Ce spune presa din Spania despre Dorel, cel care şi-a strangulat prietena însărcinată

Ce spune presa din Spania despre Dorel, cel care şi-a strangulat prietena însărcinată

În ultimele 24 de ore, publicaţiile centrale şi locale din Spania au relatat despre crima care a avut loc luni după-amiază în localitatea Torrejón de Ardoz, în apropiere de Madrid.

Românul Dorel Marcu, de 21 de ani, a şocat nu doar locuitorii oraşului aflat în apropiere de Madrid, ci două ţări. Dorel şi-a strangulat, cu o cravată, prietena însărcinată în cinci luni, iar câteva minute mai târziu şi-a contactat tatăl din România, căruia i-a arătat, prin camera web, corpul neînsufleţit al tinerei de numai 19 ani.

Cei doi români erau împreună de cinci ani. Au venit în Spania în urmă cu un an şi jumătate şi locuiau cu mama fetei. La momentul crimei, în apartament se mai afla fetiţa de trei ani a victimei.

Cazul este dezbătut acum în presa din Spania şi cea din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

El Pais şi "monstrul de pe web"

Presa din Spania vorbeşte despre "crima de pe messenger", iar povestea cuplului şi evenimentele de luni sunt reluate în mai toate publicaţiile.

Ziarul El Pais a publicat astăzi un articol intitulat "Monstrul de pe camera web". Mama Viorelei Alexandra Moldovan, prietena lui Dorel a povestit că între cei doi existau neînţelegeri, iar fiica sa era nefericită. "Încercam să vorbesc cu amândoi, pentru a vedea cum aş putea să-i ajut, dar nu mă amestecam niciodată în discuţii. Ei se închideau în cameră şi acolo se certau, iar eu nu interveneam", spune mama tinerei. "Nu ştiu ce voi face acum! Sunt distrusă! Nu ştiu dacă mă voi reîntoarce în ţară, pentru că acolo este un Guvern de corupţi", a mai spus mama româncei, conform El Pais.

"Nu ştiu ce făcea el acasă la ora aceea, pentru că spunea că îşi găsise ceva de lucru şi ar fi trebuit să plece şi el de dimineaţă, la muncă. Nu ştiu de ce nu s-a mai dus luni (luni, la ora 15.00 tatăl lui Dorel Marcu a anunţat autorităţile că fiul său şi-a ucis prietena, n.r.). El nu este o persoană normală. Părinţii lui ar fi trebuit să-l ducă la un medic, pentru că ceva se întâmpla cu el!".

Ziarul El Pais mai scrie că pe numele criminalului român sunt două capete de acuzate "unul pentru omor şi altul pentru avort", conform Codului Penal spaniol. Pentru acuzaţia de omor riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 15 ani, la care se va adăuga şi pedeapsa pentru cel de-al doilea capăt de acuzare, între 4 şi 8 ani.

Agenţia de presă Europapress.es oferă astăzi informaţii suplimentare cu privire la evoluţia acestui caz. Jurnaliştii relatează că abia după rezultatele autopsiei, care s-a efectuat ieri, şi după ce se vor analiza probele, procurorii vor decide asupra modului în care vor încadra fapta.

Astăzi, Dorel Marcu a fost prezentat în faţa instanţei. Judecătorul de caz a decis în urmă cu câteva ore ca românul să rămână în arest preventiv, fără posibilitatea eliberării condiţionate, mai spun şi jurnaliştii de la publicaţia electronică 20minutos.es.

Dorel va fi judecat de un tribunal specializat pentru violenţă în familie

Fapta comisă de Dorel Marcu se pedepseşte în Spania cu 20 de ani de închisoare şi este judecată de un tribunal specializat pentru violenţa intrafamilială. Eliodor Tanislav, ataşatul român din Spania atrage atenţia că violenţa intrafamilială este un subiect foarte sensibil în această ţară, iar autorităţile sunt extrem de interesate de scăderea numărului de cazuri cu această problemă.

"Românii vin aici cu o mentalitate greşită, dacă vreţi cu o educaţie precară. În timp ce aici există trbunale specializate care se ocupă strict de această problemă, iar serviciile sociale care intervin imediat când este cazul. Partenerul este pedepsit cu închisoarea şi dacă dă o palmă. Mai mult, spaniolii sunt învăţaţi să intervină şi atunci când se ridică tonul, tocmai de aceea este greu de explicat de ce nu au anunţat autorităţile când au auzit cearta celor doi români", a declarat Eliodor Tanislav pentru EVZ.

Acesta mai spune că în Spania există chiar o linie specială de urgenţă - 062, unde se anunţă astfel de cazuri de violenţă în familie şi unde pot fi alarmate serviciile sociale specializate. În schimb, în România, sunt mai puţini cei care fac reclamaţii la poliţie în astfel de cazuri. Potrivit biroului de presă al Poliţiei Române, în primele două luni ale anului au fost sesizate 896 de fapte privind loviri şi alte violenţe, în 18 dintre acestea s-au înregistrat 18 vătămări corporale grave.

Crimă din gelozie

Povestea este reluată şi de abc.es, care merge tot pe ipoteza crimei din gelozie. Se pare că tânăra de 19 ani i-a spus că nu este tatăl copilului pe care urma să îl nască în patru luni şi că intenţionează să-l părăsească.

Contrar acestor informaţii, în mai multe filmuleţe postate ieri pe youtube, fratele lui Dorel a relatat o parte din declaraţia tânărului, la câteva minute de la crimă, care contrazice varianta crimei din gelozie.

Dorel a spus familiei că prietena lui, împreuna cu mama şi cu sora de 13 ani, au mers duminică noaptea la o petrecere. După ce s-au întors, l-au luat la bătaie, aparent fără motiv. Luni dimineaţă, cearta a continuat între Viorela şi Dorel. Fata ar fi aruncat cu obiecte după el, iar tânărul a încercat să se apere.

"Ea, când s-a trezit, au început să se certe din nou. Ea a prins o lustră în mână, i-a dat în cap şi a continuat să-l lovească. Fratele meu a împins-o pe pat, a prins o vază de pe masă şi i-a dat în cap", mai povesteşte fratele celui arestat pentru crimină.

"Apoi i-am pus mâna pe gât şi am ţinut-o un pic. Apoi am lăsat-o, dar ea a sărit din nou pe mine şi nu am ştiut ce să mai fac", a citat fratele lui Dorel din declaraţiile făcute de tânăr în ziua crimei.

"Pe pat era o cravată, cu care a strâns-o de gât. El a crezut că doar a leşinat. S-a dus în cealaltă cameră, i-a dat de mâncare copilului (fetiţa de trei ani a Viorelei), iar după ce s-a întors în cameră a văzut că nu mai respiră. Când şi-a dat seama că nu mai respiră m-a sunat pe mine", a mai povestit fratele lui Dorel Marcu.