Traian Băsescu, înainte de a pleca în Israel: Cooperarea în domeniul ANTITERORIST, importantă. Sunt însoțit de o delegație SRI

Traian Băsescu, înainte de a pleca în Israel: Cooperarea în domeniul ANTITERORIST, importantă. Sunt însoțit de o delegație SRI

Preşedintele Traian Băsescu se va afla de duminică până marţi în vizite de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene. Printre obiectivele deplasării sale în Israel se numără si lupta împotriva terorismului, motiv pentru care va fi însoțit de reprezentați SRI. Totodată, președintele a spus că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat american John Kerry. Vă prezentăm cele mai importante declarații pe care șeful statului le-a făcut înainte să plece:

  • Obiectivele vizitei în Israel sunt legate, în primul rând, de colaborarea bilaterală. După cum ştiţi, avem o colaborare consistentă atât din punct de vedere comercial, dar şi din punct de vedere al operaţiunilor comune, fie că vorbim de cooperare economică, fie că vorbim de cooperare în domeniul militar sau cooperare ştiinţifică.
  • De altfel, unul din obiectivele legate de cooperarea ştiinţifică este cu privire la transferul de tehnologie israeliană în domeniul medical şi, în acelaşi timp, la invitarea specialiştilor israelieni să participe la proiectul Laserului de la Măgurele.
  • În acelaşi timp, dorim extinderea cooperării româno-israeliene în domeniul agriculturii şi al industriei alimentare, cu invitarea investitorilor israelieni să îşi mărească participarea în economia românească în domeniul industriei alimentare.
  • Un interes aparte îl prezintă cooperarea în domeniul antiterorist - motiv pentru care şi o delegaţie a SRI-ului se va afla în delegaţia mea -, cooperarea pentru neproliferarea armamentelor nucleare şi cooperarea în domeniul criminalităţii transfrontaliere; nu în ultimul rând, cooperarea instituţiilor româneşti în combaterea traficului de persoane şi a traficului de droguri - sunt alte obiective în discuţiile cu demnitarii şi instituţiile din Israel.
  • De asemenea, un capitol aparte este rezervat iniţiativei de pace a secretarului de stat John Kerry.
  • Şi din acest punct de vedere vă asigur că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry, implicarea SUA ca mediator între Israel şi Palestina şi ajungerea la o soluţie care să satisfacă vechea noastră abordare în ceea ce priveşte conflictul palestiniano-israelian, două state în pace şi securitate, sigur, având în vedere ponderea lumii arabe, trebuie dată o atenţie deosebită securităţii Israelului.
  • În ceea ce priveşte discuţiile cu preşedintele Mahmoud Abbas, vom continua consolidarea asistenţei pe care România o oferă autorităţilor palestiniene, atât în pregătirea diplomaţilor în politică externă, în pregătirea specialiştilor - România oferă anual 30 de burse începând cu 2014 pentru tineri palestinieni care să se pregătească în universităţile româneşti.
  • Nu în ultimul rând, continurea asistenţei pentru construcţie instituţională, dar şi asistenţa umanitară pe care România o asigură Palestinei în perioada 2012 - 2013 - asistenţa României a fost în valoare de 400.000 de euro; pentru anul 2014 avem prevăzută o asistenţă de 100.000 de dolari pentru Autoritatea Palestiniană.
  • Cu preşedintele Abbas voi discuta şi problema umanitară a celor peste 600.000 de palestinieni care se află pe teritoriul Siriei. După cum ştiţi, România a asigurat asistenţă umanitară, a participat la asistenţa umanitară pentru cetăţenii sirieni, fie aflaţi pe teritoriul Siriei, sau refugiaţi din Siria.
  • Nu în ultimul rând, atât în Israel, cât şi la Ramallah, voi avea discuţii cu demnitarii din ambele capitale, cu privire la situaţia din regiune, unde constatăm instabilitatea din Egipt, situaţia de război civil din Siria, situaţia instabilă din Irak şi, nu în ultimul rând, situaţia din Liban.
  • Practic, pe acest fond de instabilitate din jurul Israelului şi a teritoriilor palestiniene, este clar că iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry este o oportunitate în ceea ce priveşte asigurarea păcii în regiune. O oportunitate care în opinia noastră nu trebuie ratată.
  • Iar România este una din ţările care au susţinut consecvent necesitatea ajungerii la un acord israeliano-palestinian, în condiţiile în care ştim foarte bine cele cinci chei ale acestei soluţii israeliano-palestiniene, ştim şi inflexibilitatea părţilor pe anumite probleme şi avem şi puncte de vedere asupra concesiilor care trebuiesc făcute.
  • În orice caz, mesajul nostru principal din acest punct de vedere va fi legat de faptul că oricând este mai bun un compromis de la abordările tradiţionale ale celor două părţi care au făcut ineficiente negocierile de pace până acum, deci, este mai bun un compromis, decât să nu ai siguranţă şi pace pentru proprii tăi cetăţeni.
  • Despre Lucian Bute: Când câştiga îl sunau toţi, când a pierdut, şi faptul că a stat 12 reprize în picioare a fost în regulă, cred că nu l-a mai sunat nimeni. Am ţinut să îl sun pentru că l-am sunat şi când era bucuros când câştiga.

Întâlnire cu Shimon Peres Luni dimineaţă,  Traian Băsescu va fi primit la reşedinţa prezidenţială 'Beit Hanasi' de către preşedintele Statului Israel, Shimon Peres. După convorbirile oficiale cu Peres, şeful statului român va merge la sediul Guvernului de la Ierusalim, unde va susţine scurte declaraţii de presă împreună cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Tot luni, Traian Băsescu va merge la Cimitirul Eroilor Israelieni pentru a depune o coroană de flori la mormântul lui Theodor Herzl. De asemenea, va vizita Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului 'Yad Vashem'.

După aceea, preşedintele va participa la ceremonia de aprindere a 'Flăcării Veşnice' şi depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului 'Yad Vashem'.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului 'Yad Vashem', Băsescu va lua parte şi la semnarea Declaraţiei de cooperare între Administraţia Prezidenţială din România şi Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului 'Yad Vashem' din Israel pentru combaterea discriminării, intoleranţei şi antisemitismului. Luni, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman, va oferi un dejun în onoarea şefului statului român.

După dejun, Traian Băsescu va vizita Biserica Sfântului Mormânt şi Zidul Plângerii. Seara, Shimon Peres va oferi un dineu de stat în onoarea omologului român. Întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Israel

Marţi, Băsescu va avea convorbiri cu preşedintele Knessetului Statului Israel, Yuli Edelstein, şi va vizita Aşezământul Bisericii Ortodoxe Române la Locurile Sfinte. De asemenea, preşedintele român va depune o coroană de flori la Mausoleul fostului preşedinte Yasser Arafat. În jurul prânzului, Traian Băsescu va fi primit de preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu care va susţine şi o declaraţie de presă comună.

La Ramallah, Traian Băsescu va avea o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Teritoriile Palestiniene. Tot marţi, preşedintele va avea la Tel Aviv o întâlnire şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Israel. Într-un interviu acordat vineri de Traian Băsescu postului de radio Kol-Israel, şeful statului român califica drept 'excelente' relaţiile dintre Israel şi România.

"Acesta este motivul principal al vizitei: consolidarea relaţiilor dintre Israel şi România, care sunt excelente, dar, cu certitudine, la excelenţă se poate adăuga şi foarte multă soliditate", a subliniat şeful statului român, precizând, la solicitarea postului de radio, că pe agenda discuţiilor pe care le va purta în Israel cu înalţi demnitari, între care preşedintele Shimon Peres, premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul de externe Avigdor Lieberman, se vor afla şi probleme regionale