Premierul, executat la Antena 3: Angajații lui Felix i-au cerut lui Ponta să controleze DNA

Premierul, executat la Antena 3: Angajații lui Felix i-au cerut lui Ponta să controleze DNA

Pe măsură ce se apropie sentința magistraților în Dosarul ICA, postul de televiziune al lui Dan Voiculescu intră în fi brilații. Miercuri seară, la „Sinteza zilei”, Oana Stancu și Mihai Gâdea i-au cerut premierului Victor Ponta să îi tragă la răspundere, prin ministrul Justiției, pe procurorii care l-au anchetat pe Mircea Băsescu, fratele președintelui, pe motiv că urmărirea penală ar fi superfi cială. Ministrul Robert Cazanciuc a fost numit „nevertebrată” și „moluscă”.

Premierul Victor Ponta a avut, miercuri seară, parte de un atac virulent, neobișnuit de dur din partea ziariștilor Antenei 3, în timpul unei intervenții prin telefon în emisiunea „Sinteza Zilei”.

Oana Stancu și Mihai Gâdea i-au cerut premierului, nici mai mult nici mai puțin, decât să pună sub control politic procurorii DNA. În opinia celor doi, procurorii sunt funcționari publici și trebuie trași la răspundere de către ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. De altfel, Stancu l-a jignit pe Cazanciuc, numindu-l „nevertebrată” și „moluscă”. Vă prezentăm cele mai importante pasaje din emisiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

MIHAI GÂDEA: Credeți că este suficient ce au anunțat astăzi Procurorul General, ce a anunțat vicepreședintele CSM, că vor merge în investigarea acestor cauze și a modului în care ele au fost acoperite, sau ar trebui să existe și un răspuns politic?(...)

VICTOR PONTA: Domnule Gâdea, eu nu știu dacă e suficient sau nu, dar e un început. Nu am voie să comentez un dosar, că vă dați seama, de abia așteaptă propaganda băsistă să spună că Ponta influențează justiția. Nu vorbesc despre un dosar anume. Eu vorbesc doar de faptul că un regim politic bazat pe corupție, pe bani, pe afaceri ilegale, iată, se termină, sper să se termine, pentru că bătălia tocmai aceasta este: să se termine cu adevărat, să nu rămână propagat într-o formă sau alta. Eu sunt convins că începutul sfârșitului a fost deja, dar sigur că mai sunt foarte multe lucruri de aflat și foarte mulți oameni care trebuie să plătească pentru acești 10 ani.

OANA STANCU: Dar dincolo de speranțe și convingeri, domnule prim-ministru, de pârghiile pe care puterea politică le are, aveți de gând să dispuneți? Bunăoară, Constituția României prevede foarte clar ca procurorii să-și desfășoare activitatea „și ierarhic, și sub controlul ministrului Justiției”. Avem ministru al Justiției, domnule primministru? Pentru că nu l-am văzut și nu l-am auzit deloc pe domnul Cazanciuc, subordonatul doamnei Kovesi nu demult, făcând ceva în această perioadă în care dumneavoastră, văd că foarte generos, folosiți timpul trecut atunci când vorbiți despre felul în care au fost instrumentate aceste dosare. Or, eu constat că în zilele noastre, nu în trecut, acest dosar „Mircea Băsescu” a fost trimis foarte rapid în judecată, fără percheziții, fără investigări profunde, fără audierea martorilor (...) Ați avut curiozitatea să întrebați pe ministrul Justiției: «I-ai chemat pe procurori, pe procurorul general, să-l întrebi? » O întreabă pe Kovesi ceva? Că este singurul care poate face asta. L-a căutat cineva pe șoferul doamnei Kovesi, că poate e nevinovată doamna Kovesi, dar șoferul o fi luat bani în numele dumneaei? Poate pe doamna Stanciu să o fi compromis cineva, să fi luat bani în numele domniei sale? Domnule prim-ministru, în zilele noastre, credeți că avem stat de drept, că se întâmplă ceva onorabil în Parchetul României, în afară de controalele pe care domnul Nițu, a șaptea zi după Scripturi, le dispune pentru procurorii mărunți de la Slatina, nu pentru ce este direct în mâna domniei sale, respectiv cercetarea Laurei Codruța Kovesi?

VICTOR PONTA: Doamna Stancu, trebuie să ne hotărâm. Noi atâția ani, dumneavoastră în mod special, dar și alții, neam luptat pentru ca Justiția să nu mai fie sub controlul politic al lui Traian Băsescu și al Monicăi Macovei și al celorlalți. Eu nu cred că acest control politic, care a existat cu siguranță, trebuie înlocuit cu un alt control politic din partea altcuiva, a domnului Cazanciuc.

MIHAI GÂDEA: Vă obligă Constituția, domnule primministru. Sunteți primul ministru al României, șef peste Cazanciuc, șef peste „Doi șiun sfert”, de exemplu. Se pare că înregistrările care au dispărut de la dosar erau de la „Doi și-un sfert”. V-ați exercitat, din acest punct de vedere, calitatea de prim-ministru, viitor președinte al României, dar mai ales, domnule Ponta, calitatea de deținător al voturilor obținute în 2012, când oamenii v-au trimis la putere tocmai pentru a-i scăpa de regimul Traian Băsescu? (...) Oamenii v-au trimis să ne scăpați de regimul ăsta. Dacă dumneavoastră constatați că-și face treaba Antena 3, păi în cazul ăsta veniți aici, lucrați ca ziarist la Antena 3, dar sunteți primul ministru al României.

VICTOR PONTA: Eu vă spun încă o dată, și îmi pare rău să vă nemulțumesc, dar nu pot să vă dau dreptate, că nu cred că aveți. Dacă m-am plâns și v-ați plâns și toți am fost de acord că nu e bine ca justiția să fie controlată politic de Băsescu și PDL, dumneavoastră îmi cereți acum să o controlez eu politic. Nu o să fac eu acest lucru!

OANA STANCU: Vă cer să aplicați Constituția României, domnule prim-ministru.

VICTOR PONTA: Numai asta fac, tot timpul!

OANA STANCU: O respectați? E aberantă? Spuneți că este aberantă și atunci schimbați acel articol (...) Vă întreb dacă ministrul Justiției își desfășoară activitatea la care este obligat de Constituția României. Își desfășoară? Dacă este moluscă - iertați-mi termenul, domnule prim-ministru, dar câtă vreme nu îl văd, nu îl aud, nu mișcă, este nevertebrat -, atunci aduceți pe unul care să aibă curajul lui Iacobescu. Un domn în vârstă, un procuror simplu de la Slatina, are curajul pe care nu-l aveți nici dumneavoastră, nici Cazanciuc, nici o grămadă de parlamentari care au fost trimiși acolo de români pentru a avea curaj, nu pentru a fi moluște, domnule prim-ministru.

VICTOR PONTA: Înțeleg, suntem cum ziceți dumneavoastră, dar, spre deosebire de alții, în afară de curaj trebuie să am și responsabilitate. Și responsabilitatea, din punctul meu de vedere, este de a face ca în această țară, după zece ani de zile, fiecare instituție să își facă treaba, să nu vină un „tătuc” care să o controleze (... )

OANA STANCU: Sunteți serios, domnule Ponta, când afirmați, ca fost procuror, că acum în România instituțiile și-au făcut treaba?

VICTOR PONTA: Sunt foarte serios spunându-vă că vreau să trăiesc într-o țară în care șeful guvernului nu se uită și nu vorbește dacă un dosar este făcut bine sau nu. Eu nu știu; eu, spre deosebire de dumneavoastră, nu citesc dosarele penale, ca să pot să vă spun. Și chiar dacă le-aș citi, atâta timp cât sunt prim-ministru nu am eu voie să spun.

OANA STANCU: Domnule Ponta, o ultimă întrebare, vă rog: regretați astăzi, după ce vedeți cum se comportă Parchetul DNA sub conducerea doamnei Kovesi, regretați numirea pe care ați făcut-o, propunerea pe care ați făcut-o pentru ca Traian Băsescu să o numească pe doamna Kovesi?

VICTOR PONTA: Doamna Stancu, nu știu la ce vă referiți sau la ce se comportă. Eu nu am voie să fac analize, ca primministru, ale modului în care funcționează justiția. Că, dacă fac eu, atunci înseamnă că trec în subordinea guvernului Justiția, ceea ce categoric ar fi neconstituțional.

OANA STANCU: Nu justiția, domnule prim-ministru! Vă rog, opriți-vă cu asta. Încerc să mă opresc și eu, dar vă rog opriți-vă dumneavoastră, pentru că este insultător ce spuneți. Încercați să ne prostiți în aceeași măsură în care o face Traian Băsescu, și e rușinos pentru dvs. Nu justiția! Procurorii, potrivit Constituției, nu sunt judecători; ei își desfășoară activitatea ca funcționari, sub controlul și subordonați ierarhic ministrului justiției. Opriți-vă cu această chestiune, sunteți...

VICTOR PONTA: Doamna Stancu, îmi pare rău, dar nu știți care este situația...

OANA STANCU: Știți cum e? În cascadă: procurorii sub Cazanciuc, Cazanciuc sub dvs.(...) Nu mai spuneți că justiția trebuie să fie independentă. Perfect, să fie, dar justiția trebuie să fie și dreaptă, justiția trebuie spălată și reparată după regimul Băsescu. Dumneavoastră nu ați făcut decât să păstrați oamenii și să-i lăsați butoanele - sau poate, cine știe, să le și folosiți.

VICTOR PONTA: Doamna Stancu, vă înțeleg supărarea; îmi pare rău, procurorii sunt magistrați - dacă citiți Constituția -, nu sunt funcționari publici, nu sunt în subordinea Guvernului, nici a ministrului Justiției. Dacă vreți, vin la o emisiune și discutăm despre cum trebuie să arate raporturile între guvern și justiție...

MIHAI GÂDEA: Ce spuneți?! Domnule prim-ministru, articolul din Constituție...

VICTOR PONTA: Nu, sincer, cred că e inutilă această dezbatere atâta timp cât nu sunt în studio și nu avem textul în față. Am fost magistrat, procuror, și nu am fost în subordinea guvernului, în perioada 1995-2001; la fel nu se întâmplă acum. Dacă propuneți să schimbăm un sistem prin care procurorii să fie în partea executivă, așa cum se întâmplă în alte țări, sunt de acord să discutăm acest lucru.

MIHAI GÂDEA: Mă opresc, domnule prim-ministru, pentru că este rușinos ce faceți. Cunoașteți Constituția foarte bine. Eu în acest moment opresc dialogul cu dumneavoastră, pentru că mi-e rușine mie de rușinea dumneavoastră.

VICTOR PONTA: Îmi cer scuze dacă nu pot să vă răspund ce vă doriți dumneavoastră. Vă răspund doar ce cred; și așa voi face tot timpul.

OANA STANCU: Mihai, numai o clipă - îmi cer iertare. Ce înseamnă control ierarhic, dacă nu să îl cheme Cazanciuc pe Procurorul General și să-l întrebe...?

MUGUR CIUVICĂ: Între ei, doamnă Stancu, au controlul ierarhic. Haideți să părăsim subiectul ăsta. Ministrul are autoritate, ei au, ierarhic, între ei. Kovesi îl conduce pe... - cum îl cheamă, cheliosul ăla pe care au vrut să-l dea afară și l-a ținut Băsescu în funcție... Papici! Papici o controlează pe adjuncta lui Papici, adjuncta lui Papici pe... până la portar.

OANA STANCU: Este interpretarea pe care o faceți dumneavoastră, domnule Ciuvică, în acest moment. Mi se pare că textul este fără interpretări, este foarte clar.

OANA STANCU: Sunteți fost procuror și primul ministru al României, domnule prim-ministru; nu încercați să pasați. Pentru telespectatori, nu pentru mine, spuneți ce poate să facă ministrul Justiției...

VICTOR PONTA: Doamnă Stan cu, eu cred că cei mai mulți dintre telespectatori au înțeles. Eu am încercat să vă explic pe înțelesul unui nejurist. Păi controlul ierarhic este vorba de procurorul șef de secție(...)E vorba de autoritatea publică, pentru că procurorii nu sunt o entitate juridică de drept privat și se face sub o autoritate. Dar nu înseamnă că sub autoritate te duci și le dai ordin...

OANA STANCU: Asta înseamnă că procurorii își desfășoară potrivit principiului „așa, așa, și sub autoritatea...”? Mulțumesc, domnule prim-ministru. De data asta chiar mă opresc.

VICTOR PONTA: Și eu vă mulțumesc că, chiar dacă nu sunteți de acord, măcar sunteți deschisă să înțelegeți cum funcționează niște instituții publice.