PREMIERĂ: Băncile explică ce vor să schimbe la „darea în plată”. Clientul să nu aibă alte credite și să fie în stare de insolvență

PREMIERĂ: Băncile explică ce vor să schimbe la „darea în plată”. Clientul să nu aibă alte credite și să fie în stare de insolvență

Astăzi, în premieră, cele două patronate bancare, Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România au emis un punct de vedere comun cu privire la problemele pe care le ridică legea „dării în plată” mediului bancar și amendamentele ce doresc să le aducă proiectului de lege.

Iată cele mai importante puncte:

 - legea să se aplice doar celor care au ajuns în imposibilitatea de a achita creditul. „Legea ar trebui să reglementeze raporturile contractuale dintre debitorii aflați în imposibilitatea de a-şi achita creditele ipotecare pentru achiziționarea de locuințe şi creditorii acestora pentru a răspunde unei problematici cu profunde conotații sociale dar și pentru a asigura o predictibilitatea și o securitate juridică pentru cei vizați de o astfel de inițiativă legislativă”

- De asemenea, legea trebuie corelată cu cadrul legislativ existent, „în acord cu textul cererii de reexaminare, în scopul evitării generării de dificultăţi în aplicare şi o practică judiciară neunitară, propunem corelarea textului Legii cu cadrul legislativ existent (ex. Codul Civil, Codul de Procedură Civilă etc.) astfel încât să rezulte fără echivoc drepturile şi obligațiile părților (ex. răspunderea pentru vicii, evicțiune, starea imobilului, alte sarcini ce grevează imobilul sau obligații ale proprietarului care pot afecta imobilul etc.) precum și aspectele procedurale incidente (ex. competenţa instanțelor de judecată, termenele procedurale, procedura de judecată şi cea de soluționare a căilor de atac etc.).  Legea nu se corelează nici cu prevederile Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice care reglementează procedura aplicabilă debitorului aflat în imposibilitate de a-şi achita datoriile”.

Ne puteți urmări și pe Google News

- De asemenea, în cererea de reexaminare se menționează faptul că "este de subliniat şi faptul că, în urma stingerii creanței ca urmare a dării în plată, prin această procedură creditorul ipotecar diligent, care şi-a constituit o garanție, dobândeşte o situație juridică inferioară altor creditori (creditori chirografari), care, deşi nu au o garanție, pot urmări bunurile mobile şi imobile prezente şi viitoare ale debitorilor până la satisfacerea întregii creanțe". Astfel, legea are incidență doar asupra creditelor susținute de garanții, nu și asupra creditelor de consum. Prin urmare, creditorul care a oferit creditul de consum este avantajat.

- În orice circumstanță, dispozițiile Legii ar trebui să se aplice numai pentru viitor. Propunem precizarea clară a acestui aspect în cadrul Legii.

- Scoaterea creditelor „Prima casă” de sub incidența „dării în plată”

- respectarea cerințelor de drept european: „În cuprinsul cererii de reexaminare sunt incluse deopotrivă critici referitoare la cerințele tehnico-legislative privind mențiunile referitoare la transpunerea actelor europene. Subscriem acestora adăugând că astfel de vicii de tehnică normativă au efecte extinse pe planul susceptibilității legii de a încălca drepturilor persoanelor ce intră în sfera acesteia de reglementare dar și principii de drept European”.

Pornind de la aceste aspecte, bancherii fac următorul set de propuneri

1. Legea trebuie să stabilească condițiile clare și obiective de aplicare astfel încât să fie definită situația de nevoie a debitorului. 2. Corelarea cu legea insolvenței persoanelor fizice. 3. Corelarea procedurilor pentru implementarea mecanismului de dare în plată. 4. Neretroactivitatea dispozițiilor legale. Bancherii fac și un sumar al propunerilor de condiții obiective pentru darea în plată a imobilului.

 - debitorul să fie un consumator - Debitorul/garantul ipotecar trebuie să fie o persoană fizică consumator, în sensul art. 7 din OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori (în cazul garantului ipotecar condițiile de mai jos trebuie să se îndeplinească atât cu privire la propria persoană cât și cu privire la debitorul principal).

- Contractul de credit este pentru achiziția sau construcția de locuință pentru debitor sau familia acestuia

- Consumatorul este în stare de insolvență sau în mari dificultăți financiare

- Consumatorul aflat în stare de insolvență nu are alți creditori

-  Bunul imobil este locuința familială, nu se află într-o stare improprie scopului pentru care a fost construit/achiziționat, iar consumatorul nu are alte bunuri urmăribile