Premierul Victor Ponta nu mai riscă a treia suspendare

Premierul Victor Ponta nu mai riscă a treia suspendare

Sancționat de liderii europeni pentru suspendarea președintelui din 2012, prim-ministrul nu mai este dispus să intre într-un război politic de o asemenea anvergură.

Implicațiile politice interna ționale și dorința ca România să rămână „cea mai predictibilă și stabilă țară din regiune” au fost principalele argumente invocate de premier ieri, după ce a discutat, în spatele ușilor închise, cu șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cel care a inițiat a treia cerere de suspendare a președintelui.

În acest context, președintele PSD a spus că partidul său va face o „analiză responsabilă” a efectelor pe care le-ar avea o eventuală procedură de înlăturare a șefului statului de la Palatul Cotroceni. „Suspendarea presupune o procedură constituționaljuridică și politică și presupune niște implicații interne și internaționale. Pot să trec peste ceea ce simt în acest moment, și anume faptul că orice zi fără Traian Băsescu președinte e un act de dreptate la adresa românilor și pot să asum responsabilitatea, ca prim-ministru și candidat la Președinție, a evaluării tuturor rezultatelor, efectelor, implicațiilor unei asemenea acțiuni”, a declarat social-democratul.

Ponta a spus că nu a avut nicio discuție cu ambasadorii acreditați la București, pentru simplul motiv că, în acest moment, nu există o procedură de suspendare și a insistat asupra nevoii de stabilitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Semnalul oficialilor occidentali este însă clar și a fost dat de asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA, Hoyt Yee. „Cred că este important ca liderii din România să se concentreze asupra acelor chestiuni care sunt importante pentru oamenii din România. Aceste chestiuni sunt economia, locuri de muncă, securitate, viitorul României”, a declarat Hoyt Yee, întrebat de jurnaliști cum comentează intenția de suspendare a președintelui Băsescu. Oficialul american a adăugat că această regulă ar trebui să fie respectată cu atât mai mult în perioada campaniei electorale. Mesajul a ajuns și la premier care a fost extrem de ponderat și și-a declinat competența în ceea ce privește presupusele încălcări ale Constituției.

Social-democratul a mai susținut că Tăriceanu a vrut de fapt să tragă „un semnal de alarmă”, astfel încât președintele să nu-și imagineze că poate face orice dorește, la final de mandat.

Tăriceanu, sprijinit doar de propriul grup

Abandonat de PSD, Tăriceanu a anunțat că a strâns semnături pentru cererea de suspendare doar de la colegii din grupul liberal-conservator, recent alcătuit prin unificarea PC cu aleșii formațiunii înființate de fostul premier liberal, respectiv Partidul Liberal Reformator. Din totalul celor 191 de semnături necesare, Tăriceanu a obținut astfel doar 51. Insuccesul lui Tăriceanu la capitolul adeziuni față de inițiativa sa a fost dublat de faptul că a devenit ținta ironiilor lui Traian Băsescu pentru că a calculat greșit calendarul suspendării.