PREMIERĂ. Un calamar "colosal" a fost capturat intact din apele de suprafaţă ale Antarcticii

PREMIERĂ. Un calamar "colosal" a fost capturat intact din apele de suprafaţă ale Antarcticii

Un calmar "colosal" a fost prins în apele Antarcticii. Acesta este primul exemplar de Mesonychoteuthis hamiltoni ce a fost capturat intact, iar acest lucru, spun oamenii de ştiinţă, este o mare performanţă.

Potrivit BBC, Mesonychoteuthis hamiltoni a fost identificat pentru prima dată în 1925, după ce două din tentaculele sale au fost recuperate din stomacul unei balene, dar de atunci până în prezent nu s-au descoperit decât şase exemplare şi acelea parţial, iar despre această specie foarte multe nu se ştiu.

"Tot ce ştiam înainte de această descoperire era că trăieşte undeva în apele Antarcticii. Acum ştim că acesta ajunge până la suprafaţa apei şi ajunge la dimensiuni spectaculoase", a declarat Dr. Steve O'Shea, expert la Auckland University of Technology din Noua Zeelandă. 

Savantul a explicat că dimensiunile uriaşe de calamari care ajung şi la 18 metri sunt depăşite de această specie de calamar. Mesonychoteuthis hamiltoni atinge 20 de metri, poate şi mai mult, la maturitate. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Acum putem spune că aceasta atinge o dimensiune mai mare decât calmarul uriaş. Calmar gigant nu mai este cel mai mare calmar. De aici înainte avem un clamar colosal", a spus cercetătorul.

În total, de-a lungul timpului, au fost recuperate doar şase exemplare din această specie. Cinci din somacul unor balene, iar al şaselea a fost prins de o navă care pescuia adâncimea de 2.000 la 2.200 de metri.

O particularitate a acestei specii de calamar este ciocul, unul dintre cele mai mari. În plus la capătul tentaculelor, are un soi de cleşti rotativi.

"Această creatură este cu siguranţă una dintre cei mai periculoşi prădători din adâncuri. Nu are rival în ocean", a mai explicat Dr. O'Shea.