Nicolae CEAUȘESCU și Fidel CASTRO, istoria unei prietenii de 16 ani. Ce îi lega pe cei doi lideri comuniști și cum a fost primit cuplul prezidențial în vizita din CUBA | GALERIE FOTO

Nicolae CEAUȘESCU și Fidel CASTRO, istoria unei prietenii de 16 ani. Ce îi lega pe cei doi lideri comuniști și cum a fost primit cuplul prezidențial în vizita din CUBA | GALERIE FOTO

Ziua de 29 august 1973 a însemnat un moment istoric în viața soților Ceaușescu. A fost prima vizită oficială a cuplului prezidențial în America Latină, iar Cuba era primul obiectiv politic.

Încă de la intrarea în spațiul aerian al Cubei comuniste, aeronava prezidențială a Ceaușeștilor a fost escortată de patru avioane militare ale Havanei.

Vizita oficială a început cu stângul, Fidel Castro întârziind nu mai puțin de 45 de minute la întâlnirea cu Nicolae Ceaușescu, acesta fiind nevoit să îl aștepte pe liderul cubanez pe aeroportul ”Jose Marti”, alături de întreaga delegație de la București ce-l însoțea pe președintele României.

Soții Ceaușescu au mers în Cuba alături de 200 de persoane: miniștri și soțiile acestora, membri ai CC al PCR, deputați din Marea Adunare Națională și jurnaliști.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gafa făcută de Fidel Castro a fost însă îndreptată ulterior, de către locuitorii de rând au Cubei, care au scandat, pe drumul dintre aeroport și reședința oficială,  "Binevenido Companero Ceauşescu!".

Nicolae Ceaușescu a mers în Cuba cu cadouri foarte scumpe atât pentru liderul de partid, Fidel Castro, cât și pentru liderul cubanez de la acea vreme, Osvaldo Dorticos, al doilea om în Administrația de la Havana. Președintele României i-a dăruit lui Castro un covor cu motive populare românești, evaluat la 4.500 de lei, dar și un serviciu de porțelan ”Brâncovenesc” pentru 12 persoane, estimat la 1.500 de lei.

Cuplul prezidențial, însoțiți de delegația de la București au fost plimbați sub îndrumarea li Fidel Castro prin cartierul muncitoresc Almar din Havana, cartier construcții după model sovietic, dar au vizitat și fosta cazarmă Moncada, simbol al revoluției comuniste care a adus instalarea la putere a lui Fidel Castro.

Vizita în Cuba a însemnat începutul unei frumoase lungi prietenii între Ceaușescu și comunistul Fidel Castro, de altfel neînteruptă până în 1989. Una dintre ipotezele legate de sfârșitul tragic al soților Ceaușescu era că aceștia ar fi trebuit să se refugieze în Cuba, plan eșuat însă.