LIVE TEXT. Klaus Iohannis, în primul interviu pentru o televiziune străină: Toată lumea credea că o să pierd, dar s-au înșelat

LIVE TEXT. Klaus Iohannis, în primul interviu pentru o televiziune străină: Toată lumea credea că o să pierd, dar s-au înșelat

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a acordat, în premieră de la preluarea mandatului, un interviu unei televiziuni străine. Şeful statului a vorbit TV5 MONDE, în cadrul principalei emisiuni de politică externă a postului francez de televiziune.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui României, Klaus Iohannis:

TV5: Nimeni nu se aștepta la victoria dv. Cum analizați victoria dv?

Toată lumea credea că o să pierd, dar s-au înșelat. După primul tur părerile alegătorilor s-au schimbat și românii s-au schimbat. Mai mulți oameni au venit la vot și foarte mulți din diasporă. Tot complexul a dus la un rezultat care m-a făcut președinte. Un val care continuă și astăzi. Un val de încredere și simpatie. Asta îmi dă multă energie.

Ne puteți urmări și pe Google News

TV5: Ați promis să eraricați corupție.. Aveți mijloace?

A fost tema principală a campaniei mele. Corupția este prezenta în sferele înalre ale politice și avem rezulatte notabile. Este un fapt, lupta există și este important să arătăm asta poporului. Sunt hotărât să sprijin instituțiile care se ocupă de asta. Eu am transmis semnale foarte clare și lupta va continua.

TV5: Alianța cu americanii va continua?

Cu siguranta nu vor fi schimbari esentiale in abordare. Ei sunt partenerii nostri strategici. Avem trei puncte ale politicii externe, NATO, UE si americanii. Este și loc de relatii bilaterale, cum ar fi relatia bilaterala cu Franta. Romania trebuie sa fie un partener serios si de curs a lungă.

TV5: Rusia?

Din păcate există Ucraina și am fi preferat ca asta să nu se întâmple. Pentru noi europenii acestea sunt niște abuzuri. Rusia a călcat linia rosie. România consideră că nu sunt alte soluții.

TV5: Cum vedeti conflictul, va ajunge in România?

Nu este un scenariu posibil dar vom fi foarte prudenti.

TV5: Veti veni la Paris, ce relatii veti avea cu Franta?

Avem un parteneriat tradițional care este secular. Mulți investitori francezi vor veni în România. Limba franceză este foarte răspândită la noi, si cred că vor creste optiunea pentru franceză ca limbă străină. Si eu imi voi imbunatati cunostintele de franceză.

TV5: Se reprosează probleme de rasism. Este o prioritate?

Da, daca nu reglam problema se va agrava. Suntem foarte preocupați de romi. Trebuie să vedem unde s-au făcut erori la noi si in UE. Dar asta nu este doar o problema a Romaniei. Cunosc sensibilitatile in Franta si peste tot despre romi. Toti ne dorim sa rezolvam

 

Klaus Iohannis va vorbi despre proiectul său de ţara, despre problema corupţiei, situaţia minorităţii rrome, despre criza din Ucraina şi legaturile diplomatice cu Rusia, precum şi despre relaţia României cu Franţa şi cu celelalte state francofone.

Rămâneţi pe EVZ.ro pentru a afla, în timp real, cele mai importante declaraţii ale preşedintelui României, Klaus Iohannis.