Prim –procuror, reţinut de DNA pentru corupţie. Alcool oferit ca şpagă pentru a muşamaliza o tentativă de viol

Prim –procuror, reţinut de DNA pentru corupţie. Alcool oferit ca şpagă pentru a muşamaliza o tentativă de viol

Procurorii DNA l-au reţinut astăzi pe Constantin Balaban, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de corupţie.

Magistratul este acuzat de efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite,  fals în declarații, în formă continuată (7 acte materiale),  șantaj,  luare de mită şi favorizarea făptuitorului.

De asemenea procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de Alexandrina Jijileanu, grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, pentru complicitate la infracțiunea de dare de mită, complicitate la infracțiunea de luare de mită,  complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului.  

Potrivit unui comunicat al DNA, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Ne puteți urmări și pe Google News

În intervalul 23 iulie 2007-04 martie 2015, Constantin Balaban a administrat, în fapt, o societate comercială ce avea ca asociat unic și administrator pe soția sa, sens în care s-a implicat direct în gestionarea relațiilor comerciale cu alte firme, în legătură cu: - obținerea de contracte comerciale, - colectarea sumelor de bani cuvenite societății în urma desfășurării activității comerciale, - asigurarea logistică a celor două autocamioane și a celor două semiremorci deținute de societate, - organizarea contabilități primare a societății, - gestionarea resurselor umane, - reprezentarea societății în contact cu autoritățile fiscale de control.  

A “uitat” să-şi completeze declaraţia de avere

 

La data de 16 august 2007, urmărind înființarea și operaționalizarea firmei respective, Constantin Balaban a creditat-o, în calitate de persoană fizică, cu suma de 244.000 de lei și în 16 iulie 2012, cu suma de 4.200 de lei. Totodată, în datele de 23 iulie 2007, 02 martie 2009 și 01 noiembrie 2011, Constantin Balaban, prin intermediul administratorului, a creditat aceeași societate cu suma totală de 375.000 de lei.

  • Aceste împrumuturi nu se regăsesc menționate în declarațiile de avere întocmite, în calitate de procuror, de către Constantin Balaban, pentru anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 și nu există date din care să fi rezultat că aceste creanțe au fost stinse prin restituirea împrumuturilor de către societate.

Mai mult, în cuprinsul acestor declarații Constantin Balaban a declarat la rubrica „Venituri” salariul acestuia, în calitate de procuror, precum și salariul soției acestuia, fără a exista vreo mențiune despre firma respectivă, deși soția acestuia, scriptic, avea calitatea de administrator și asociat unic, iar societatea sus menționată a avut o cifră de afaceri aferentă anilor 2012-2014, în cuantum de 1.066.368 de lei.  

Ameninţările procurorului

 

În data de 12 ianuarie 2015, mai arată DNA, Constantin Balaban, prin intermediul unui agent de poliție, șef de post al unei localități din județul Tulcea, a exercitat amenințări cu reținerea, arestarea și condamnarea unei persoane, suspect în cazul unei infracțiuni de furt, în vederea achitării până în seara aceleiași zile a unei părți din contravaloarea a circa 350 de saci de porumb, reprezentând prejudiciul reclamat.  Cauza penală susmenționată a fost instrumentată de către agentul de poliție respectiv, iar cercetările s-au aflat sub supravegherea lui Constantin Balaban.  

Manevrele grefierei Jijileanu

 

În intervalul 10 noiembrie 2014 – 23 februarie 2015, Constantin Balaban, beneficiind de ajutorul Alxandrinei Jijileanu, grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a ajutat un inculpat să primească un tratament penal preferențial, promițându-i de asemenea stabilirea unei pedepse cu închisoarea de 8 luni și amânarea aplicării acesteia în cadrul unui acord de recunoaștere a vinovăției. Persoana respectivă a fost depistată în data de 12 septembrie 2014, de către lucrători din cadrul Poliției Rutiere ai Orașului Măcin, conducând un autoturism, cu o alcoolemie de 0,80 gr./litru în aerul expirat.

În acest sens, Jijileanu și-a exercitat influența asupra lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Măcin, în vederea îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de serviciu, cu ocazia instrumentării prezentei cauze. Prin această modalitate cei doi inculpați au urmărit inclusiv obținerea unui folos injust pentru persoana respectivă, în legătură cu nerestricționarea libertății de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Alcool pentru închiderea dosarului de tentativă de viol

Potrivit DNA, în data de 11 decembrie 2014, Constantin Balaban a acceptat, prin intermediul Alxandrinei Jijileanu, promisiunea remiterii unor cantități de băuturi alcoolice din partea unei persoane, cu privire la care se dispusese anterior clasarea urmăririi penale. În cauza respectivă, Constantin Balaban, în calitate de procuror, întocmise acte procedurale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de viol.  

Obligaţiile grefierei

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Jijileanu Alexandrina trebuie să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, d) să nu depășească teritoriul României, e) să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Suport SRI

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.  Celor doi li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca inculpatul Balaban Constantin să fie prezentat la data de 27 martie 2015, Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.