Premierul Cioloș nu poate evita războiul cu partidele. Să sperăm!

Premierul Cioloș nu poate evita războiul cu partidele. Să sperăm!

La câteva zile după tragedia din ”Colectiv”, sub imperiul emoțiilor puternice generate de moartea atâtor tineri și revolta că putreziciunea administrației, corupția generalizată au făcut posibil un astfel de carnagiu, a scris un editorial în favoarea unui audit de profunzime a instituțiilor care trebuia să prevină tragedia, la pachet cu demiterea funcționarilor responsabili.

Titlul editorialului, cu o oarecare tentă robesperiană, era ”100 de demisii pentru fiecare viață pierdută! Scurt ghid pentru ieșit în stradă”. Reproduc un pasaj:

”Energia străzii nu trebuie să se piardă în revendicări de ordin general. Cererile trebuie exprimate punctual, pentru a fi eficiente. Vocile oneste, cu expertiză în reformarea administrativă, trebuie să se exprime în agora, iar protestatarii trebuie să le sprijine. Este esențial să se ceară auditarea instituțiilor cu responsabilități de control. Este un început. Toate instituțiile din cauza cărora a fost posibilă producerea tragediei de la ”Colectiv” trebuie luate la bani mărunți. Trebuie identificate punctele nevralgice ale administrației. În baza acestor rapoarte de audit, în paralel cu ancheta penală, instituțiile trebuie curățate de șpăgari, pile politice și incompetenți.”

Constat cu satisfacție că lucrurile se îndreaptă în această direcție. Deocamdată firav, e drept, dar cred că ritmul se va intensifica după învestirea Guvernului Dacian Cioloș prin votul Parlamentului. Au apărut deja informații că guvernul tehnocrat va declanșa un amplu proces de evaluare funcționarilor și a instituțiilor din subordinea Guvernului și a ministerelor. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Informațiile se bazează pe faptul că, potrivit unor surse citate de Hotnews.ro, premierul interimar Sorin Câmpeanu a oprit de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziilor prin care urma să fie declanșată evaluarea anuală și recrutarea înalților funcționari publici. Dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, funcționărimea PSD-istă ar fi rezistat pe poziții și în 2016. Despre ce funcționari este vorba? Despre secretarul general al Guvernului, secretarii generali adjuncți ai Guvernului, secretarii generali și secretarii generali adjuncți din ministere și alte organe de specialitate ale administrației publice centrale, prefecți, subprefecți și inspectori guvernamentali. 

Evaluarea anuală este atributul unei comisii a cărei componență este stabilită prin decizia premierului, la propunerea ministrului de Interne. O comisie similară este responsabilă și cu recrutarea inalților funcționari publici. În baza calificativelor obținute la evaluări, funcționarii pot fi promovați pe o funcție publică superioară, sau eliberați din posturile deținute, în baza Legii 188/1999.

Această perspectivă a generat foarte multă nervozitate în rândul partidelor. În special în PSD și PNL. Liviu Dragnea, președintele PSD, a reacționat impacientat, declarând că nu a observat la Dacian Cioloș ”o dorință de a proceda la epurări”. Un avertisment direct că PSD nu va susține Cabinetul Cioloș, dacă oamenii PSD din administrație vor fi îndepărtați interveni brutal:

"Am vorbit de asemenea despre o reformă a funcției publice. Cei de la PNL au spus că trebuie depolitizată administrația. I-am spus că, dacă tot cer, poate începe cu membrii PNL și PDL care au fost păstrați în funcții de guvernările noastre. Prefecții și subprefecții nu sunt membri de partid, sunt funcționari publici. (...) N-am văzut la dl. Ciolos o dorință de a proceda la epurări (...) Dl. Dacian Ciolos mi-a zis că nu intenționează ca, dacă va fi votat guvernul pe care-l va prezenta, să înceapă o acțiune brutală de schimbare a administrației, schimbare pur si simplu cantitativă. Din câte am înțeles, se pare că va avea o atitudine corectă, normală(...) Un guvern tehnocrat nu are bază de resurse umane pe care să o folosească pentru recrutare, pentru a ocupa anumite funcții publice. În aceste condiții cred că are două variante, varianta în care cedează la presiuni, nu din partea noastră, să schimbe de dragul schimbării (...) sau varianta corecta și echilibrată în care asigură funcționarea instituțiilor statului și implementează programul de guvernare. Se pare că va adopta varianta moderată și înțeleaptă". 

Destul de limpede, nu? Liberalii sunt la fel de interesați ca oamenii de partid să nu dispară, pentru a-și păstra influența administrativă. De aceea PSD și PNL și-au dat mâna în Parlament și au votat majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor care nu beneficiaseră de nicio creștere. O bombă cu ceas plasată strategic sub biroul lui Cioloș. Ambele partide au vrut să-i transmită premierului-desemnat că-i pot face viața foarte grea, dacă va îndrăzni să se atingă de zonele lor de interese. Pisica îi este arătată și președintelui Klaus Iohannis, cel care este chemat să promulge o măsură sinucigașă din punct de vedere economic, sau să o respingă o dată, asumându-și costuri de imagine. Cert este că, în urma acestei majorări, deficitul bugetar ar ajunge la 3,3% din PIB, iar efortul financiar anual ar fi de 8 miliarde de lei.  

Nervozitatea PNL se bazează și pe faptul că Dacian Cioloș își face planuri de înființare a unui nou partid, un partid pe care liberalii îl văd drept unul prezidențial. Succesul partidului depinde de prestația guvernului său, iar prestația guvernului său depinde de măsura în care este dispus să ajungă la un compromis cu partidele politice. Dacă nu va anihila oamenii de partid din administrație, corupții și neprofesioniști, care blochează orice tentativă de reformă administrativă, Guvernul Cioloș nu va face performanță. 

Eficientizarea aparatului administrativ este o carte câștigătoare pentru el Doar așa Dacian Cioloș va reuși să aibă Strada de partea sa. În momentul de față, protestele sunt cel mai eficient factor de presiune asupra clasei politice. Prin eliminarea funcționarilor corupți sau incompetenți  se va realiza și atât de așteptata primenire a clasei politice. Mandatul lui Cioloș va fi un succes major sau un eșec răsunător. Nu cred că există cale de mijloc. Coabitarea cu partidele îl va face să- și rateze obiectivele. Un eventual eșec al lui Cioloș va relegitima clasa politică actuală și va bloca orice tentativă de reformare a ei pe mulți ani de acum încolo.