Primului Nursing Home din România, locul de poveste de lângă București unde seniorii se simt ca în vacanță

Primului Nursing Home din România, locul de poveste de lângă București unde seniorii se simt ca în vacanță

Primul Nursing Home din România împlinește în curând 8 ani de activitate, timp în care peste 700 de oameni i-au trecut pragul. Construit după un concept american de succes, acolo unde îngrijirile de tip nursing sunt o industrie, Nursing Home-ul aflat la doar 15 kilometri de București este departe de imaginea căminelor sau azilelor de bătrâni clasice unde vârstnicii trăiesc adevărate drame.

Oamenii care locuiesc aici sunt numiți „rezidenți”, nu pacienți, și beneficiază de îngrijiri în sistem all-inclusive: servicii hoteliere de lux și asistență medicală 24 de ore din 24. Drept urmare, majoritatea rezidenților se întorc aici cel puțin pentru o lună, în fiecare an, pentru încărcarea bateriilor, ca și cum ar merge la băi. În oaza care se întinde pe 10.000 de mp de la Săftica, 40 de seniori - sexagenari, septuagenari și chiar nonagenari -  mulți dintre ei personalități cunoscute, se simt ca în vacanță, 365 de zile pe an. Jumătate dintre ei locuiesc de câțiva ani neîntrerupți la One to One, un nursing home exclusivist, și nu au gânduri de plecare. Nu doar scapă de singuratatea specifică vârstei, ci își recâștigă vitalitatea prin grija, atenția și asistența medicală  de tip nursing și prin multitudinea de activități recreaționale. Cea mai longevivă rezidentă are 95 de ani. Monitorizați 24 din 24 printr-o brățară high-tech Seniorii beneficiază de supraveghere și asistență medicală permanentă într-un spațiu generos pentru mișcare și activități zilnice, servesc masa într-un restaurant elegant, timp ideal pentru socializare și interacțiune cu ceilalți colegi.   Dacă au nevoie de ajutor, trebuie doar să apese  butonul de la brățara de monitorizare pe care o poartă la mână non-stop și sunt preluați de o asistentă medicală și examinați de un medic. Sistemul acesta, care nu există în multe spitale mari din România, le permite medicilor să monitorizeze permanent starea de sănătate fragilă a vârstnicilor. Brățara este dotată cu un buton de panică, pe care rezidenții sunt încurajați să îl apese ori de câte ori apare o urgență medicală. În acel moment, pe panoul din „nursing station”, un fel de cameră de gardă care există pe fiecare palier, apare un mesaj corespunzător pacientului respectiv.    Diferența dintre un centru paliativ și un nursing home Fiecare rezident are un plan de îngrijire și recuperare personalizat, stabilit împreună cu întreaga echipă medicală (medic geriatru, asistent medical, medic specialist în recuperare medicală, kinetoterapeut, psiholog, dietetician etc.), în funcție de necesitățile și patologia medicală a fiecăruia. Spre deosebire de un centru de îngrijiri paliative, unde ajung doar bolnavii în stadii terminale, la nursing home-ul de la Săftica ajung oameni care au nevoie de recuperare, fie după o fractură sau o intervenție chirurgicală și care într-o lună-maximum două, pleacă pe picioarele lor din centru, fie pentru o perioadă de convalescență post spitalizare. Unii dintre ei sunt oameni care suferă de singurătate și au găsit aici casa ideală, iar marea majoritate vin din cauza problemelor legate de vârstă. Orice admitere în Nursing Home este precedată de o evaluare medicală minuțioasă, iar cei care nu au nevoie de îngrijire de tip nursing sunt refuzați.

„Este locul în care omul vine cu speranță și pleacă pe picioarele lui. Avem oameni care, de 8 ani, se întorc câte o lună cel puțin, în fiecare an, pentru reîncărcarea bateriilor. Este ca și cum s-ar duce în vacanță la Băile Herculane. Ce îi încântă cel mai tare aici este faptul că au libertate de mișcare, libertatea de a alege să se plimbe prin parc și să își găsească echilibrul. În spatele aspectului hotelier, există o structură medicală complexă. Vrem să fim cu un pas înaintea bolii, prevenția este laitmotivul nursing home-ului”, spune Dr. Viorica Russu, expertul in nursing al Institutiei. Aparatul care simulează mersul Centrul este dotat cu aparate unice, care ajuta si grăbesc recuperarea. De exemplu Orthofix este un aparat care face masaj arterio-venos la nivelul membrelor inferioare, stimulând circulația, ca și cum am merge. De asemenea, aparatul Arthromot este folosit în recuperarea postoperatorie și recuperarea după o intervenție la genunchi sau la sold.  Exercițiile sunt realizate numai sub supravegherea unui kinetoterapeut și la indicația unui medic de specialitate, scopul final fiind acela de a recâștiga capacitatea de mers și, evident, a unui grad cât mai mare de autonomie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă serviciile medicale, nursing home-ul pune la dispoziția pacienților o serie de facilități necesare vieții de zi cu zi, astfel încât aceștia să se simtă ca acasă: restaurant, bar, cinema, coafor și salon de înfrumusețare, internet-Caffe, biblioteca etc. Serate muzicale, ore de pictură, mini-golf, grădinărit, terapie ocupațională. O altă tradiție a centrului este de ani de zile „5 o`clock Tea” - momentul mult asteptat al zilei.  Sărbătorirea zilelor de naștere ale fiecăruia este așteptată cu mare interes de către toți rezidenții. O lună în nursing home costă în jur de 1.000 de euro pe lună. Medici școliți în America Ceea ce face din nursing home-ul de la Săftica un loc special este managementul de tip american. Ideea unui „nursing home” ca în Occident a luat naştere în urmă cu mai bine de 75 de ani. Cinci fraţi doctori, originari din Ardeal şi şcoliţi în străinătate, visau să-şi construiască un sanatoriu privat unde bătrânii să primească îngrijiri la cele mai înalte standarde. La sfârşitul anilor `50 au cumpărat pâmânt în afara Bucureştiului, Săftica de astăzi. Livada cu o sută de copaci, pe locul căruia se află astăzi „Nursing Home-ul”, a revenit noilor generaţii de doctori. Dr. Viorica si Lucian Russu au emigrat la începutul anilor `80 în America, unde au lucrat timp de 15 ani în managementul unor spitale şi nursing-home-uri americane. Au văzut ce înseamnă îngrijire în sistem privat şi s-au întors în ţară, unde şi-au deschis o clinică, o serie de rezerve private în incinta câtorva spitale de stat şi o reţea de ambulanţe. Visul de-o viaţă s-a împlinit în 2007, când au deschis un centru pentru seniori, un concept unic în România, care oferă cazare de lux, servicii de ingrijire tip nursing, recuperare, şi activităţi reacreaţionale variate. „Numai în Long Island, unde am locuit în America, există peste 500 de Nursing Home-uri. Este o industrie acolo, iar sistemul American este cel mai performant și avansat din punct de vedere al îngrijirilor in Nursing Home-uri. Ideea principală a unui Nursing Home este aceea de a îl ajuta pe om să își câștige independența. În România există teama față de cuvântul azil. Dar oare de ce? Pentru că o aplicare greșită a conceptului de nursing home duce la o tragedie personală”, mai spune Dr. Viorica Russu. Dupa 8 ani de experiență în România, echipa americană poate dezvălui secretul care stă la baza succesului acestei instituții. 

„Un hotel dintr-o stațiune de odihnă, care se poate transforma în câteva minute într-o clinică medicală perfect adaptată la necesitățile unei schimbări rapide a stării de sănătate a rezidentului. De asemenea, se pot face investigații (analize), consulturi de specialitate - luând în considerare faptul că, în Toamna Vieții, pot apărea modificari în starea de sănătate, cărora nu li se acordă importanța cuvenită. Vechile cutume ne fac să considerăm că azilul este locul unde vârstnicul este uitat și părăsit. Nursing Home-ul este locul care îți dă a doua șansă, locul care este un nou început. Singurul regret este că numărul locurilor într-o astfel de instituție este limitat”, adaugă dr. Viorica Russu.