Președintele Iohannis, fără soție, la recepția de Ziua Italiei: „Tanti auguri, Italia!”

Președintele Iohannis, fără soție, la recepția de Ziua Italiei: „Tanti auguri, Italia!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, de data aceasta fără soția sa, Carmen, la recepția oferită de ambasadorul Italiei, Diego Brasioli, la reședința sa din București. În grădina superbei vile - un monument de artă și arhitectură, construit la începutul secolului trecut, în centrul capitalei - s-au adunat, în această seară, sute de invitați - policieni și miniștri români (foști și actuali: Victor Ponta, Lazăr Comănescu, Leonard Orban, Bogdan Aurescu, etc), diplomați acreditați la București, jurnaliști, oameni de afaceri și membriu ai comunității italiene.

Locul a fost cu adevărat neîncăpător pentru toți cei care au dorit să se afle acolo, pentru a sărbători Ziua Italiei. 

Sosită cu circa o oră înainte de începerea discursurilor, lumea bună socializa, în așteptarea invitatului de cel mai înalt rang.  Cu circa un sfert de oră întârziere, deși venise de ceva vreme, dar rămasese să discute cu ambasadorul italian, șeful statului român și-a făcut apariția în capul scărilor, și s-a oprit în spațiul special amenajat - cu microfoane și pupitru, alături de membri orchestrei, din care făcea parte și violonistul Alexandru Tomescu, care a interpretat imnurile celor două țări. 

Primul care a salutat oaspeții a fost diplomatul italian. I-a mulțumit lui Iohannis, „împreună cu soția sa, Giovanna” pentru prietenia sa. Apoi a continuat, în limba engleză, să vorbească despre relațiile deosebite dintre țările noastre, despre similitudinile dintre limbile și culturile română și italiană. A subliniat că 20.000 de firme italiene investesc și produc în România, iar anul trecut schimburile comerciale au ajuns la un nivel record de 13,5 miliarde de euro, Italia fiind cel mai mare investitor în țara noastră, raportat la numărul de companii care activează în România. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Brasioli nu a uitat să amintească un punct nevralgic al românilor, despre care este întrebat în fiecare discuție sau interviu cu jurnaliștii români: cum rămâne cu integrarea României în spațiul Schengen. A subliniat încă o dată că da, România a îndeplinit criteriile cerute, încă din 2011, și merita să fie primită cu brațele deschise. Ambasadorul a adresat câteva cuvinte și în limba italiană, special pentru membrii comunității italiene prezenți la eveniment - cărora le-a vorbit tot despre relațiile bilaterale, „excelente în toate domeniile”. A încheiat cu un citat din Nicolae Iorga: „am rămas români pentru că nu ne-am putut despărți de amintirea Romei”. 

În ceea ce-l privește, Iohannis a avut un discurs mai lung și mai formal, care a început cu evocarea momentului 2 iunie 1946, când „femeile au participat pentru prima oară la vot”, când Italia a adoptat o nouă formă de stat și o nouă Constituție, menționând Parteneriatul Strategic româno-italian, care are aproape 20 de ani, vizitele pe care le-a făcut anul trecut la Roma și Milano, apropiata vizită în România a președintelui italian și „foarte numeroasa comunitate de români din Italia și o importantă comunitate de oameni de afaceri italieni din România”. 

Nu a uitat să amintească „relațiia specială între cele două popoare”, „provocările actuale din Europa (migrația)”, „investițiile străine”, „spiritul tratatelor UE - mai multă democrație, mai multă solidaritate și prosperitate”. A încheiat cu urarea „Tanti auguri, Italia!”. 

După ce ambasadorul a dat citire unei luuungi liste de sponsori italieni, președintele s-a retras, iar invitații au putut savura pizza, brânzeturile și torturile pregătite de gazde, alături de un pahar de aperol șpriț, tradiționalul coctail italian.