Editura Evenimentul si Capital

Primarul și vicele din Miercurea Ciuc, propuși pentru arestare

Robert-Kalman Raduly
Autor: | | 5 Comentarii | 571 Vizualizari

Primarul din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly şi viceprimarul Domokos Szoke au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, primarul Robert Raduly a fost reţinut pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni), instigare la abuz în serviciu şi conflict de interese, iar viceprimarul Domokos Szoke, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni) şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

DNA precizează că Raduly a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie, pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia.

Intervenții la nivel înalt

"În baza relaţiilor dintre Raduly şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii, acesta a aprobat, în septembrie 2014, autorizaţia pentru efectuarea unor lucrări de construcţie la imobil şi amenajare a spaţiului aferent (parcări şi alei în proximitatea acestuia), în condiţiile în care documentaţiile depuse pentru aprobare nu îndeplineau condiţiile legale", se arată în comunicat.

DNA menţionează că în perioada iulie - septembrie 2014, în condiţiile în care Casa de Cultură a Sindicatelor - Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii şi faţă de aceasta s-a deschis procedura de insolvenţă, Robert Raduly a determinat o persoană, desemnată de instanţă să fie administrator judiciar al debitoarei, să accepte vânzarea către Primăria Miercurea Ciuc, la un preţ subevaluat, a unui imobil deţinut de Casa de cultură. În acest scop, conform DNA, s-a stabilit să fie desemnat un evaluator, astfel încât acesta să menţioneze degradări şi uzuri inexistente, apte să justifice o evaluare a imobilului situată sub cea reală.

Plăți nejustificate

Procurorii susţin că primarul şi viceprimarul au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. Plăţile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între primărie şi această societate, în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adiţional.

"Plăţile s-au efectuat în condiţiile în care documentaţia întocmită de această firmă a fost restituită de 3 ori de OCPI Harghita, în mod succesiv, din cauza nerespectării unor condiţii legale şi pentru nesocotirea unor standarde tehnice, fiind refuzată recepţia lucrărilor de către instituţia menţionată, sigura abilitată pentru aprobarea lucrări de cadastru general la nivelul judeţului. Actele întocmite de SC Topo Service, pentru care aceasta a primit sumele de bani menţionate în contractul şi actul adiţional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărţilor funciare ori realizarea unei evidenţe actualizate de cadastru şi publicitate imobiliară la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică şi finalitate", se spune în document.

A antedatat documentul

Anchetatorii au constatat că Domokos Szoke a determinat modificarea ilegală, în favoarea unei persoane, a unui contract de închiriere ce are ca obiect închirierea de către o societate a unui spaţiu comercial proprietate privată a administraţiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

La 22 iunie 2014, susţin procurorii, Szoke a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conţinutul contractului pentru a permite chiriaşului să subînchirieze parte din imobil, modificarea ilegală fiind făcută de viceprimar o zi mai târziu.

De asemenea, Szoke, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitaţie organizată de primărie pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de peste 1,3 milioane lei, a acceptat şi declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de SC Garden Center Grup SRL, din Bucureşti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentaţii neconforme realităţii care atesta lucrări pentru suprafaţă de teren mai mare decât cea reală.

Supraevaluare intenționată

După executarea lucrărilor, au constatat procurorii, Domokos Szoke a semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.

"A mai rezultat comiterea unei infracţiuni de abuz în serviciu de către Szoke, ce a constat în luarea autoturismului de serviciu, din dotarea primăriei şi deplasarea cu el strict în interes personal, de la domiciliul din Miercurea Ciuc, în perioada 18-21.07.2014, în concediu la rude din jud. Tulcea. Cheltuielile cu combustibilul au fost imputate Primăriei Mun. Miercurea Ciuc, iar valoarea combustibilului şi uzura autovehiculului constituie prejudiciu material cauzat Mun. Miercurea Ciuc", mai subliniază DNA
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro