, mixtă, grasă). Pentru copii, care au un tip special de piele, există produse dedicate. Cele mai multe produse de fotoprotecție sunt rezistente la apă și acest lucru este menționat pe ambalaj. Chiar și când le utilizăm pe acestea este, totuși, recomandată o a doua aplicație dacă intrăm de mai multe ori în apă”, explică dermatologul.

Orele de plajă recomandate sunt, de obicei, până la 10.00-10.30 dimineața și, în principiu, după ora 16.00 după-amiază.

Trebuie să avem în vedere că nici hainele nu ne protejează în totalitate. Din fericire încep să apară haine, șepci, pălării cu protecție solară care oferă un grad ridicat de siguranță.

La munte, pericolul este mai mare

Sunt și mulți iubitori de munte. Dar medicul avertizează: „La munte, soarele e și mai puternic, iar riscul de a suferi arsuri este foarte mare. Bate vântul și ne dă senzația de răcoare. Recomand aceeași grijă pentru piele și celor care merg în vacanță la munte.”

Remedii naturiste? Mai bine nu!

Facem plajă și ori am uitat să ne protejăm cu cremă, ori am ales să nu ne protejăm și suferim arsuri. Ce facem? Apelăm la remediile naturiste? Cât sunt ele de utile? „Remediile naturiste sunt un folclor. Folosim iaurt pentru că dă senzația de răcoare și nu mai simți arsura, dar asta nu rezolvă problema. În farmacii există loțiune după plajă, care hidratează bine pielea. Nici mierea nu este recomandată. În unele cazuri poate fi alergizantă. Dacă suferi arsuri, oricum, cel mai bine este să apeleze la medic. El va recomanda creme contra arsurilor și, dacă este nevoie, medicamente”, ne spune dr. Alin Nicolescu. Bineînțeles, să nu uităm să ne hidratăm foarte bine. Să bem cât mai multă apă.

Alunițele - haioase, dar nu sănătoase

Alunițele ne pot da, uneori, un aer mai simpatic sau nu... Dar când mergem la plajă nu asta trebuie să neintereseze.

„Pentru persoanele care au nevi (alunițe în termeni populari) este absolut obligatoriu un consult dermatologic și eventual o scanare a acestor leziuni înainte de expunerea la soare, sfătuiește specialistul. Orice modificare a acestora (culoarea, dimensiunea etc) sau traumatizarea lor trebuie să ne alarmeze și să ne determine să efectuăm un consult dermatologic în cel mai scurt timp.”

Iar cei care au deja probleme de piele trebie să fie și mai precauți.

„O atenție specială trebuie să aibă persoanele care suferă de anumite afecțiuni care se agravează la expunerea la soare (vitiligo, lupus, rozacee, alergii etc). Pentru aceștia ar fi recomandat în prealabil un consult dermatologic. Astfel s-ar diminua sau chiar preveni riscul agravării acestor afecțiuni”.

Geamul nu protejează

Atenție și la comportamentul pe timpul călătoriei spre și dinspre mare. Geamul mașinii, dacă nu aveți parasolare, nu protejează de razele soarelui. De aceea, ne spune medicul, nu trebuie să neglijăm fotoprotecția. Câteva ore bune de mers, în aceeași poziție, ne poate expune la soare, prea mult și periculos, o parte a corpului. Copiii sunt, normal, mai expuși. O cremă de protecție este foarte indicată și pentru aceste momente. Soarele ne poate produce arsuri și dacă stăm mai mult timp în dreptul unei ferestre prin care razele astrului zilei intră, nestingherite de vreo perdeluță.