Președintele Iohannis a inaugurat un monument alături de prietenul lui Piedone și un deținut politic

Președintele Iohannis a inaugurat un monument alături de prietenul lui Piedone și un deținut politic

Klaus Iohannis, fostul şef al statului Emil Constantinescu şi alţi oficiali români au fost prezenți, ieri, la dezvelirea monumentului „Aripi”, ridicat în memoria luptătorilor anticomunişti din 1945-1989

Peste 100 de supravieţuitori ai regimului comunist îndură arşiţa amiezii în Piaţa Presei Libere. Soarele îi bate direct în cap. Deasupra lor, trei aripi din oţel inoxidabil, înalte de 30 de metri, împung cerul. Monumentul amplasat pe locul fostei statui a lui Vladimir Ilici Lenin a provocat un buluc. „Daţi-vă un centimetru mai încolo”, încearcă supravieţuitorii să-şi facă loc. Degeaba, nu mai este niciun scaun liber. Majoritatea nu merg fără cârjă sau o rudă de care să se prijine. În rândul doi stă fostul premier Victor Ciorbea. În faţa lui, deputatul evreilor, Aurel Vainer.

FOTO: După ce și-a încheiat discursul, Klaus Iohannis și-a pus ochelarii negri de soare

Ne puteți urmări și pe Google News

Când apare preşedintele Klaus Iohannis, toţi supravieţuitorii cu telefon în buzunar fac poze. Pe urmă scot de sub scaune umbrele albe. Cine nu are umbrelă desface ziare şi pliante şi şi le pune în cap. Din stradă fluierele agenţilor de circulaţie strică momentul solemn.

Un militar a leșinat

Klaus Iohannis salută fin mulţimea cu un zâmbet discret. Atât de discret încât e posibil ca octogenarii să nu-l fi sesizat. Preşedintele dezveleşte placa de la baza monumentului, alături de primarul general al Capitalei, Răzvan Sava şi de preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjozam. Monumentul e ridicat pe o colină din pământ şi pietriş, cu o suprafaţă de 600 de mp, secţiunea frontală fiind placată cu granit roşu. Înaintea discursurilor oficiale, un sobor de preoţi din diferite culte religioase îi cer lui Dumnezeu să apere Preşedintele, Guvernul, Parlamentul. Cu pază sfântă, Klaus Iohannis se propteşte în faţa microfonului, cu spatele la monument. Aripile cântăresc 106,2 tone şi fiecare aripă se compune din 9 pene legate cu nervuri orizontale, asamblate prin sudură.

Regimul comunist a fost instaurat „prin crimă și teroare” spune Iohannis. Cere un Muzeu Naţional al Comunismului, interzicerea prin lege a negării crimelor comunismului. După ce încheie îşi pune ochelarii negri şi nu se mai mişcă. Emil Constantinescu spune că ţara şi-a pierdut valorile. „România e într-o criză morală”, e concluzia lui.

FOTO: Președintele, înconjurat de SPP-iști, a stat să fie fotografiat de o doamnă

În timpul discursului primarului Capitalei, un militar din ultimul rând al fanfarei leşină de căldură. Este luat discret pe braţe, nimeni n-a văzut, nimeni n-a auzit. Oficialii încep să depună coroane de flori la baza monumentului. Câţiva zeci de elevi ies din spatele lui Klaus Iohannis, pornesc în şir indian la supravieţuitorii puşcăriilor comuniste şi le oferă câte un trandafir. Primesc în schimb câteva cuvinte bălmăjite, greu de înţeles. „Mulţumesc mult”, spun tinerii, încurcaţi, în faţa bătrânilor cu feţe de pustnici.

La plecare, şeful statului a salutat un amărât în cărucior cu rotile.

Atac la Parchet

Klaus Iohannis nu a ratat momentul să certe Parchetul General pentru blocarea investigaţiilor în privinţa crimelor comunismului. „Trecutul trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acţiunea justiţiei este fundamentală în acest sens. Sunt îngrijorat de blocarea investigaţiilor în privinţa crimelor comunismului după câţiva ani de progrese. Continuarea investigaţiilor trebuie să fie o prioritate pentru instituţiile abilitate de lege şi solicit factorilor de decizie să ia măsuri pentru deblocarea situaţiei”, a declarat Iohannis.