Premierul australian guvernează dintr-un cort

Premierul australian guvernează dintr-un cort

Șeful Executivului australian, Tony Abbott, va petrece o săptămână conducând țara din mijlocul comunității indigene din Teritoriul Nordic al Australiei.

Tony Abbott a sosit în Arnhem Land, duminică, pentru a onora promisiunea electorală de a-și petrece în fiecare an câte o săptămână în zonele locuite de băștinași.

Premierul a declarat că vrea să cunoască mai bine nevoile acestor oameni, dar că se întoarce în capitală, dacă situația o va cere.

Premierul va locui într-un cort, pe un teren sacru pentru comunitatea locală, lângă Nhulunbuy, în extremitatea nord-estică a Teritoriului Nordic. El a fost întâmpinat cu o ceremonie tradițională de bun venit de către locuitorii din zonă. Dansatori Yolngu, pictați pe față, l-au întâmpinat la aterizarea pe aeroportul Yirrkala din Arnhem Land, una dintre cele mai vaste rezervații aborigene din Australia. El va fi găzduit într-un camping de lângă orașul minier Nhulunbuy, unde, potrivit legendei, a fost creat instrumentul didgeridoo, de către un erou spiritual venerat, Ganbulabula.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vizite economice

Luni dimineața, premierul a vizitat o fabrică de cherestea, manageriată de indigeni, și locul unde localnicii speră să poată deschide o mină de bauxită. Independența economică este una dintre ambițiile liderilor tribali. Liderii locali doresc un referendum pentru recunoașterea constituțională a australienilor indigeni. „Cred că toți dorim să facem ce este corect pentru populațiile aborigene”, a explicat Abbott, adăugând că urmează să se programeze referendumul, fără grabă, pentru a nu se transforma întrun eșec.

Rata mare a șomajului în zonă este o altă problemă. Australienii indigeni reprezintă 2% din populație și sunt cel mai dezavantajat grup din țară. În această comunitate există un număr mai mare de cazuri de mortalitate infantilă, abuz de droguri și alcool, dar și șomaj, față de populația majoritară.