Editura Evenimentul si Capital

IOHANNIS, consultări cu partidele. PNL susține URGENTAREA procedurii parlamentare în cazuri de CORUPȚIE. PSD vrea registru electoral al românilor din străinătate

Delegația PNL s-a consultat cu președintele Klaus Iohnannis.
Autor: | | 95 Comentarii | 2728 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, astăzi, cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament cu privire la priorităţile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare. Pe agenda discuţiilor s-au aflat o mai bună organizare a votului în străinatate, finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare. PSD a susținut modificarea sistemului de vot pentru românii din străinătate. Co-președinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga au anunțat că susțin votul prin corespondență și reducerea numărului de parlamentari.


Klaus Iohannis nu are însă controlul asupra majorității parlamentare, schimbările discutate de acesta fiind posibile numai dacă actuala majoritate va susține aceste proiecte. Credeți că va putea Iohannis să producă aceste schimbări cu actuala majoritate din Parlamentul României? Răspundeți la întrebare și întrați în dezbatere cu alți cititori evz care exprimă puncte de vedere pe această temă, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Rămâneți pe evz.ro pentru a afla, în timp real, cele mai interesante informații despre consultările de la Cotroceni.

UPDATE 19.00. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după consultările cu partidele parlamentare, că s-a decis ca până la finalul sesiunii parlamentare, să avem o soluţie legislativă pentru votul din diaspora, legislaţia alegerilor locale şi parlamentare, legea partidelor şi a finanţării campaniilor.  Klaus Iohannis a mai spus că partidele şi-au exprimat disponibilitatea pentru simplificarea procedurilor pe cererile de încuviinţare a reţinerii, arestării şi percheziţiei parlamentarilor, sunt premise pentru o soluţie legislativă în acest sens.

Citiți mai mult: Klaus Iohannis: Partidele susţin simplificarea procedurilor pentru cererile de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarilor. Raportul MCV este preponderent pozitiv

UPDATE. 17.00. Preşedintele fondator la PP-DD, Dan Diaconescu a declarat, miercuri, după consultările cu şeful statului, la Palatul Cotroceni, că Partidul Poporului a propus ca votul să fie universal, şi să fie valabil de la 16 ani, dar şi un Parlament cu 300 de aleşi care să nu mai aibă imunitate şi nici salariu.

Citiți mai mult: Dan Diaconescu, după consultările de la Cotroceni: Am propus desființarea CNA, tăierea salariilor parlamentarilor și vot obligatoriu

UPDATE 16.00. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat  după consultările de la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, că UDMR este de acord cu un sistem electoral mixt, care să respecte reprezentarea proporţională, Parlament bicameral şi un număr de aleşi de 300 de deputaţi şi 100 de senatori.

UPDATE 15.30. Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi liderii UDMR, în cadrul întâlnirilor şefului statului cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare pe tema priorităţilor legislative ale noii sesiuni, au început la Palatul Cotroceni. Din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Rozalia Biro, Marton Arpad, Mate Andras Levente şi Laszlo Borbely.

UPDATE 14.30. Preşedintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin, a declarat că ar trebui ca, pe viitor, Autoritatea Electorală Permanentă să fie cea care să se ocupe de organizarea alegerilor în diaspora.

"Trebuie modificat sistemul de vot pentru românii din afara graniţelor ţării (...), să oferim şansa tuturor românilor care locuiesc în străinătate sau care tranzitează o altă ţară de a vota fără niciun obstacol. Opinia majoritară a fost că cei care trebuie să se ocupe de organizarea alegerilor din diaspora trebuie să fie Autoritatea Electorală Permanentă, care a organizat foarte bine alegerile, până acum, în ţară. Noi considerăm că, într-un termen de câteva luni, să spunem şase luni, românii din afara graniţelor ţării ar trebui să se înscrie la ambasadele de care aparţin, în felul acesta nu avem liste suplimentare, avem liste permanente, ştim cu exactitate numărul celor care vor vota ca AEP să poată să organizeze în mod eficient alegerile", a spus Constantin, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea delegaţiei PC cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 14.00. Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi PC în cadrul întâlnirilor şefului statului cu partidele şi formaţiunile politice pe tema priorităţilor legislative ale noii sesiuni parlamentare au început la Palatul Cotroceni. Din delegaţia PC fac parte Daniel Constantin, Vasile Nistor, Cristian Popescu Piedone, Florea Damian, Bogdan Ciucă şi Constantin Avram.

UPDATE 12.15. Din delegația UNPR de la Palatul Cotroceni care s-a întâlnit cu președintele Iohannis au făcut parte preşedintele partidului, Gabriel Oprea, Ion Toma - secretar general adjunct şi vicepreşedinţii Laurenţiu Chirvăsuţă, Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu şi Cătălin Cherecheş.

La finalul consultărilor, vicepreşedintele UNPR Eugen Nicolicea a declarat că accelerarea ridicării imunităţii parlamentare este deja prevăzută în statutul senatorilor şi deputaţilor.

"Accelerarea (ridicării - n.r.) imunităţii parlamentare este deja făcută în statut (Statutul parlamentarului - n.r.) prin amendamentele UNPR, aşa că întocmeşte comisia raportul în maximum trei zile iar votul în plen pentru ridicarea imunităţii se dă în maximum cinci zile, ceea ce nu înseamnă că trebuie să aştepţi termenul acesta maxim. Am precizat domnului preşedinte că statutul este în vigoare, dar regulamentele Camerelor nu sunt puse în acord cu acest statut. Spre exemplu, la Camera Deputaţilor, comisia face raportul în cinci zile, iar votul în plen se dă în 20 de zile. Am propus punerea în acord a regulamentului cu statutul" a spus Nicolicea, citat de Agerpres.

El a adăugat că UNPR este de acord ca finanţarea partidelor să fie foarte transparentă pentru că elimină corupţia şi posibilitatea accederii în Parlament a unor oameni cu probleme.

"Am fost de acord cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte votul în diaspora, am fost primii care am dorit o propunere legislativă care vizează întocmirea unor liste electorale şi un punct pe care l-am introdus este acela că aceste liste electorale trebuie să fie actualizate anual, atât cele din ţară, cât şi cele din străinătate. Am adăugat la propunerea noastră modelul francez ca inspiraţie în ceea ce priveşte aceste liste electorale", a menţionat Nicolicea.

UPDATE 11.51. Vasile Blaga a anunțat că PNL susține alegerea primarilor și a președinților de CJ în două tururi. Totodată, PNL vrea transparență totală a chletuirii banilor în campanie electorală și limitarea cheltuielilor.

Totodată, Alina Gorghiu a subliniat că la Cotroceni s-a discutat și despre procedura de urgentare a solicitărilor venite de la Parchete. Președintele PNL a subliniat că acest lucru este important pentru redecrebilizarea Parlamentului și a arătat că experții Comisiei Europene au subliniat că Parlamentul are o probelmă și este trecut la bile negre tocmai pentru că în mod greoi se pronunță pe astfel de cereri.

Despre revizuirea Constituției, Vasile Blaga a spus că liberalii sunt de acord cu propunerea lui Victor Ponta dar nu doresc ca  această temă să blocheze punerea la punct a celoralte legi. El a spus că a susținut și susține reducerea numărului de parlamnetari dar nu poate spune acum exact numărul.

UPDATE. 11.45. Victor Ponta a propus adoptarea modelului de lucru al Parlamentului European: luni - Guvernul să răspundă la întrebări și interpelări, marți - lucrări în comisii, miercuri și joi - lucrări în plen. Totodată, premierul a propus schimbarea modului de vot în diaspora, întocmirea unui registru al romanilor care trăiesc în străinătate și modificarea legii finanțării partidelor. Liderul PSD a subliniat nevoia unui sistem transparent şi foarte clar de finanţare a partidelor şi a campaniilor.

Citiți mai mult: Victor Ponta vrea să le modifice parlamentarilor programul de lucru. VEZI ce propuneri i-a făcut PSD lui Iohannis

UPDATE 10.00. Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partidele şi formaţiunile parlamentare pe tema priorităţilor legislative ale noii sesiuni au început miercuri la Palatul Cotroceni.

Primii reprezentanţi care au intrat la consultări sunt cei ai PSD, urmând ca şeful statului să se întâlnească cu PNL, UNPR, PC, UDMR, grupul minorităţilor naţionale şi PP-DD.

Din partea PSD la consultări participă preşedintele partidului, premierul Victor Ponta, preşedintele executiv, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi senatorul Ioan Chelaru.

Alături de preşedintele Iohannis la consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare sunt prezenţi consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, George Scutaru, Laurenţiu-Mihai Ştefan, Elena-Simina Tănăsescu şi Mihaela Ciochină.

Calendarul consultărilor de miercuri este următorul: de la ora 10.00 - Partidul Social Democrat; ora 11.00 - Partidul Naţional Liberal; ora 12.00 - Uniunea Naţională pentru Progresul României; ora 14.00 - Partidul Conservator; ora 15.00 - Uniunea Democrată Maghiară din România; ora 16.00 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale; ora 17.00 - Partidul Poporului - Dan Diaconescu.

Aceasta este cea de-a doua rundă rundă de consultări a şefului statului cu partidele şi formaţiunile parlamentare de la preluarea mandatului prezidenţial. Primele consultări au avut loc pe 12 ianuarie şi au vizat încheierea unui acord pentru finanţarea Apărării.

PSD va propune la consultările cu preşedintele Iohannis un sistem electoral diferit de cel actual pentru alegerea Parlamentului. Potrivit preşedintelui social-democraţilor, Victor Ponta, va fi un sistem mixt de tip german sau un sistem proporţional, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari, în aşa fel încât în Camera Deputaţilor să fie 300 de deputaţi, plus minorităţile naţionale, iar în Senat un număr maxim de 100 - 110 senatori.

PNL va susţine la consultările cu şeful statului ca plafoanele de cheltuieli privind finanţarea campaniilor electorale să fie reduse drastic şi strict direcţionate pentru informarea cetăţenilor cu privire la idei şi proiecte politice, iar sumele la dispoziţia partidelor să provină, în anumite condiţii, exclusiv de la bugetul statului.

Delegaţia PNL va fi compusă din copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur şi Ciprian Dobre.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România va propune, la consultările de la Cotroceni, un sistem electoral mixt, alegerea primarilor din primul tur, dar va prezenta şi soluţiile sale pentru rezolvarea crizei creditelor în franci.

Delegaţia UDMR pentru consultările de la Cotroceni va fi formată din Kelemen Hunor şi parlamentarii Mate Andras, Marton Arpad, Borbely Laszlo şi Biro Rozalia.

PP-DD va propune la consultările de miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis modificarea legii electorale şi revenirea la votul pe liste. Simona Man, preşedintele PPDD, va fi însoţită la consultările de la Palatul Cotroceni de preşedintele fondator Dan Diaconescu, secretarul general Liviu Neagu, Radu Orzaţă, senatorul Ionel Agrigoroaie şi deputatul Valentin Blănariu.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro