Președintele a venit la bilanțul DNA însoțit de un lunetist

Președintele a venit la bilanțul DNA însoțit de un lunetist

Raportul de activitate al DNA a fost prezentat, ieri, și părea că va fi unul tipic, dar nu a fost așa: în locul laudelor care însoțesc de obicei astfel de evenimente, vorbitorii au atacat Guvernul și Curtea Constituțională. Președintele Klaus Iohannis a spus, de exemplu, că principalul aliat al DNA au fost cetățenii, care au reacționat când politicienii au vrut să intervină în actul de Justiție

Toți șefii Parchetelor anticorupție din toată țara s-au strâns sub cupola grandioasă a Cercului Militar din Capitală. Aflată la etajul al doilea, sala de marmură albă impresiona prin solemnitate.

Nu aveai loc să arunci un ac de anchetatorii care luptă cu corupția și de colaboratorii lor din diverse instituții.

Mai mulți procurori

Ne puteți urmări și pe Google News

Laura Codruța Kovesi a fost și de data aceasta gazda și conducătorul de ceremonie a prezentării activității DNA, ajutată de adjunctul său, magistratul Marius Iacob. Rând pe rând au sosit procurorul general al României, Augustin Lazăr, șefa CSM, Mariana Ghena, dar și ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall. Ultimul sosit a fost președintele țării, Klaus Iohannis, care era așteptat de un grup de protestatari, care i-au cerut demisia, dar și de zeci de ofițeri SPP.

Ca un cadou, Birchall a anunțat că a aprobat suplimentarea schemei de procurori și personal auxiliar solicitată de DNA. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că o rată a achitărilor de circa 10% este una „rezonabilă”, în contextul în care instituţia îşi desfăşoară activitatea sub presiune şi în condiţii „ostile”. Procurorul general a arătat că orice incident procesual al procurorilor DNA este „valorificat” în media împotriva anchetatorilor și chiar împotriva Justiției. Acesta a mai declarat că va continua să susțină munca magistraților de luptă împotriva corupției.

Am băut o cafea cu lunetistul lui Iohannis

Serviciul de pază a scanat și a urmărit cu atenție tot ce mișca în raza de acțiune a „obiectivului”, președintele țării. Atenți la tot și la toate, SPP-iștii au controlat atenți intrarea și ieșirea șefului statului. În plin centru Capitalei, cel mai păzit dintre români, președintele, a avut chiar și un lunetist pe balconul clădirii aflată vizavi de faimoasa cofetărie Capșa. Jurnaliștii prezenți la eveniment au avut surpriza ca, ieșind pe balcon la o țigară și la o cafea, să dea cu ochii de pușca cu glonț pe țeavă a lunetistului. Discuția a fost una protocolară despre calibrul de 7,62 și despre calitatea armei. Șueta a fost curmată de vigilenta femeie de serviciu, care ne-a atras atenția că nu avem voie să fumăm nici măcar pe balcon.

Contre între Ana Birchall și Laura Kovesi

Ana Birchall – care a mai fost ministru al Justiției doar câteva ore după acest bilanț - a precizat că, potrivit raportului, numărul achitărilor a crescut semnificativ în 2016 față de 2015. „Observăm că numărul persoanelor achitate a crescut în 2016 semnificativ față de 2015 - de la 35 în 2015 la 74 în 2016. Suntem convinși că vor fi identificate cauzele acestei creșteri, precum și măsurile de corectare a situației”, a afirmat Birchall. În replică, șefa DNA a spus: „Da, dar munca noatră e mai importantă decât în alte țări”.

„Un procuror nu falsifi că dosare”

Laura Codruța Kovesi a susținut că „un procuror nu falsifică dosare, probe, nu are agendă ascunsă și nu face jocuri politice”. Mai mult, aceasta a spus că „mai mult de un sfert din inculpații trimiși în judecată în 2016 au comis infracțiuni de abuz în serviciu, iar anchetatorii dovedesc că nu este vorba de „simple” greșeli, ci de abuzuri care, cel mai des, maschează o mită sau un folos necuvenit”. Procurorul șef al DNA s-a referit la aceaste infracțiuni în contextul în care CCR a dezincriminat parțial abuzul în serviciu și Guvernul a emis, tot pe această temă, celebra OUG 13.