PREMIERĂ în lumea JUSTIŢIEI! Decizia care dă naştere unor controverse MONDIALE

PREMIERĂ în lumea JUSTIŢIEI! Decizia care dă naştere unor controverse MONDIALE

Decizie inedită oferită de o instanţă europeană şi care, cu siguranţă, urmează să nască multe controverse. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, după analiza a două cazuri în care femeile purtau la lucru vălul islamic, că angajatorii le pot interzice angajaţilor să poarte simboluri religioase vizibile.

Instanţa europeană a dat o soluţie comună în ambele cazuri. Reclamantele, o femeie din Belgia şi una din Franţa, fuseseră concediate pentru că refuzaseră să renunţe la simbolul religios.

"O normă internă a unei întreprinderi care interzice purtarea vizibilă a oricărui semn politic, filosofic sau religios nu constituie o discriminare directă. Cu toate acestea, în lipsa unei asemenea norme, voinţa unui angajator de a ţine seama de dorinţele clientului ca prestările de servicii să nu mai fie efectuate de o lucrătoare care poartă vălul islamic nu poate fi considerată o cerinţă profesională de natură să înlăture existenţa unei discriminări", se arată în decizia publicată pe pagina de internet a CJUE.

Decizia se pune în aplicare pentru toate instanţele naţionale care sunt sesizate cu o problemă similare.  În unul dintre cele două cazuri supuse atenţiei magistraţilor CJUE, o belgiancă de confesiune musulmană a dat în judecată firma G4S Secure Solutions pentru că a concediat-o din cauza refuzului de a renunţa la vălul islamic.

Ne puteți urmări și pe Google News

În celălalt caz, o franţuzoaică de confesiune musulmană angajată în 2008 de firma Micropole ca inginer proiectant a fost vizată de o plângere venită din partea unui client în serviciul căruia fusese repartizată.

Clientul era nemulţumit că femeia purta vălul islamic. Drept răspuns la plângere, Micropole a reafirmat principiul neutralităţii necesare în raport cu clientela sa şi i-a solicitat angajatei să renunţe la văl. Pentru că a refuzat, a fost concediată, anunţă Agerpres.