Editura Evenimentul si Capital

În CHINA, mass-media trebuie să servească propagandei Partidului COMUNIST. Jurnaliștii au început să scrie ODE

Xi Jinping
Autor: | | 2 Comentarii | 451 Vizualizari

Mass-media chineză relatează despre aparițiile publice ale președintelui Xi Jinping și îl descriu ca pe un semizeu. Ziarele din țară au scris pe larg, cu titluri bombastic, pe prima pagină, despre vizita lui Xi la principalele trei sedii ale presei de stat, vineri.

Fotografiile i-au înfățișat pe jurnaliștii care se adunaseră în jurul președintelui, așezat la pupitrul știrilor dintr-un studio de televiziune.

Unul dintre oficialii postului tv chiar i-a scris președintelui o odă, scrie The New York Times.

Toate aceste relatări însuflețite despre vizitele minunatului președinte reflectă schimbarea politicii la Beijing, anunțată de Xi Jinping: mass-media chineză există pentru a servi drept instrument de propagandă al Partidului Comunist și trebuie să dovedească fidelitate față de șeful statului. 

Deși controlul asupra mass-media a crescut, treptat, de când la putere a venit Xi, la finalul lui 2012, noua politică elimină orice dubiu legat de viziunea președintelui și șefului partidului despre rolul presei în societate.

Xi vrea să-și transmită mesajele, pe plan intern și internațional, pe toate platformele media, inclusiv prin divertisment și publicitate, așa cum se întâmplă în regimurile dictatoriale din întreaga lume.

Predecesorul său, Hu Jintao, sublinia nevoia ca presa de stat să devină mai responsabilă față de modernizarea comunicațiilor digitale și să-și adapteze canalele de informare ale opiniei publice.

„Toate canalele de presă de stat trebuie să vorbească despre voința partidului și despre propunerile acestuia și trebuie să protejeze autoritatea și unitatea partidului”, a spus Xi, conform agenției de presă chineze Xinhua.

De altfel, liderul chinez vrea să reducă prezența mass-mediei străine în țară. Săptămâna trecută, agențiile guvernamentale au anunțat un regulament care va împiedica firmele străine să publice și să distribuie conținut online în China.

Aceste prevederi noi ar putea afecta activitatea Microsoft, Apple și Amazon, printre altele.

Cultul personalității lui Xi îl face să creadă că bunăstarea sa echivalează cu cea a partidului și a națiunii. Actul „biao tai” sau angajamentul de fidelitate față de șeful suprem este unul pe care Xi l-a cerut din partea liderilor militari și a altor persoanlități, în ultimul an.

Controlul tot mai dur apare în contextul în care Xi trebuie să găsească soluții la presiunile asupra economiei chineze, a corupției extinse în rândurile partidului unic și a frustrării publice cauzată de poluare și degradarea mediului.

„Cel mai important lucru pentru el este să-și facă cunoscută autoritatatea sa absolută”, a spus istoricul Zhang Lifan. „Nu se simte eficient și încrezător când vine vorba despre astfel de probleme și îi lipsește sentimentul de securitate”, a explicat el. Zhang a mai precizat: „Xi Jinping se teme că Partidul Comunist va pierde puterea și că el va fi alungat de la conducere de tovarășii lui”.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro