Primarul Oprescu speră să iasă astăzi din arest. El a fost adus neîncătușat în fața judecătorilor

Primarul Oprescu speră să iasă astăzi din arest. El a fost adus neîncătușat în fața judecătorilor

Curtea de Apel Bucureşti a luat în discuţie, de la ora 12.00, contestaţia formulată de primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, după ce, pe 25 septembrie, Tribunalul Capitalei i-a respins cererea de înlocuire a arestului preventiv, măsură luată în 6 septembrie. Decizia pe care o va lua Curtea de Apel Bucureşti va fi definitivă.

Unul dintre avocaţii lui Sorin Oprescu, a declarat că primarul suspendat poate fi cercetat şi trimis în judecată cu o măsură preventivă alternativă, ţinând cont şi de afecţiunile grave de care suferă. Avocatul a spus că în motivarea deciziei judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti se atestă existenţa afecţiunilor grave pentru Oprescu. Apărătorul a precizat că aspectele medicale şi toate celelalte elemente din decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti vor fi analizate de apărare şi vor fi făcute solicitările ce se impun pentru înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar sau cu arestul la domiciliu în cazul lui Sorin Oprescu.

Întrebat dacă Sorin Oprescu a fost interceptat inclusiv în duba Poliţiei, avocatul a spus că sunt aceste precizări în referatul procurorilor cu propunerea de prelungire a măsurii arestării preventivă.

Bolile lui Oprescu

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei din 25 septembrie, că Sorin Oprescu a depus la dosar o serie de înscrisuri din care rezultă că prezintă, la momentul încarcerării, diabet zaharat tip II cu necesar de insulină, arterită, retinopatie incipientă, stent în 2005. Sorin Oprescu a declarat că primeşte tratamentul medical de care are nevoie în arest, "dar nu vrea să moară în arest", întrucât glicemia sa este foarte mare, neputând ţine sub control strict alimentaţia pe care o primeşte prin cântărire, lucru pe care îl făcea atunci când se afla în stare de libertate.

"Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că, indubitabil inculpatul prezintă boli grave, fiind posibil ca starea de arest preventiv în care se găseşte de 20 de zile să-i fi cauzat un stres emoţional puternic, care poate duce la agravarea stării de sănătate în viitor. Din modul în care inculpatul şi-a prezentat cauza, se constată că acesta arată că prin luarea măsurii arestării preventive, din cauza bolilor de care suferă, îi este pusă în pericol viaţa. Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că la acest moment procesual, din datele dosarului rezultă că inculpatul primeşte tratamentul medical de care are nevoie, chiar inculpatul afirmând că îşi administrează singur insulina. Trebuie precizat că nu există o expertiză medicală din care să rezulte că viaţa inculpatului este în pericol din cauza condiţiilor de detenţie pe durata măsurii arestării preventive sau că afecţiunile de care suferă inculpatul l-ar supune unui pericol sau unei încercări de o intensitate care să depăşească nivelul de suferinţă inerent detenţiei", a notat judecătorul în motivare.

Nu există documente

De asemenea, instanţa a constatat că nu există înscrisuri medicale din care să rezulte că bolile de care suferă Sorin Oprescu nu ar putea fi tratate în sistemul penitenciar al reţelei medicale a Administraţiei Penitenciarelor ori că nu ar avea posibilitatea efectuării unui tratament sub pază în reţeaua medicală de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

"Totodată, se observă că nu există înscrisuri ori alte informaţii din care să rezulte că inculpatului nu îi este asigurată alimentaţia corespunzătoare în arest, astfel că se constată că este neîntemeiată susţinerea inculpatului în sensul că îi este pusă în pericol viaţa", a menţionat judecătorul. Instanţa a apreciat că urmărirea penală faţă de Sorin Oprescu nu este finalizată, iar pentru că este posibil ca acesta să influenţeze ancheta, nu este oportună, la acest moment procesual, măsura arestului la domiciliu sau controlul judiciar.