Editura Evenimentul si Capital

Promisiunile noului PREȘEDINTE al Portugaliei. Manuel Rebelo de Sousa a CÂȘTIGAT din primul tur de scrutin | UPDATE

Comentatorul politic Marcelo Rebelo de Sousa, în studiorile tv
Autor: | | 0 Comentarii | 176 Vizualizari

Un număr record de 10 candidați au candidat, ieri, în alegerile prezidențiale din Portugalia, iar politicanul de centru-dreapta Marcelo Rebelo de Sousa, cotat cu cele mai mari șanse de câștiga, a reușit să obțină victoria.

UPDATE ora 12.00

Marcelo Rebelo de Sousa, câştigător din primul tur al alegerilor prezidenţiale din Portugalia, a promis să „restabilească unitatea naţională într-o ţară divizată”, după alegerile legislative din octombrie care au provocat o criză politică, relatează luni AFP.

„Ieşim dintr-un lung proces electoral care a divizat societatea. Este momentul pentru pace economică, socială şi politică în Portugalia”, a afirmat el în faţa a sute de susţinători strânşi în faţa Facultăţii de Drept a Universităţii din Lisabona, scrie Agerpres.

„Doresc să restabilesc unitatea naţională. O ţară ca a noastră, care iese dintr-o criză economică şi socială profundă, nu îşi poate permite luxul de a-şi pierde energia”, a adăugat el. „Nu există învinşi în aceste alegeri prezidenţiale, toţi formăm o singură naţiune”, a continuat el, vizibil emoţionat.

Profesor de drept, în vârstă de 67 de ani, comentator-vedetă al televiziunii de peste 15 ani, de Sousa a obţinut 52% din voturi, cu mult în faţa principalului său rival, independentul de stânga Antonio Sampaio da Novoa, care a obţinut mai puţin de 23% din sufragii.

Deşi şeful statului portughez nu are puteri executive, el dispune de prerogativa importantă de dizolvare a Parlamentului.Marcelo Rebelo de Sousa, fost preşedinte al Partidului Social-Democrat (centru-dreapta), a făcut apel duminică la "convergenţă politică” şi a promis că va fi „un preşedinte liber şi independent, al cărui singur angajament este acela de a-i servi pe toţi portughezii”.

Fără puteri executive

Deși postul de președinte este în principal unui ceremonial, șeful statului poate dizolva Parlamentul, în timpul unei crize. O coaliție fragilă a partidelor de stânga guvernează acum Portugalia, după alegeri incerte din luna octombrie.

Primele rezultate sunt așteptate la ora 19.00 GMT (ora 20.00, ora României), la o oră după închiderea urneșor. Marcelo de Sousa este cunoscut ca „profesorul Marcelor” și a fost implicat în politică de tânăr, ajutând la înființarea Partidului Social Democrat, de centru-dreapta. Sondajele de opinie arată că el va obține mai mult de 50% și ar putea câtșiga din primul tur de scrutin. Dacă niciunul dintre cei 10 candidați nu obține acest scros, un al doilea tur va avea loc în 14 februarie.

Sousa a promis că va face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea guvernamentală.

Dacă va fi ales, îi succede în funcție lui Anibal Cavaco Silva, un conaservator care a avut două mandate de cinci ani în fruntea statului.

Analiștii se așteaptă la o participare scăzută la urne, după o campanie slabă, dar există posibilitatea ca rivalii de centru-stânga, fostul decan universitar Antonio Sampaio da Novoa, și fostul ministru socialist al Sănătății, Maria de Belem Roseira, să producă surprize în acest tur de scrutin.

O coaliție de centru-dreapta a câtșogat cele mai multe voturi în alegerile din octombrie, dar a pierdut majoritatea în noiembrie, când a fost înlocuită de o alianță a partidelor de stânga, care i-a respins programul în Parlament.

Portugalia a fost una dintre țările cele mai afectate de criza din zona euro, primind un ajutor financiar extern în schimbul reducerii unor cheltuieli bugetare.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate