Primul tramvai colorat oficial cu graffiti

Primul tramvai colorat oficial cu graffiti

Doi tineri artişti înveselesc o garnitură a regiei de transport cu care va circula, săptămâna viitoare, Moş Crăciun.

Un tramvai al Regiei Autonome de Transport (RAT) din Timişoara, care va circula prin oraş în perioada Sărbătorilor, este colorat în aceste zile de doi grafferi. Astfel împodobit, tramvaiul va circula gratuit între 20 şi 24 decembrie, iar la bordul său va urca Moş Crăciun, care le va împărţi dulciuri copiilor.

Mai mult, tramvaiul cu graffiti va rămâne în circulaţie, în rând cu celelalte, şi după Crăciun. Potrivit reprezentanţilor RAT Timişoara, tramvaiul colorat va circula pe fostul traseu al liniei 6, care cuprinde zonele istorice ale oraşului (centru, Piaţa Traian, Piaţa Bălcescu, Piaţa Maria).

Artă neconvenţională

Ne puteți urmări și pe Google News

Dotaţi cu zeci de spray-uri, doi artişti lucrează de zor zilele acestea în depoul RAT Timişoara. Ei au la dispoziţie un tramvai pe care să-l decoreze şi să-l coloreze cât mai fistichiu, în spiritul Crăciunului.

"Prin acest demers vrem să susţinem arta neconvenţională, să facem lumea să ştie că graffiti este o artă, nu un act de vandalism", explică Cosmin Bradu, purtător de cuvânt al RAT Timişoara.

Proiectul vine în continuarea unui demers similar, care a avut loc în urmă cu doi ani. "Ne dorim să lansăm un trend naţional", a mai spus Bradu.

Mult roşu şi brazi

Iniţiativa aparţine grafferilor Karm (Alex Neculai) şi Jones (Flavius Roua), artişti consacraţi în graffiti stradal. Cei doi au propus Regiei să coloreze un tramvai pentru a da o pată de culoare oraşului.

"Am fost ajutaţi să intrăm în legalitate. Sper din tot sufletul ca şi călătorii să se bucure de munca noastră. Tramvaiul va fi mai vesel şi mai călduros cu acest desen", a spus Karm, unul dintre cei doi grafferi.

Tinerii au ales varianta "freestyle", cu elemente decorative tipice Sărbătorilor de Iarnă: crengi de vâsc, mult roşu, un Moş Crăciun şi brazi. Ei vor să-i convingă pe timişoreni că, atunci când fac graffiti pe pereţi, nu vandalizează clădirile, ci fac artă. "Am decis să organizăm această acţiune pentru că vrem ca timişorenii, şi nu numai ei, să vadă că suntem în stare să facem şi lucruri frumoase, că nu suntem vandali", afirmă Jones, celălalt graffer implicat în proiect.

Împreună cu colegul său militează astfel pentru asimilarea graffiti ca manifestare artistică în comunitate şi speră ca pe viitor să ajungă la o colaborare reală cu autorităţile, în ideea de a fi lăsaţi să coloreze mai mult amplasamente din oraş.

Primul tramvai din România grafittizat în mod legal continuă şirul premierelor naţionale ce au avut loc de-a lungul timpului la Timişoara. Aici au circulat primele tramvaie trase de cai, în anul 1869, şi apoi din 1899, primele tramvaie electrice.