Presa germană: Bulgaria, cârtița rusă din Uniunea Europeană

Presa germană: Bulgaria, cârtița rusă din Uniunea Europeană

Germania este îngrijorată de faptul că Federaţia Rusă are din ce în ce mai multă influenţă asupra guvernului bulgar şi se teme că Moscova ar transforma Sofia într-un cap de pod către spaţiul comunitar. Conform unor documente obţinute de revista germană Spiegel, citate de RFI, relaţiile dintre Rusia şi Bulgaria ar fi atât de strânse, încât Kremlinul ar influenţa direct procesul legislativ din această ţară.

Rapoarte interne ale guvernului federal german avertizează că Rusia transformă Bulgaria într-o poartă de acces la Uniunea Europeană. O treime din rezultatele economiei bulgare ar fi controlate direct sau indirect de către Federaţia Rusă, arată documentele furnizate executivului german de către serviciile de informaţii externe (BND) ale Republicii Federale.

În analiza BND, coaliţia de guvernare a socialiştilor cu partidul minorităţii turce DPS este catalogată drept “loială Moscovei”. În partidele din arcul guvernamental activează foşti membri ai Partidului Comunist, agenţi secreţi şi oligarhi foarte bogaţi care fac afaceri cu cei din cercul preşedintelui rus Vladimir Putin. Legăturile ar fi atât de strânse încât Rusia ar influenţa direct procesul legislativ din Bulgaria.

Săptămâna trecută au apărut în presă unele scrisori confidenţiale ale concernului Gazprom către executivul de la Sofia. În acele documente, Gazprom ar fi dictat pur şi simplu formulările legislative care privesc construcţia gazoductului South Stream.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul bulgar a intrat în conflict cu Comisia Europeană după ce a stabilit că sectorul bulgăresc din South Stream este doar “o simplă bucată de legătură” pentru a-l sustrage din jurisdicţia reglementărilor europene.

O întâlnire a comisarului european pentru energie Guenther Oettinger cu ministrul bulgar al energiei a rămas fără niciun rezultat. Oettinger a precizat pentru presa germană că, “dacă Bulgaria va modifica într-adevăr legislaţia, atunci va trebui să reacţionăm pentru a asigura respectarea normelor europene”.