Primarii se bat să câştige lupta împotriva ANI

Primarii se bat să câştige lupta împotriva ANI

Speriaţi că o parte din colegii lor au fost declaraţi incompatibili pentru prezenţa în conducerile şcolilor, primarii negociază cu Guvernul eliminarea interdicţiei.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat, de la 1 iulie 2014 şi până în prezent, că 77 de foști sau actuali primari şi viceprimari, de toate culorile politice, sunt incompatibili pentru că au fost în acelaşi timp membri sau reprezentanţi în Consilii de Administrație ale unor unități de învățământ. În ritmul actual, numărul va creşte şi noi primari vor pica în plasa ANI.

Speriaţi de acest val aflat în creştere în 2016, mai mult de jumătate dintre aceştia fiind depistaţi de ANI doar în acest an, aleşii locali au cerut insistent Guvernului să susţină modificarea legii pentru ca primarii să poată să se implice în conducerile grădiniţelor, şcolilor şi liceelor. Mai mult, dacă sunt găsiţi incompatibili, primarii sunt „decăzuţi” din dreptul de a mai ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani.

Într-o variantă negociată de Guvern cu primarii, şi ajunsă în posesia „Evenimentul zilei”, aleşii locali scapă de interdicţie. Potrivit draft-ului negociat, Guvernul va susţine că funcţia de primar şi viceprimar „este incompatibilă cu: (…) d) funcţia de (…) membru al consiliului de administraţie (...) precum şi la instituţiile publice (...) cu excepția de membru al consiliului de administrație în unitățile de învățământ de stat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Justiţia se teme

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, se declară „îngrijorată” de orice modificare care ar putea să fie adusă legii ANI. „Cadrul normativ care este implementat de ANI (...) este un instrument anticorupţie eficient, întrucât exact prin aceste interdicţii aplicabile funcţionarilor publici şi aleşilor locali se reduce riscul de fapte de corupţie”, a declarat ea, într-un eveniment la Parlament dedicat problemelor ridicate de aleşii locali. Modificările legislative ar urma să fie promovate de Guvern în jurul lunii octombrie. În acelaşi timp, Strategia Naţională Anticorupţie spune că „stabilitatea legislativă” a generat „performanță” în activitatea DNA și ANI.

Urmaşul lui Klaus Iohannis a câştigat cu ANI

ANI l-a declarat incompatibil în 18 decembrie 2015 pe primarul Sibiului, Astrid Fodor, la vremea aceea viceprimar. ANI a spus că Fodor a ocupat între 2012 şi 2014 funcţia de membru în C.A. al Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu şi în C.A. al Grădiniței de copii cu program prelungit nr. 37 din Sibiu. Astrid Fodor a mers în instanţă şi a câştigat în 2 iunie a.c. procesul cu ANI la Curtea de Apel Alba Iulia.