Premiile UNITER de criză, cu zâmbete şi săgeţi

Premiile UNITER de criză, cu zâmbete şi săgeţi

Uniunea Teatrală din România şi-a răsplătit valorile în cadrul celei de-a 18-a gale care a avut loc, aseară, la Televiziunea Română.

 Fără o parte dintre invitaţii din străinătate, împiedicaţi de norul de cenuşă vulcanică să ajungă la eveniment, ediţia de anul acesta, care a marcat 20 de ani de la înfiinţarea UNITER, a fost dominat de actorii şi teatrele din Capitală. Sub privirile şi aplauzele asistenţei, amfitrionul galei, Ion Caramitru, a anunţat premiile pentru cele mai valoroase realizări de anul trecut în teatrul românesc. Emoţii, zâmbete hohote de râs, dar şi ranchiună au animat atmosfera din Studioul 3 al Televiziunii Române. Premiile de excelenţă au fost acordate regizorului şi scenaristului Silviu Purcărete, scenografului Helmut Stürmer, scenografei Lia Manţoc, compozitorului Vasile Şirli şi scenografului Andu Dumitrescu, pentru impactul internaţional pe care l-a avut spectacolul "Faust", după Goethe, al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, la Festivalul Edinburgh 2009. Potrivit Mediafax, la anunţarea premiului, în martie, Constantin Chiriac, directorul Teatrului "Radu Stanca", a calificat gestul UNITER drept "o dreaptă şi târzie recunoaştere", referindu-se şi la faptul că montarea a fost ignorată, la momentul respectiv, de juriul UNITER. Premiera spectacolului "Faust" a deschis, în 2007, la Sibiu, Festivalul Naţional de Teatru. Afirmaţia directorului Teatrului „Radu Stanca” nu a fost uitată de către Caramitru care, la întrebarea Liei Manţoc dacă pe scenă este necesară şi prezenţa lui Constantin Chiriac, a primit un sec „Nu”. Juriul de anul acesta a fost format din Marina Constantinescu (critic de teatru), Florica Ichim (critic de teatru), Valeria Seciu (actriţă), Mihai Mădescu (scenograf) şi Cornel Todea (regizor). Premiul pentru regie i-a revenit i-a revenit lui Alexandru Dabija (Teatrul Odeon), pentru "Pyramus & Thisbe 4 you". Cei mai buni actori în roluri principale au fost desemnaţi George Mihăiţă şi Virginia Mirea pentru prestaţiile din piesa „Casa Zoikăi” de Alexandru Tocilescu, pusă în scenă la Teatrul de Comedie. Distincţiile pentru cei mai buni actori în roluri secundare le-au revenit Anei Ciontea şi Vlad Ivanov, pentru interpretările din piesa lui Alexandru Dabija, de la Teatrul Naţional Bucureşti, „Un duel”.

Cel mai bun spectacol de teatru a fost desemnat "Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi", de Victor Ioan Frunză, pus în scenă la Teatrul Maghiar "Csiky Gergely"  din Timişoara. Momentele de respiro ale galei au fost asigurate de artiştii de la Divertis, care au parodiat celebrul „Hamlet” shakespearean, dar şi de cântăreaţa de folk Ada Milea sau soprana Felicia Filip.

Ne puteți urmări și pe Google News