Prejudiciu de un million de euro. Primarul Timișoarei a dat la schimb un teren scump, pe un pasaj cu toalete publice

În 2012, Nicolae Robu a început demolarea „acvariului” din centrul Timișoarei. , construit de un om de afaceri. Acesta a fost despăgubit cu un teren mult mai scump FOTO: ADI PÎCLIȘAN
Autor: | | 0 Comentarii | 3969 Vizualizari

Curtea de Conturi a sesizat, încă de anul trecut, că municipalitatea de pe Bega a fost păgubită chiar de propriul edil

Noi detalii ies la iveală despre felul în care Primăria Timișoara a pierdut bani și terenuri din patrimoniu, în valoare de un milioan de euro. În schimbul unui pasaj „acvariu” în care au funcționat toalete publice și a 339,4 mp (terenul primăriei, concesionat) pe care a fost construit un spațiu comercial, omul de afaceri Daniel Azgur a primit cadou, de la primarul Nicolae Robu, terenuri de mii de metri pătrați în centrul Timișoarei. Aici și-a ridicat spații comerciale de opt ori mai mari decât cel pentru care a fost despăgubit și are posibilitatea să își extindă și mai mult afacerile.A trecut la „pierderi” o investiție de 200.000 de euro

Este vorba de „acvariul” demolat în martie 2013, când însăși edilul a deșurubat, simbolic, prima piesă din construcția de metal și sticlă pe care promisese, în campania electorală, că o va scoate din Piața Victoriei.

Demolat din Piață, „acvariul” s-a replicat, pe o suprafață dublă, în Piața 700, unde SC Art SRL a primit 1.253 de mp. Mai mult, Primăria a trecut la „pierderi” investiția de 200.000 de lei, neamortizată, în parcarea peste care s-a construit „acvariul II”. Acesta are aceeași amprentă la sol ca și cel inițial, dar două etaje. Aici funcționeză o farmacie, un market Carrefour și alte spații de alimentație publică.

La intersecția Bulevardului Cetății cu Calea Bogdăneștilor, același om de afaceri a primit de la Primărie 3.230 mp despăgubire. Amprenta la sol a „acvariului III” este de 1.300 mp, după cum ne-a spus Raul Azgur, fiul omului de afaceri care se ocupă de închirierea spațiilor. Deja clădirea are două etaje, cu posibilitate de extindere pe verticală. În această formulă, suprafața închiriabilă este de șase ori mai mare decât în construcția demolată din Piața Victoriei. Iar viitorul sună bine. Potrivit unui Plan Urbanistic elaborat în 2007 de Primărie și valabil 10 ani se stabilește: „regimul de înălţime maxim 2S+P+12E , cu funcţiunea locuire/ birouri/servicii/spaţii comerciale, sub rezerva dotării în mod obligatoriu a clădirii cu lift, acces auto, realizarea locurilor de parcare”.

Evaluator: „Pasajul nu avea nicio valoare”

Schimbul de terenuri inițiat și girat de Robu s-a consumat la finele lui 2012. S-a răscumpărat pasajul cu WC-urile publice, edilul insistând să fie despăgubit omul de afaceri și pentru concesiunea de deasupra pasajului, pe care nu o mai putea continua decât încă trei luni. Așa se face că Daniel Azgur a cedat WC-urile publice din pasajul din fața Operei și a renunțat la concesiunea pe un teren de 340 mp care oricum expira, iar parcela revenea de drept Primăriei, iar acum își poate constui un bloc cu 12 etaje cu o amprentă la sol de peste 1.000 mp. „Nu era vorba de niciun pasaj valoros. A devenit valoros prin șantajul instrumentat atunci”, spune Bogdan Herzog, evaluator și consilier local independent. Potrivit analiștilor imobiliari, în Piața 700, chiriile încep de la 7 euro / mp, iar pe calea Bogdăneștilor - de la 4 euro / mp. Altfel spus, într-un an, cu toate spațiile ocupate, familia Azgur încasează peste 140.000 de euro. Timișorenii își amintesc că afacerile din primul „acvariu” au fost mereu la limita falimentului, iar spațiul a stat mai mult gol.

Raportul Curții de Conturi

Cum a ajuns SC Art SRL să pună mâna pe cele mai avantajoase terenuri din centrul Timișoarei? Potrivit unuia din membri comisiei de negociere a schimbului, oferta a venit expres din partea primarului. „Toate terenurile au fost propuse de către Primărie, apoi s-au făcut evaluările și s-a negociat”, a declarat Ciprian Jichici, fost consilier local PNL. Edilul Nicolae Robu a reprezentat Municipiul Timișoara în actele care au perfectat schimbul. „Au fost negocieri extrem de grele cu niște firme care-și văd interesele, pentru că au beneficii de pe urma afacerilor din zonă, și țin cont mai puțin de ceea ce noi ca administrație locală ne dorim. Mă uit la prezent și la viitor, de trecut să se ocupe istoricii”, spunea Robu în urma negocierilor din toamna lui 2012. Întreaga mascaradă care a pornit din promisiunea electorală a lui Robu a fost descoperită, anul trecut, de Curtea de Conturi care, într-un raport, estima că municipalitatea de pe Bega a fost păgubită de propriul edil cu suma de 4.336.393,8 1 lei.
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
loading...