Premierul Republicii Moldova: Suntem îngrijorați din cauza unor posibile provocări din partea Transnistriei

Premierul Republicii Moldova: Suntem îngrijorați din cauza unor posibile provocări din partea Transnistriei

Iulie Leancă a avertizat ieri, într-un interviu acordat agenției Reuters, că autoritățile din Republica Moldova sunt îngrijorate de apropierea "frontierelor față de criza din Ucraina", dar și de posibilitatea unor eventuale provocări venite din partea regiunii separatiste Transnistria.

"Anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia poate ridica aşteptări în regiunea separatistă moldoveană. Desigur, suntem îngrijoraţi din cauza apropierii frontierelor noastre. Suntem îngrijoraţi pentru că avem, de 23 de ani, o problemă similară cu republica Transnistria nerecunoscută (la nivel internaţional - n.r.). Ceea ce sperăm noi este că liderii regiunii transnistrene nu vor adopta decizii unilaterale, care ar putea destabiliza situaţia prin provocări şi genera tensiuni", a explicat premierul moldovean pro-european.

Liderul de la Chișinău a făcut referire, în interviul publicat de Reuters, la presiunile la care au fost supuse şcolile cu predare în limba română din Transnistria, la "hărţuirea" unor fermieri care încearcă să lucreze pământul în zona de "frontieră" şi exerciţii militare efectuate de către "trupe peramilitare" şi forţe ruse staţionate în zonă.

Republica Moldova a iniţiat în noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeană, pe care Guvernul Leancă intenţionează să-l semneze în această vară. Premierul a mai apreciat că este nevesar ca UE să ofere Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei acelaşi tip de garanţii ca ţărilor din Balcanii de Vest, cărora le-a promis, într-o declaraţie, în 2003, că viitorul lor este "fără echivoc" înăuntrul blocului european. Deşi UE a fost de acord să anuleze, începând din mai sau iunie, restricţiile impuse moldovenilor la regimul vizelor, premierul Leancă a avertizat că entuziasmul faţă de integrarea europeană "a slăbit" înainte de criza din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Am crezut că avantajele integrării în UE sunt evidente de la sine, dar nu este cazul", a spus el. "De aceea, avem nevoie, acum, de o altă campanie de informare - nu de spălare a creierelor moldovenilor - despre avantajele reale", a conchis el. CITIȚI ȘI:

  • OSCE trimite primii observatori în zona rusofonă a Ucrainei
  • Avion fără pilot, doborât în Transnistria
  • TIRASPOLUL vrea intrarea în componența FEDERAȚIEI RUSE
  • Armata RUSĂ a efectuat manevre în Transnistria
  • CONSILIUL UE aprobă anularea vizelor de călătorie pentru REPUBLICA MOLDOVA