Premieră: Presiuni europene asupra Ucrainei

Premieră: Presiuni europene asupra Ucrainei

Pentru prima dată de la începutul crizei ucrainene, Angela Merkel și François Hollande vorbesc aceeași limbă cu Putin și pun presiune asupra președintelui Petro Poroșenko să aplice acordul de la Minsk

Liderii Germaniei, Franței și Ucrainei se vor întâlni luni, 24 august, la Berlin, într-o nouă încercare de a pune capăt violențelor. Vladimir Putin a acuzat pe 18 august regimul de la Kiev că este principalul vinovat de reactivarea focarelor de conflict în regiune.

Pe de altă parte, potrivit unor surse diplomatice, citate de EurActiv. com, liderii europeni îi vor cere președintelui ucrainean Petro Poroșenko să aplice prevederile acordului de la Minsk. Acesta prevede retragerea de către ambele părți a tuturor armelor grele, pentru a crea un culoar de securitate lat de 50 de kilometri pentru sistemele de artilerie de peste 100 mm, de 70 de kilometri pentru lansatoarele multiple de rachete și de 140 de kilometri pentru sistemele tactice de rachete.

Restanțele Kievului

Ne puteți urmări și pe Google News

Kievul și-a concentrat mai multe echipamente militare în zonele ce ar fi trebuit eliberate, scrie EurActiv.

Vladimir Putin nu va participa la reuniunea de la Berlin de luni, vrând să dea semnalul că el și-a îndeplinit obligațiile

De asemenea, în acordul de la Minsk se prevede organizarea de alegeri în Donbas până la sfârșitul anului, în paralel cu o reformă constituțională care să asigure regiunii o mai mare autonomie.

Pe 16 iulie, parlamentul de la Kiev și-a dat acordul preliminar asupra unei legi menite să acorde mai multe puteri zonelor controlate de separatiști în Estul Ucrainei și a trimiso să fie supervizată de Curtea Constituțională. Prezentând legea în parlament, p re ș e d i n te l e Proșenko a insistat că prevederile acesteia nu transformă sistemul de organizare al Ucrainei într- unul federal.

Restanțele Ucrainei

Ministrul de Externe francez Laurent Fabius, a insistat exact asupra punctelor neîndeplinite de Ucraina din acordul de la Minsk, ceea ce poate fi un semnal că Merkel și Hollande vor face presiuni asupra lui Poroșenko de a-și respecta angajamentele, scrie EurActiv. Însă Kievul a negat aceste informații. Adjunctul șefului administrației prezidențiale a afirmat că reuniunea de la Berlin are loc la inițiativa președintelui ucrainean, ca expresie a îngrijorării față de rolul Rusiei în deteriorarea situației în regiune. UE nu va avea reprezentant la Berlin, dar Poroșenko se va întâlni cu președintele Comisiei Europene la sfârșitul lunii.