Premierul Victor Ponta: Reducerea CAS cu 5% ar fi posibilă de la 1 iulie

Premierul Victor Ponta: Reducerea CAS cu 5% ar fi posibilă de la 1 iulie

Premierul Victor Ponta a participat astăzi la o dezbatere pe teme economice, inițiată de parlamentarii PNL.

Cu acest prilej, Victor Ponta a anunțat că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea de impozit a profitului reinvestit sunt proiecte posibile şi rezonabile.

"Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea de impozit a profitului reinvestit sunt proiecte rezonabile, posibile, pe care ni le-am propus împreună şi pe care le vom realiza împreună, luptând în acelaşi timp cu populismul (...) care în 2010 a produs acea catastrofă economică şi socială. Cred că având preţuri competitive la energie şi o politică fiscal-bugetară de acest tip, care să combine reducerile cu o disciplină financiar-bugetară, vom reuşi şi în 2015 şi în 2016 să păstrăm cu siguranţă stabilitatea României", a spus Ponta. El a arătat că Guvernul este cu totul hotărât ca obiectivele menţionate, trecute în programul de guvernare aprobat în decembrie 2012 de Parlament, să fie aplicate de la 1 iulie. Premierul a făcut apel la sprijinul Parlamentului astfel încât Guvernul să acopere impactul bugetar pe care reducerea CAS l-ar avea. "Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale pentru semestrul II va reprezenta un impact bugetar de 2,6 miliarde lei. Pentru anul viitor înseamnă 5,2 miliarde. Asta înseamnă că, având sprijinul Parlamentului, Guvernul îşi propune să reducă cheltuielile acolo unde pot fi reduse şi să obţină venituri bugetare suplimentare pentru a acoperi 2,6 miliarde lei pentru semestrul II şi 5,2 miliarde pentru anul 2015'", a afirmat Ponta.

Ponta a precizat că cele două măsuri economice menţionate nu au fost convenite în discuţiile cu instituţiile financiare internaţionale, ci Guvernul şi-a propus să reducă CAS cu 5 puncte procentuale. Invitat de PNL Înaintea reuniunii, PNL i-a transmis lui Ponta un mesaj, cerându-i să ia dezbaterea în serios. "Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal speră că premierul Victor-Viorel Ponta va lăsa la o parte, măcar astăzi, discursul său consacrat în ocolirea problemelor reale şi se va prezenta, în al doisprezecelea ceas, un calendar al implementării scutirii impozitului pe profitul reinvestit şi a reducerii CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator, măsuri asumate de domnia sa şi de noua sa echipă atât în faţa cetăţenilor români, cât şi a partenerilor financiari internaţionali", se arată în comunicatul de presă transmis de liberali.  PNL i-a mai invitat la dezbatere și pe ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, dar şi pe ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. "Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal consideră că dezbaterea parlamentară era impetuos necesară, întrucât, aşa cum reiese din programul asupra căruia noul Guvern şi-a angajat răspunderea în Parlament în data de 11 martie 2014, precum şi din discursul domnului prim-ministru, Victor Ponta, rostit cu acest prilej, cele două măsuri liberale au caracter general, fără termene precise de aplicare, ceea ce necesită clarificări din partea Guvernului în legătură cu voinţa politică privind susţinerea şi implementarea lor. Fără angajamente concrete, atitudinea noii majorităţi guvernamentale este una de sfidare la adresa mediului de afaceri, iar lipsa de predictibilitate fiscală poate cauza un impas economic cu repercusiuni grave pentru relansarea economică a României pe termen mediu și lung, precum şi pentru traiul românilor", se mai arată în comunicatul de presă transmis de liberali. 

Ne puteți urmări și pe Google News